Potatisens släkting har nötig smak – passar i grytor och plättar

12.3.2019 - 08.56 Premium

Stefan förvandlar torsken till lake och bakar bullar med sirap

Säsongens fiskrätt stuvad lake, den lättsinniga soppan Crème Ninon och kanadensisk-finländska ”örfilar” – det är huvudingredienserna i dagens Stefan vid spisen.
28.2.2019 - 09.14 Premium

Duka upp husmanskost efter skidturen

Riktig hemlagad husmanskost är svårslagen. Den klassiska maten har gått i arv i generationer. Men risken finns att rätterna faller i glömska om vi inte tillreder dem.
23.2.2019 - 12.00 Premium

Kaffe ger smak åt bacon och bönor


14.2.2019 - 14.10 Premium

Mexikanska rätter värmer i vinterkylan


Mexikansk mat representerar en lång och mångsidig kultur – en kultur som noga bevarats i traditionella delikatesser. Helsingfors har i vinter fått sin första mexikanska matbutik.
7.2.2019 - 18.41 Premium

Husis helgtips: Grönt och gott på 30 minuter

Grön mat är miljövänlig, magvänlig och vacker – och dessutom väldigt god! Färdigkokta bönor och ärter gör vegomaten snabblagad.
26.1.2019 - 19.25 Premium

Lys upp vintermörkret med morötter

16.1.2019 - 16.23 Premium

Torsdagsmaten: Låt soppan värma mage och händer i november

15.11.2018 - 08.22

Låt viltet smaka – nu är det säsong

Höstrusket är här och jaktsäsongen är i full gång. Det är med andra ord dags för långkok, tjälknöl och mustiga grytor på vilt med extra kraft och krydda. Vilt är aldrig fel. Det är miljövänligt, nyttigt och givetvis delikat.
8.11.2018 - 12.55

Skräckinjagande god mat av pumpa

Länge har den fått lysa upp vår tillvaro utan att ätas upp. Men nu är det dags att ta vara på det goda, urgröpta pumpaköttet.
18.10.2018 - 17.50

Säl och skarv blir delikatesser i Mickes kokbok

Att Micke Björklund bjuder på en rad läckra kötträtter på älg, hjort och rådjur är väntat i en viltbok. Men hans tredje kokbok innehåller mer än så – här förvandlas den hatade skarven till en fransk köttgryta och sälen hämnar i både korv och wraps.
11.10.2018 - 06.23

Meny i höstens färger och smaker

Visst är det härligt med höst efter denna varma sommar. Vi frestar med en höstmeny som innehåller råvaror i säsong just nu.
4.10.2018 - 10.04

Inhemska päron och plommon passar till sött och salt

27.9.2018 - 06.14

Äpplen – söta, syrliga och underbara

Ingrid Marie och Aroma – bara namnen får det att vattnas i munnen. Det är dags att ta hand om äpplena, på det söta viset.
20.9.2018 - 13.07

Duka fram bästa sportmaten vid matchstart

14.6.2018 - 07.09

Färskpotatis kan varieras på många sätt

Nypotatisen är här, också den inhemska. Vi kokar den och avnjuter med smör, sill och hackad lök, eller tillsammans med grillade läckerheter. Men det finns andra sätt att tillreda färskpotatis än att koka den.
6.6.2018 - 22.07

Servera nässelsoppa och kirskålspaj på sommarens vildaste brunch

Nässlor, kirskål, rallarros och maskros – naturen bjuder på många smakliga ingredienser till pajer, plättar och soppa just nu. Det gäller förstås att känna igen de rätta växterna och plocka på ren mark, långt från bilvägar och hundrastningsplatser.
23.5.2018 - 12.42

Välkomna våren med en lättlagad middag

Låt almanackan bestämma och locka fram vårkänslorna med hjälp av smaklökarna. Den här menyn passar oavsett om solen skiner eller snålar med sin närvaro.
9.5.2018 - 15.06

Vad ska du laga till helgen? Sparris och jordgubbar i vårens första meny

Årets första primörer börjar ta plats i grönsaksdiskarna. Nu kommer de färska råvarorna och därmed blir det roligare i köket. Här är en vårmeny som vi har längtat efter hela vintern.
18.4.2018 - 12.32

Bondgård: Fårfarmarna lever med naturen

Glada djur ger glada konsumenter – och nöjda bönder. Glädjen sträcker sig så långt att också vår miljö drar nytta av den. Så tänkte Ann-Katrin och Anders Norrback när de uppfyllde sin dröm om en ekologisk fårfarm.
22.3.2018 - 07.00