Utrikesminister Haavisto besöker Lettland

30.7.2019 - 13.28

Haavisto åker till Bryssel: "Finland vill effektivera EU:s deltagande i konfliktförebyggande och fredsmedling"

14.7.2019 - 13.58

Haavisto lyfter fram Åland som föredöme

Med den nya regeringen kommer Finland att bedriva en mer aktiv utrikespolitik, säger nyutnämnda utrikesministern Pekka Haavisto.
6.6.2019 - 19.29

Fredsmäklaren efterträder EU-motståndaren – utrikesministrar med olika profil

Finlands nya utrikesminister Pekka Haavisto och hans föregångare Timo Soini är i det närmaste varandras motsatser. Hur påverkar det landets utrikespolitiska linje?
6.6.2019 - 07.01 Premium

Klart ja till egyptiska grundlagsändringar

Egyptierna har med överväldigande marginal röstat ja till en grundlagsändring som bland annat innebär att presidenten får lov att sitta längre på posten, meddelar den egyptiska valmyndigheten.
23.4.2019 - 21.13

Yrsa Grüne-Luoma

Globalt med Grüne: Demokrati eller ansvarsflykt?

”När folkvalda politiker föreslår att folket ska tillfrågas om ett beslut i en enskild utrikespolitisk fråga uppfattas det som demokrati. Samtidigt kan man fråga sig om politikerna bara vill göra det bekvämt för sig och skjuta ansvaret ifrån sig.”
13.4.2019 - 10.36 Premium

Tommy Westerlund

Ledare: Träffas Niinistö och Putin för ofta?

President Sauli Niinistö ska igen på tisdag träffa sin ryska kollega Vladimir Putin. Samtidigt väcker Estlands president på sina håll ett ramaskri då hon planerar ett sällsynt möte med Putin.
5.4.2019 - 16.00 Premium

Ryssland och Finland oense om gps-störningar – "Fantasier", säger Lavrov

Ryssland vill över huvud taget inte kännas vid att man står bakom gps-störningar som nådde även norra Finland i höstas. Lavrov kallade dem ”fantasier” på sitt möte med Finlands utrikesminister Timo Soini i Moskva. – Vi litar på att de inte upprepas, svarade Soini.
12.2.2019 - 14.22 Premium

Protester mötte Mannerheim under Finlands första statsbesök

Hundra år har gått sedan självständiga Finlands första statsbesök som gick till broderlandet Sverige. Men visiten blev ingen särskilt hjärtlig tillställning. Länderna var på kollisionskurs på grund av Ålandsfrågan och riksföreståndaren Mannerheim synnerligen impopulär hos värdlandets regerande socialdemokrater.
12.2.2019 - 11.00 Premium

Facklitteratur: En odyssé kring USA:s utrikespolitik

14.1.2019 - 10.01 Premium

Finland hör rysk ambassadör om gps-störning i dag

Gps-störningen är en allvarlig sak och den påverkar den civila flygtrafiken, bedyrade utrikesminister Timo Soini när han träffade den finländska presskåren i Washington DC där han är på besök. I dag på förmiddagen ger ryska ambassadören Pavel Kuznetsov sin syn på saken.
16.11.2018 - 20.56

Medvedev viftar bort farhågor om Airiston Helmi: Strunt och paranoia

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev säger att tanken om att helikopterplattorna i den åboländska skärgården skulle ha ett ryskt militärstrategiskt syfte vittnar om ett "sjukt sinne" och är paranoia.
26.9.2018 - 18.32

Analys: Soinis bluff, de Blås bluff och biståndsbluffen

Omröstningen om förtroendet för utrikesminister Timo Soinis agerande skulle handla om uttryckligen bara det – men blottade i stället alla kejsarens nya kläder.
21.9.2018 - 16.15

Susanna Ginman

Ledare: Soini, regeringen eller kvinnornas rättigheter

Förtroendet för utrikesminister Timo Soini (Blå) mäts i riksdagen efter att han flera gånger har flaggat offentligt för sitt privata abortmotstånd. Inom regeringen tolkar man att det handlar om förtroendet för hela regeringen.
20.9.2018 - 15.55

Riksdagen ska få rösta om Soinis förtroende – "Upp till bevis för de progressiva kvinnorna"

Oppositionspartierna SDP, SFP, VF och De gröna föreslår misstroende för utrikesminister Timo Soini (Blå) på grund av hans ställningstaganden mot abort.
7.9.2018 - 15.24

Niinistö: Kontakten mellan USA och Ryssland har fortsatt förra veckan

Maktfördelningen i världen och i Finland präglade president Sauli Niinistös inlägg på ambassadörsdagarna. Han kommenterade också maktfördelningen i Finland med att det måste finnas parlamentariskt ansvar som håller över valperioderna. – Det har jag försökt bygga, och kommer att fortsätta med det.
28.8.2018 - 14.28

Soinis besked till ambassadörerna: Nu ska vi rikta blickarna mot Afrika

Utrikesminister Timo Soinis dagar i drömjobbet som utrikesminister är räknade med under ett år kvar till nästa riksdagsval. I sitt sista tal till Finlands samlade ambassadörskår efterlyste Soini satsningar på Afrika.
27.8.2018 - 17.20

Sauli Niinistö: De transatlantiska relationerna har för första gången gått bakåt

Följden av att USA drog sig ur Iranavtalet är inte bara själva avtalet, säger president Sauli Niinistö. – Det är förtroendet, om man alls kan lita på sådana institutioner som finns till för förtroendets skull, säger presidenten som bedömer relationerna med USA som "gått bakåt eller är i en svacka för första gången".
6.6.2018 - 15.20

USA:s funderingar förbryllar Tysklands utrikesminister Heiko Maas

Nordeuropa måste göra kompromisser gentemot syd för att inte EU:s sammanhållning ska lida, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas som talade på Utrikesministeriets 100-årsseminarium i Helsingfors på fredagen.
25.5.2018 - 16.44

Rusis kritik av Rysslandsrelationerna får ingen förståelse

Alpo Rusis utrikespolitiska storslägga faller inte i god jord. Då SPT ber Paavo Lipponen (SDP) och Esko Aho (C) kommentera kritiken av deras förtroendeuppdrag avböjer de artigt per mejl. Utrikesminister Timo Soini (Blå) väljer att strunta i Rusis kritik helt och hållet.
6.5.2018 - 06.23