Medvedev viftar bort farhågor om Airiston Helmi: Strunt och paranoia

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev säger att tanken om att helikopterplattorna i den åboländska skärgården skulle ha ett ryskt militärstrategiskt syfte vittnar om ett "sjukt sinne" och är paranoia.
26.9.2018 - 18.34

Analys: Soinis bluff, de Blås bluff och biståndsbluffen

Omröstningen om förtroendet för utrikesminister Timo Soinis agerande skulle handla om uttryckligen bara det – men blottade i stället alla kejsarens nya kläder.
21.9.2018 - 16.43

Susanna Ginman

Ledare: Soini, regeringen eller kvinnornas rättigheter

Förtroendet för utrikesminister Timo Soini (Blå) mäts i riksdagen efter att han flera gånger har flaggat offentligt för sitt privata abortmotstånd. Inom regeringen tolkar man att det handlar om förtroendet för hela regeringen.
20.9.2018 - 15.55

Riksdagen ska få rösta om Soinis förtroende – "Upp till bevis för de progressiva kvinnorna"

Oppositionspartierna SDP, SFP, VF och De gröna föreslår misstroende för utrikesminister Timo Soini (Blå) på grund av hans ställningstaganden mot abort.
7.9.2018 - 15.24

Niinistö: Kontakten mellan USA och Ryssland har fortsatt förra veckan

Maktfördelningen i världen och i Finland präglade president Sauli Niinistös inlägg på ambassadörsdagarna. Han kommenterade också maktfördelningen i Finland med att det måste finnas parlamentariskt ansvar som håller över valperioderna. – Det har jag försökt bygga, och kommer att fortsätta med det.
28.8.2018 - 14.28

Soinis besked till ambassadörerna: Nu ska vi rikta blickarna mot Afrika

Utrikesminister Timo Soinis dagar i drömjobbet som utrikesminister är räknade med under ett år kvar till nästa riksdagsval. I sitt sista tal till Finlands samlade ambassadörskår efterlyste Soini satsningar på Afrika.
27.8.2018 - 17.20

Sauli Niinistö: De transatlantiska relationerna har för första gången gått bakåt

Följden av att USA drog sig ur Iranavtalet är inte bara själva avtalet, säger president Sauli Niinistö. – Det är förtroendet, om man alls kan lita på sådana institutioner som finns till för förtroendets skull, säger presidenten som bedömer relationerna med USA som "gått bakåt eller är i en svacka för första gången".
6.6.2018 - 15.30

USA:s funderingar förbryllar Tysklands utrikesminister Heiko Maas

Nordeuropa måste göra kompromisser gentemot syd för att inte EU:s sammanhållning ska lida, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas som talade på Utrikesministeriets 100-årsseminarium i Helsingfors på fredagen.
25.5.2018 - 18.28

Rusis kritik av Rysslandsrelationerna får ingen förståelse

Alpo Rusis utrikespolitiska storslägga faller inte i god jord. Då SPT ber Paavo Lipponen (SDP) och Esko Aho (C) kommentera kritiken av deras förtroendeuppdrag avböjer de artigt per mejl. Utrikesminister Timo Soini (Blå) väljer att strunta i Rusis kritik helt och hållet.
6.5.2018 - 06.23

Alpo Rusi: Det gagnar inte Finland att vi stryker Ryssland medhårs

Den pensionerade diplomaten, professor Alpo Rusi anser att den finska Rysslandspolitiken fortfarande är befläckad av en självcensur som leder till inställsamhet mot det han kallar Putins kleptokrati.
6.5.2018 - 06.03

Storbritannien varnar EU-ledare om ryska spioner – Sipilä: kräver noggrant övervägande

Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas vädja till resten av de europeiska ledarna att följa Storbritanniens exempel och införa diplomatiska sanktioner mot Ryssland. Rysslands beskickning i Helsingfors är ungefär lika stor som den i London innan diplomatutvisningen i början av veckan.
22.3.2018 - 14.54

Niinistö ringde Putin – framförde oro om nervgiftsattacken

President Sauli Niinistö talade i telefon med Rysslands president Vladimir Putin på torsdagen.
22.3.2018 - 12.50

Soini ohyggligt bekymrad över nervgiftsattack – men inte rädd för Finlands del

Utrikesminister Timo Soini (Blå) är ohyggligt bekymrad med anledning av nervgiftsattacken på den tidigare ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter som i början av månaden utsattes för nervgiftet Novitjok. "Det är mycket stort och allvarligt", säger Soini som ändå inte är oroad över att nervgift skulle kunna användas i Finland.
20.3.2018 - 12.54

Utrikesministeriet öppnar upp sitt arkiv

Det är nervkittlande händelser man kan läsa om i Utrikesministeriets nya öppna arkiv på webben. Där kan man bland annat få veta vad kungen Georg V av Storbritannien hade att säga till diplomaten Ossian Donner.
11.3.2018 - 07.20

Lavrov till Johnson: Djup svacka

Relationerna Ryssland-Storbritannien är vid en lågvattenpunkt, erkänner utrikesministrarna Sergej Lavrov och Boris Johnson. Men de försöker ändå låta optimistiska i samband med det första officiella brittiska ministerbesöket i Moskva på över fem år.
22.12.2017 - 11.53

Ryska ambassadören varnar för finländskt Natomedlemskap

Pavel Kuznetsov, den nya ryska ambassadören i Helsingfors varnar för att ett finländskt Natomedlemskap leder till motåtgärder i Ryssland. Inofficiella intervjuuttalanden av Kuznetsov förebådar också en återgång till "husrysse" -kutymen.
7.10.2017 - 14.10

"Betyder inte i sig att Finland spelat en roll i mötesarrangemangen"

USA:s och Rysslands vice utrikesministrar möts i Helsingfors om några dagar. Utrikespolitiska institutets chef Teija Tiilikainen säger att valet av ort kan vara ett sammanträffande.
9.9.2017 - 21.56

Susanna Ginman

Ledare: Tätt med träffar på hög nivå

Inom loppet av fyra månader kommer Finland och vår president att personligen ha diskuterat med Kinas, Rysslands och Förenta staternas president.
18.8.2017 - 21.00

Militärövningar inte mot tredje part, försäkrar Putin

Ryssland accepterar inte nya sanktioner från amerikanskt håll, sådant strider mot internationell rätt och är en provokation.– Vi är återhållsamma just nu, men i något skede måste vi reagera, säger Rysslands president Vladimir Putin.
27.7.2017 - 17.41

Pär Stenbäck leder nytt utrikespolitiskt debattforum på svenska

Föreningen Utrikespolitiska Samfundet ska återupplivas efter en tid av törnrosaslummer.
16.6.2017 - 10.48