SDP:s förslag föll – ingen parlamentarisk övervakning av Skypo

Förberedelserna för de nya underrättelselagarnas tillämpning i riksdagsarbetet körde på grund då majoriteten av riksdagens talmanskonferens inte godkände den socialdemokratiska riksdagsgruppens ändringsförslag till riksdagens arbetsordning.
22.2.2018 - 18.04

Finland får kritik av Amnesty – "Spaningslagarna hotar individens skydd"

Amnesty International höjer i sin nya rapport ett finger åt Finland bland annat i fråga om de så kallade spaningslagarna som är under behandling, och om sättet att behandla flyktingar.
22.2.2018 - 07.41

Livlig debatt om spaningslag – "Vem vet hur grundlagsändringen tolkas i framtiden"

Undantagslagar, falska spaningsansökningar "för att testa domstolen", mer övervakning av Skyddspolisen – det var några förslag som haglade i debatten om underrättelselagen. Efter debatten fortsätter behandlingen i grundlagsutskottet.
20.2.2018 - 16.42

När får man spana på folks meddelanden? Så dömer Europadomstolen

HBL gick igenom tidigare fall från Europeiska människorättsdomstolen – de sätter gränserna för spaning och ger en bild av när man kan bryta människors meddelandehemlighet.
20.2.2018 - 11.34

Nu tar riksdagen itu med spaningslagarna – detta handlar det om

På tisdagen ska riksdagen debattera underrättelselagarna – ett stort paket som omfattar också en föreslagen ändring i grundlagen. Här är kort vad det är fråga om.
20.2.2018 - 11.02

Uutissuomalainen: Många vill utöka myndigheternas rättigheter för att motverka terrorism

Nästan hälften av finländarna är beredda att ge myndigheterna friare tyglar när det gäller att läsa privatmeddelande för att förebygga terrorism. Det framgår av en enkät som Uutissuomalainen har låtit göra.
26.1.2018 - 09.00

Nya ändringar i spaningslagarna – regeringen vill se brådskande behandling

Förslagen till spaningslagar har lämnats till riksdagen, och regeringen föreslår att den grundlagsändring som behövs ska godkännas i brådskande ordning. – Vi har redan länge legat efter andra länder och det lönar sig inte att söla längre, säger försvarsminister Jussi Niinistö (Blå).
25.1.2018 - 16.55

Scheinin: Slottet kan ha läckt hemliga dokumenten

Professor Martin Scheinin misstänker att det är presidentens kansli som läckt de hemligstämplade dokumenten till Helsingin Sanomat. Scheinin uppmanar polis och åklagarmyndigheter att inte försöka bräcka källskyddet utan i stället utreda läckan med andra metoder.
30.12.2017 - 10.02

Hårt spel om underrättelselag – Halonen och Tuomioja bromsade?

Finland har ohjälpligt blivit omsprunget av Sverige och andra västländer när det gäller att spionera på Ryssland. Det hävdar analytiker som anklagar speciellt president Tarja Halonen och ex-utrikesminister Erkki Tuomioja för att ha bromsat underrättelsetjänstens utveckling.
20.12.2017 - 06.01

HS försvarar publicering av hemligstämplat material – "mediernas viktigaste uppgift att granska"

Både president Sauli Niinistö och försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) ser allvarligt på de läckta försvarshemligheterna som Helsingin Sanomat gått ut med. Tidningen står stadigt bakom publiceringsbeslutet.
16.12.2017 - 17.47

Jan-Erik Andelin

Ledare: På spaning efter det privata

Modern underrättelsetjänst och spaning behövs. Fast vad är privat när vi redan vänt ut och in på det mesta om oss själva?
8.10.2017 - 21.10

Spaningslagar till riksdagen först 2018 - "ingen motsätter sig kategoriskt brådskande ordning"

Antti Kaikkonen (C), som sammankallat riksdagsgrupperna för att diskutera underrättelselagarnas öde, säger att ingen ännu kategoriskt motsatt sig en brådskande ändring i grundlagen.
8.9.2017 - 13.52

Halla-aho: Underrättelselagen en otillräcklig åtgärd

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho anser att en reform av underrättelselagen är nödvändig, men säger samtidigt att det är en otillräcklig åtgärd för att bekämpa terrorismen.
22.8.2017 - 12.48

Nya krav på underrättelselag efter knivattacken – större befogenheter att bevaka e-post och samtal

De flesta är överens om att Finland behöver en underrättelselag. Frågan är om det är nödvändigt att stressa med en grundlagsändring. – Det får inte bli kutym att ändra grundlagen så där bara när man tycker, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).
21.8.2017 - 20.25

Regeringen vill forcera ny underrättelselag

Det är av yttersta vikt att den nya underrättelselagstiftningen träder i kraft så fort som möjligt, säger statsminister Juha Sipilä (C). Förslaget på underrättelselagen ska behandlas i riksdagen under hösten.
19.8.2017 - 20.50

Matti Vanhanen försvarar underrättelselag

Finland får inte bli en skyddshamn där kriminella i lugn och ro kan planera brott eftersom våra myndigheter inte har samma förutsättningar att komma dem på spåren som polisen i andra länder.
22.4.2017 - 18.08

Regeringen vill se snabba ryck för att driva igenom nya spaningslagar

19.4.2017 - 17.31

Vänsterförbundet bromsar snabb behandling av underrättelselagen – "Smular sönder skyddet för de grundäggande rättigheterna"

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson stöder inte att den grundlagsändring som är förknippad med underrättelselagen görs under denna valperiod.
19.4.2017 - 13.02

Underrättelselagförslag presenteras i dag

De arbetsgrupper som har berett en ny underrättelselag offentliggör sina betänkanden i dag. Den nya lagen ska underlätta myndigheternas möjligheter att samla in information även då det inte rör sig om direkta misstankar om brott.
19.4.2017 - 07.56

Vems meddelanden får myndigheterna se i framtiden?

Hur ska man kunna värna om Finlands säkerhet men samtidigt trygga individens säkerhet? Underrättelselagen som nu bereds skulle ge möjlighet till bland annat nätspaning, som myndigheterna inte nu har befogenheter att göra. Vad lagen kommer att gå ut på klarnar på onsdag. Här är svar på några centrala frågor.
18.4.2017 - 18.04