Sirkka Ehrnrooth räknar inte kilometer när hon åker skidor, men nog timmar. Det brukar bli 300-400 timmar på skidor per vinter. Bäst trivs hon i spåren i Centralparken i Esbo.

Vilka skidor är bäst i spåret? Skidproffset Sirkka Ehrnrooth, 65, ger sina bästa tips

Fjällskidarklubben -37 brukar ordna intressetävlingar för sina egna medlemmar en vardagskväll i veckan. I kväll är Solvallabacken reserverad för skolelever med familjer, många av dem pröva på alpina grenar för första gången.

Fjällskidarklubben bjuder in skolelever på slalomkväll till Noux

Juhani Styrmans skidsäsong i Helsingfors pågår från oktober till maj. Förra vintern, som var ovanligt snörik, åkte han skidor 123 dagar i sträck. – Men då fuskade jag ett par gånger och räknade med skidturerna i Dallapéparken i Vallgård, även om det inte var ett officiellt spår utan ett som stadsborna själva trampat upp, säger Styrman som oftast åker skidor i Svedängen.

Skidåkare är ett fredligt folk, intygar entusiaster i Svedängen – det är endast i sociala medier de skriker och härjar

Kari Kanerva njuter av en skidtur i dagsljus efter att lärarens arbetsdag har tagit slut. Han ser fram emot att spåren i hans stadsdel Alberga öppnar inom kort.

Skidsäsongen är i gång! Oitans i Esbo har redan tre kilometer spår gjorda på sjövatten – och nu är det rusning

Polisen varnar alla snöskoterförare för att dagens snöskotrar är mycket kraftfulla.

Snöskoterförare miste livet i Enare

En stolt Johanna Nordblad visar tecknet för att allt är okej.

Finländaren Johanna Nordblad satte världsrekord: simmade 103 meter under isen

Mars bjuder minsann på hela paletten av vinterväder – efter det ymniga snöfallet sken solen från en klarblå himmel i går. På grund av den iskalla vinden var det ändå rätt beslut att klä sig i skinnmössa, som Esbobon Anja Sundqvist.

Skidsäsongen 2.0 fortsätter hela mars

Ulla Kaukola och Jyrki Koskinen (närmast i bild) uppskattar den frivilliga föreningens arbete med skridskobanan på Gallträsk och tvekar inte att hugga i och ploga upp isbanan när Henrik Fagerholm ber om lite assistans.

På Gallträsk åker man skridsko så det slår gnistor – och tar ett svalkande dopp i vaken

Att slipa skridskor är ett handarbete även om det görs med en för ändamålet ämnad slipmaskin. Skridskorna fyller en tredjedel av skomakaren Janne Karttunens arbetstid under en normal vintermånad då det är minusgrader ute.

Slipmaskinerna går heta i vinterkylan – hårda isar kräver vassa skridskor

Det är med obehag Jan-Erik Ingvall lämnar det trygga skidspåret och går mot parkeringsplatsen vid Månsas friluftsstuga i Helsingfors. – Dessa pjäxor är farligt hala att gå med, tycker han.

Jan-Erik Ingvall älskar att skida men hatar de hala pjäxorna

Kari Hytönen från Nöykis i Esbo trivs i de välpreparerade skidspåren i Oitans och åker hit för ett träningspass alltid när vädret och den egna tidsplanen tillåter det. I onsdags siktade han på att åka i en timmes tid, snöfallet störde honom inte.

"Regionens bästa spår" lockar skidåkare till Oitans – "Esbo gör ett fantastiskt arbete"

De finländska längdåkarna Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Laura Mononen och Krista Pärmäkoski.

Vintersäsongen i gång – här är höjdpunkterna

Mikko Strömberg promenerar uppför motionstrapporna i Grankulla. – Vi ser backen genom fönstret i bastun. Mina två söner har varit besvikna över att det inte blivit någon slalom i år.

Varm vinter kan bli dråpslag för slalomförening i Grankulla

Grått och gyttjigt. Så här såg spåret ut i Håkansböle i Vanda veckan före tävlingarna.

Miserabla vintrar hotar skidåkningens framtid – avgifter kan införas för konstsnöspår

Ett kort skidspår har plogats upp i Svedängen.

Nu har skidsäsongen inletts också i Helsingfors – de ivrigaste motionärerna invigde spåret redan innan det stod helt klart

Wilhelm Stenbacka, frilufts- och motionskoordinator vid friluftorganisationen Suomen Latu både tränar och tävlar i längdåkning.

Video: Nano, zero eller skinnskidor – vad ska man välja?

Maria Sundman, projektledare för Hela NÅID skidar. NÅID står för Nyland-Åbolands idrottsdistrikt, och i projektet samarbetar skidföreningar i olika kommuner.

Teknikproblem i skidspåret? Ingen fara, här får du några nyttiga tips

Eva-Lotta Backman-Winquist och Agneta Brenner njuter av det snöfattiga skridskoföret i Noux.

Frusna småsjöar bjuder på vintriga naturupplevelser – se video från en tur på långfärdsskridskor i Noux

Niklas Kaskeala kämpar mot klimatförändringen på organisationen Protect our Winters. Enligt honom är flygresor något som alla borde undvika för att hjälpa miljön. – Vårt budskap är att man inte måste åka till Japan eller USA för att åka skidor. Än så länge finns det fantastiska möjligheter att hålla på med vintersport här i Finland.

"Paradoxalt att vi klagar på att snön försvunnit i Europa, och sedan flyger över halva jordklotet för att träna"

Ronja Ropponen som går i femman i Hoplaxskolan testade på att åka damernas super-G. Den virtuella upplevelsen var inspelad under en riktigt lopp i världscupen i fjol och bjöd på hisnande upplevelser. – Det kändes jätteunderligt, man åkte nästan rakt hela tiden utan att svänga, säger hon.

Alpin skidåkning, freestyle och stiglöpning i snö är årets vintertrender