Förbered en rustik nyårsmeny

Fira in det nya året med rustika smaker och stil. Servera en träffsäker meny som känns helt rätt i tiden. Avsluta 2017 på godast tänkbara vis.
30.12.2017 - 18.12

Nittiotalet bjöd på både vardag och fest

Pizzan hade kommit för att stanna i Finland, men på 90–talet började allt fler amatörkockar blicka mot andra kontinenter. Eller så tog man bara en titt in i mikron. För när lågkonjunkturen slog till var det knappt om både tid och pengar.
20.12.2017 - 06.23

Maträtter för bråda vardagsveckor

När vardagen är fylld med aktiviteter, hobbyer, möten och läxläsning kan det vara svårt att hinna tänka på hälsosam husmanskost. Frestelsen är stor att man köper hem något snabbt, enkelt och antagligen mindre nyttigt. Här kommer recept på köttgryta, fiskpanna, kycklingbullar, bönsoppa och rårakor – fem relativt enkla maträtter som passar barnfamiljer.
23.11.2017 - 09.45

"Ärtsoppa är det ultimata halvfabrikatet"

Hur många middagar har inte ärtsoppa på burk räddat? När kylskåpet gapar tomt, kalendern är fylld med aktiviteter och familjen borde få middag kan räddningen hittas i en konservburk med ärtsoppa. Men är det någon skillnad på vilken burk som gömmer sig i skafferiets bortersta hörn? HBL har provsmakat sju sorter.
16.11.2017 - 05.40

Bönor och ärter är goda proteinkällor

12.10.2017 - 15.50

Blomkål passar i wok, soppa, sallad och på grillen

Mångsidig, inhemsk, matig, kalorisnål och himmelens god. Marthaförbundets husliga rådgivare Elisabeth Eriksson är eld och lågor när hon räknar upp blomkålens positiva sidor. Ja, så är den ju också väldigt billig just nu.
30.8.2017 - 16.34

Plocka ihop grönskan till en sallad

Sommaren står i full blom och lika frodigt är det i grönsaksdiskarna. Det är härligt att kunna frossa i närodlat grönt, något som vi inte direkt är bortskämda med här uppe i Norden. Varför inte göra en sallad med sallat till middag?
16.8.2017 - 20.14

Rödbetan är snart som bäst

Rödbetor är den ultimata sommarmaten. Små, mjälla, nyupptagna och naggande goda. Låt sommaren gå i rödbetsrött!
6.7.2017 - 09.43

God och enkel mat till midsommar

Midsommarhelgens mest traditionella rätt, matjessill med gräddfil och gräslök, lär inte ställa till några problem i köket. Menyn kan byggas ut med gravad lax och räkor. Glöm inte grönsaker och gärna någon jordgubbe för att markera helgen.
21.6.2017 - 12.11

Vägen till glada magar går genom naturen

Människan föds med hunger och törst. Inte med tankar om hur många kalorier som slinker ner i våra magar. Så resonerar Anne Riiser när hon tar kampen om en framtid med mat från vår bakgård – och framför allt glädje.
24.5.2017 - 18.17

Äntligen säsong för vilda grönsaker

18.5.2017 - 16.39

Sallader som mättar

10.5.2017 - 20.04

Grilla, woka eller stek – grisfilén passar till allt

4.5.2017 - 14.24

Systrar gjorde kokbok om sydafrikansk matkultur

Det sydafrikanska köket är en smältdegel av smaker från såväl kolonialtiden som bantufolkets och andra afrikanska stammars traditioner. Kocken Louise Mérus har samlat sina matminnen från Kapstaden i något så ovanligt som en finlandssvensk kokbok om matkulturen i Sydafrika.
26.4.2017 - 18.25

Recept: mjöd, munkar och tilltugg till picknicken på första maj


20.4.2017 - 12.09

Påskmat utan stress

Med stora helger följer ofta prestationsångest i köket. Vad ska man laga och inte minst hur ska man hinna? Och så blir det ett stort lass i kundvagnen med massor av mat som man omöjligt hinner sätta i sig under helgen. Här kommer ett något lugnare alternativ.
5.4.2017 - 07.00

Proteinrik bondböna tillbaka på matbordet

Bondbönan är en inhemsk, miljösmart, god och billig proteinkälla. Den fungerar utmärkt som alternativ till exempelvis linser och kikärter.
23.2.2017 - 11.42

Ärtsoppan blev husmanskost under mellankrigstiden

Finlands självständighet tog sin början i vad som brukar refereras som det glada 20-talet. Ute i världen var festen i full gång, med dans till jazzens och befrielsens toner. I Finland sökte man ännu sitt fotfäste, men stundtals fumlade även finnarna fram i festens ångor.
15.2.2017 - 16.38

Plocka ihop det nya året

Glöm dyr oxfilé och hummer, som lagom till nyår kostar en smärre förmögenhet. Satsa på vegetariskt, med tacos och plockmat. Det är minst lika gott och till en mindre peng.
28.12.2016 - 19.09

Grönsaken som är en superfrukt

7.12.2016 - 20.56