Kreml förteget om Washington-invit

Om svar anhålles: Rysslands president Vladimir Putin har fått en formell inbjudan till ett toppmöte i Washington senare i år – men Kreml avvaktar.
24.7.2018 - 19.25

Presidentens kansli betalade en fjärdedels miljon för toppmötet

Måndagens möte mellan Vladimir Putin och Donald Trump kostade presidentens kansli runt 250 000 euro. Kansliet betalade boendet, byggandet av möteslokaler
19.7.2018 - 17.41

"Är det så här finsk pressfrihet ser ut?"

–Min mening var absolut inte att genomföra en protestaktion. Jag var där för att ställa en viktig fråga i egenskap av ackrediterad journalist, säger Sam Husseini som säkerhetstjänsten kastade ut från Donald Trumps och Vladimir Putins presskonferens i Helsingfors.
19.7.2018 - 06.25

Amerikanerna: Trump hanterar Ryssland fel

Över hälften av de tusen tillfrågade amerikanerna i en ny undersökning tycker att president Donald Trump hanterar Ryssland fel. Men demokrater och republikaner är djupt splittrade i frågan och de senare står i stort bakom sin president.
18.7.2018 - 15.34

HBL rangordnar toppmöten i Helsingfors: "1975 ligger i en alldeles egen särklass"

Måndagens toppmöte var inte första gången som Rysslands och USA:s statschefer möttes i Helsingfors. HBL bad docenten i politisk historia Juhana Aunesluoma vid Helsingfors universitet analysera och rangordna toppmötena utifrån deras betydelse och innebörd.
18.7.2018 - 08.00

Henrik Meinander

I dag: Ett europeiskt Europa?

Europas liberala demokratier – och vingliga försök till sådana – torde med andra ord även i fortsättningen vara beroende av Förenta staternas militära beskydd och agerande på världsmarknaden.
18.7.2018 - 06.05

Ryska medier: Putin vinnare

Ryska medier framställer toppmötet i Helsingfors som en seger för president Vladimir Putin. Samtidigt irriterar sig flera kommentatorer på de amerikanska journalisternas fixering vid den påstådda ryska inblandningen i presidentvalet 2016.
17.7.2018 - 20.24

Utslängda journalisten anklagar polisen för övervåld – Polisen: "Han uppträdde störande"

Presskonferensen vid toppmötet i Helsingfors inleddes med kalabalik och en utslängd journalist. Trots plumpen i protokollet är arrangörerna nöjda med arrangemangen. – Det gick väldigt bra, säger Vesa Häkkinen, chef vid enheten för aktualitetskommunikation vid Utrikesministeriet.
17.7.2018 - 17.16

Putin och Trump intresserade tv-tittare i Finland

Yles specialsändning från toppmötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanska kollega Donald Trump hade sammanlagt 1,9 miljoner tv-tittare på måndagen.
17.7.2018 - 15.26

Expert om Trump: "Det har blivit en skråma i teflonytan"

Toppmötet i Helsingfors mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin kan ha satt en boll i rullning, som kan få dramatiska följder för president Trump – till och med riksrätt.– Nu får vi se hur skådespelet utvecklar sig, det är omöjligt att förutspå hur Republikanerna kommer att förhålla sig, säger Benita Heiskanen, docent i USA-forskning vid Åbo universitet och direktör för John Morton-institutet.
17.7.2018 - 15.11

Kritik mot rapporteringen om Melania Trumps kläder – "Luktar gammaldags damtidning"

Kvällspressen jämte Helsingin Sanomat publicerade på måndagen ett flertal artiklar om Melania Trumps klädsel. På kvällen ville Yle inte vara sämre och tog upp klädseln i nyhetssändningen. Osmakligt och gammaldags, anser genusforskaren Mira Karjalainen.
17.7.2018 - 14.14

Analys: Från fenomen till förrädare – började Trumps nedräkning i Finland?

Trump såg ut som en stor och malplacerad vekling när frågan om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet fördes på tal i Helsingfors. Både demokrater och republikaner fördömer hans agerande. Men Trump verkar fullständigt oförstående om hur svag han såg ut i det historiska ögonblicket.
17.7.2018 - 07.59

Putin: Visst ville jag se Trump som president - för att förbättra relationerna

Kontroll av kärnvapen och en lösning på Syrienkrisen – det var två ämnen presidenterna Trump och Putin ville gå vidare på. Men presskonferensen handlade till stor del om eventuell rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet – vilket Putin avfärdade, oemotsagd.
16.7.2018 - 22.10

Hård kritik mot Trump på hemmaplan

"Skamligt. "Lågvattenmärke". Reaktionerna på hemmaplan är skarpa mot president Donald Trumps uttalanden efter toppmötet i Helsingfors.Även Trumps egen underrättelsechef verkar sälla sig till kritikerna, liksom en rad av Trumps partikamrater inom Republikanska partiet.
16.7.2018 - 22.04

Analys: Trump och Putin uppskattar varandra och struntar i kritik

Att Vladimir Putin och Donald Trump kommer bra överens kunde man tydligt se på toppmötet i Helsingfors. Några genombrott blev det inte och de konkreta resultaten var närmast obefintliga, precis som väntat. Men bägge presidenterna gjorde två saker klart: De uppskattar varandra och struntar i omvärldens kritik.
16.7.2018 - 21.43

Sauli Niinistö gav en kort lektion om Finland

President Sauli Niinistö gav en kort lektion till internationell press på måndagskvällen: Om användningen av ordet "neutral". Finland är medlem i EU, inledde han.
16.7.2018 - 21.33

Forskare om toppmötets effekt: ”Allt kan raderas av några misstag”

Mycket luddigt prat – men diskussion är bra. Så beskriver Utrikespolitiska institutets äldre forskare Charly Salonius-Pasternak toppmötet i Helsingfors. Han säger att det är problematiskt att Trump anser att EU är värre än Ryssland.
16.7.2018 - 20.56

Polisen nöjd med mötesarrangemangen – grep gatuockupanter

Högsommarvärme och stormaktsledare lockade Helsingforsborna ut på gatorna. Nästan tjugo olika demonstrationer ordnades i Helsingfors centrum, varav polisen ingrep i endast ett.
16.7.2018 - 20.25

Experter: Som förväntat, men smärre skandal att vänta för Trump på hemmaplan

Enligt Utrikespolitiska institutets direktör Teija Tiilikainen gick toppmötet av allt att döma ungefär som förväntat. – Nu får man följa med Twitter och se om samtalen leder någon vart.Enligt Benita Heiskanen, docent i USA-forskning vid Åbo universitet och direktör för John Morton-institutet, kan president Trump ändå vänta sig en smärre skandal på hemmaplan.
16.7.2018 - 20.07

CNN-veteranen Christiane Amanpour: "Världsordningen hotas inifrån"

För första gången leds USA av en person som inte har något som helst förtroende för den världsordning som USA byggt upp efter andra världskriget. Det säger en av USA:s mest hyllade journalister, CNN-veteranen Christiane Amanpour, i intervju med HBL.
16.7.2018 - 19.45