Äpplen – söta, syrliga och underbara

Ingrid Marie och Aroma – bara namnen får det att vattnas i munnen. Det är dags att ta hand om äpplena, på det söta viset.
20.9.2018 - 13.07

Duka fram bästa sportmaten vid matchstart

14.6.2018 - 07.09

Färskpotatis kan varieras på många sätt

Nypotatisen är här, också den inhemska. Vi kokar den och avnjuter med smör, sill och hackad lök, eller tillsammans med grillade läckerheter. Men det finns andra sätt att tillreda färskpotatis än att koka den.
6.6.2018 - 22.07

Servera nässelsoppa och kirskålspaj på sommarens vildaste brunch

Nässlor, kirskål, rallarros och maskros – naturen bjuder på många smakliga ingredienser till pajer, plättar och soppa just nu. Det gäller förstås att känna igen de rätta växterna och plocka på ren mark, långt från bilvägar och hundrastningsplatser.
23.5.2018 - 12.42

Välkomna våren med en lättlagad middag

Låt almanackan bestämma och locka fram vårkänslorna med hjälp av smaklökarna. Den här menyn passar oavsett om solen skiner eller snålar med sin närvaro.
9.5.2018 - 15.06

Vad ska du laga till helgen? Sparris och jordgubbar i vårens första meny

Årets första primörer börjar ta plats i grönsaksdiskarna. Nu kommer de färska råvarorna och därmed blir det roligare i köket. Här är en vårmeny som vi har längtat efter hela vintern.
18.4.2018 - 12.32

Bondgård: Fårfarmarna lever med naturen

Glada djur ger glada konsumenter – och nöjda bönder. Glädjen sträcker sig så långt att också vår miljö drar nytta av den. Så tänkte Ann-Katrin och Anders Norrback när de uppfyllde sin dröm om en ekologisk fårfarm.
22.3.2018 - 07.00

Recept för ett grönare kök

Många vill äta mer grönsaker, men har svårt att komma i gång. Här är några rätter som är en bra start för grönare måltider.
14.3.2018 - 16.39

Utan lök stannar köket

Den är ett måste och grunden till så gott som all matlagning. Lök är en tacksam bas att bygga vidare på, men också en njutning när smaken verkligen får blomma ut.
22.2.2018 - 06.00

Februari är säsong för bullar och bröd

7.2.2018 - 19.03

På 2000-talet ska maten tåla att fotograferas

17.1.2018 - 17.11

Grönt nytt år

Ett hållbart mål för 2018 är att införa flera vegetariska dagar i veckan. Genom att välja närodlade växtproteiner och grönsaker stöder man samtidigt lokala producenter.
11.1.2018 - 06.22

Den ryska blinin är inte tumstjock

4.1.2018 - 08.51

Julens rester förvandlas till omelett, snurror och drinkar

Har du hela kylen full med rester från julbordet? Det finns andra alternativ än skinkpizza. Gör något roligt med det som blir över. Att återvinna är att vinna.
3.1.2018 - 15.11

Förbered en rustik nyårsmeny

Fira in det nya året med rustika smaker och stil. Servera en träffsäker meny som känns helt rätt i tiden. Avsluta 2017 på godast tänkbara vis.
30.12.2017 - 18.12

Nittiotalet bjöd på både vardag och fest

Pizzan hade kommit för att stanna i Finland, men på 90–talet började allt fler amatörkockar blicka mot andra kontinenter. Eller så tog man bara en titt in i mikron. För när lågkonjunkturen slog till var det knappt om både tid och pengar.
20.12.2017 - 06.23

Maträtter för bråda vardagsveckor

När vardagen är fylld med aktiviteter, hobbyer, möten och läxläsning kan det vara svårt att hinna tänka på hälsosam husmanskost. Frestelsen är stor att man köper hem något snabbt, enkelt och antagligen mindre nyttigt. Här kommer recept på köttgryta, fiskpanna, kycklingbullar, bönsoppa och rårakor – fem relativt enkla maträtter som passar barnfamiljer.
23.11.2017 - 09.45

"Ärtsoppa är det ultimata halvfabrikatet"

Hur många middagar har inte ärtsoppa på burk räddat? När kylskåpet gapar tomt, kalendern är fylld med aktiviteter och familjen borde få middag kan räddningen hittas i en konservburk med ärtsoppa. Men är det någon skillnad på vilken burk som gömmer sig i skafferiets bortersta hörn? HBL har provsmakat sju sorter.
16.11.2017 - 05.40

Bönor och ärter är goda proteinkällor

12.10.2017 - 15.50

Blomkål passar i wok, soppa, sallad och på grillen

Mångsidig, inhemsk, matig, kalorisnål och himmelens god. Marthaförbundets husliga rådgivare Elisabeth Eriksson är eld och lågor när hon räknar upp blomkålens positiva sidor. Ja, så är den ju också väldigt billig just nu.
30.8.2017 - 16.34