Anna-Lena Laurén

Utrikeskrönika: Jag förstår inte varför jag inte skulle rösta

Att vara medborgare i en liten, fungerande demokrati är en lyx. Man begriper den inte förrän man flyttar till ett auktoritärt land där makthavarnas värsta fiende är just valet.
19.5.2019 - 19.03 Premium

Charlotta Buxton

Utrikeskrönika: Då det blev svårt att andas i London

Barn som utsätts för höga nivåer av luftföroreningar löper större risk än andra att drabbas av depression då de blir äldre.
12.5.2019 - 07.00 Premium

Annika Wilms

Tiden inne för vaccinationstvång i Tyskland

Det är inte bara i Larsmo som mässlingen ställer till det – i Tyskland har över 200 personer insjuknat hittills i år. Dags att utrota mässlingen, skriver HBL:s medarbetare i München.
28.4.2019 - 09.02 Premium

Peter Loewe

Utrikeskrönika: Annus horribilis för påven – i år känns det svårt att önska en glad påsk från Petersplatsen

Påven Franciskus är populär som aldrig förr. Han betraktas som en teologisk förnyare och vurmar för klimatet. Samtidigt har han haft ett tufft år som dominerats av pedofilskandaler.
20.4.2019 - 10.34 Premium

Utrikeskrönika: Auktoritära män får vara otydliga

Ryssland är ett land där retorik och sköntalighet hålls högt. Eventuellt är det därför många av maktens män signalerar att de inte behöver bry sig om hur de låter. De bryter mot reglerna för att de kan.
14.4.2019 - 09.47 Premium

Utrikeskrönika: Hatet växer i Storbritannien

För många är det lättare att sticka huvudet i sanden än att verkligen försöka förstå vad som händer. Om vi bara struntar i brexit kanske det hela kommer att försvinna. De som inte blundar blir allt argare.
7.4.2019 - 11.49 Premium

Juri von Bonsdorff

Utrikeskrönika: Amerikanska mutor, fusk och rika gullegrisar

Det sägs att USA är möjligheternas land. I USA är det också möjligt för de rika att köpa sig fördelar i samhället. En kvällspromenad i nya kvarter får Juri von Bonsdorff att reflektera över en vämjelig härva.
31.3.2019 - 12.51 Premium

Peter Loewe

Utrikeskrönika: Roms besjälade pinjer

En av Roms finaste symboler, stadens höga pinjeträd, håller på att sågas ner. Inte alla men tusentals. Miljöaktivister och trädkramare är upprörda, men motiven är konkreta. Många träd är så höga och gamla att de kan utgöra livsfara för promenerande romare och turister.
17.3.2019 - 21.45 Premium

Juri von Bonsdorff

Utrikeskrönika: Hamilton och nationens tudelning

USA har aldrig varit så splittrat som nu hör man sägas titt som tätt. Men samtidigt är tudelningen en del av nationen som funnits sedan dess födelse, skriver HBL:s medarbetare i Washington, Juri von Bonsdorff, som har gjort en djupdykning i historien.
20.1.2019 - 08.26 Premium

Annika Wilms

Utrikeskrönika: Snus eller inte

HBL:s medarbetare Annika Wilms, reder ut snusgåtor i München: "Jag köper ett par burkar och öppnar dem. Det ser ut som snus. Det känns som snus. Hur är det möjligt?"
13.1.2019 - 16.08 Premium

Peter Loewe

Utrikeskrönika: Slut på flygandet

En gång var det en verklig upplevelse att resa. Det fick ta tid. Båtresor varade i veckor. Resan förändrade människor, inte minst när man reste långsamt med häst och vagn eller med forna tiders tåg som i min barndom till Italien. Det tog nästan två dygn att komma till Rom från Stockholm.
6.1.2019 - 09.50 Premium

Charlotta Buxton

Utrikeskrönika: Klassamhället lever kvar i matbutikerna

Över en miljon britter uppges bo i så kallade matöknar, områden där fattigdom, bristen på kommunal transport och butiker gör att det är nästan omöjligt att få tag på färsk mat.
23.12.2018 - 14.48 Premium

Juri von Bonsdorff

Utrikeskrönika: Min skilsmässa

Jag erkänner. Jag blev varnad. Du kunde ha valt annorlunda, sa dom. Det kommer att sluta illa. Din passion kommer aldrig att belönas. Varningarna klingade för döva öron, jag var förälskad och vägrade lyssna. Nu ett decennium senare inser jag att de andra hade rätt. Min hängivelse har gett mig endast svek, besvikelse och frustration. Det kan inte fortsätta så här. Därför har vi separerat, mitt fotbollslag och jag.
16.12.2018 - 07.00

Annika Wilms

Utrikeskrönika: Digital skola i barnskorna

När jag steg in i min dotters klassrum för första gången i fjol kände jag mig hemma direkt.
9.12.2018 - 11.11

Peter Loewe

Utrikeskrönika: Ekonomisk låtsasfest

Det svajar i den italienska regeringen. Huvudproblemet är landets dåliga ekonomi. Tidsfristen för att minska budgetunderskottet nästa år har gått ut. Och nu förhandlar man med EU-kommissionen om en tiondels procent upp eller ner vilket handlar om många miljarder.
2.12.2018 - 07.00

Anna-Lena Laurén

Utrikeskrönika: Ryssland producerar världskultur

När jag besökte Uzbekistan i september träffade jag en ung rysk filmregissör, Michail Borodin. Hans första kortfilm ”Normalno” nominerades i våras till klassen ”Semaine de la critique” i Cannes. "Normalno” är filmad med en enda kamera. Majoriteten av skådespelarna är amatörer.
25.11.2018 - 09.00

Charlotta Buxton

Utrikeskrönika: Är brexit britternas längtan efter världshaven?

Imperiet är bara en del av Storbritanniens historia. Det som präglar britterna på ett ännu djupare plan är att de bor på en ö.
18.11.2018 - 11.27 Premium

…: Tolv döda på nattklubb: Massmordets koreografi

Juri von Bonsdorff jobbade på nyhetsredaktionen i Washington när larmet går: Masskjutning på en nattklubb i Kalifornien.
11.11.2018 - 10.13

Utrikeskrönika: Slutet på en era

Även om vi fortfarande lever i eran Merkel känns det som att landet dröjer sig kvar i ett nostalgiskt förflutet, i väntan på att framtiden ska börja.
3.11.2018 - 15.02

Peter Loewe

Utrikeskrönika: Att få tyst på italienarna är inte lätt

Öppna mobilsamtal kan bli en verklig akustisk plåga.
28.10.2018 - 14.09