Teaterrecension: Heta är huvudroll och biperson i sin egen berättelse

Heta sjunker och Akusti stiger i Hella Wuolijokis klasskildring. På Teater Jurkka gestaltas dramat med små medel.
14.1.2019 - 12.19 Premium

Teaterrecension: Så här galet beter vi väl oss inte?

Blaue Fraus tvåsamhetssatir Friend(re)quest är en normbrytande fiktiv poddserie om kvinnlig vänskap.
25.12.2018 - 16.00 Premium

Teaterrecension: Ocensurerat, hudlöst, bråddjupt om livet med små barn

Heini Junkkaalas roliga och stundvis råa självbiografiska monologföreställning om tiden då hon fått sitt andra barn framförs av karismatiska Katja Küttner.
5.12.2018 - 14.58

Teaterrecension: Westerbergs Tre systrar är så bra som en teaterföreställning kan vara

Paavo Westerbergs tolkning av Tre systrar är makalöst bra. Den bugar djupt åt originalet, samtidigt som den är stadigt förankrad i vår tid.
29.11.2018 - 14.48

Teaterrecension: Tidlös klassiker i imponerande ambitiös nytolkning

Nationalteaterns respektfullt innovativa tolkning får Dostojevskijs tidlösa klassiker om tre bröder och deras ödesdigra arvstvist med existentialistiska dimensioner att kännas lika aktuell som då den skrevs.
29.11.2018 - 11.51

Det faustiska dilemmat lever i vår tid

Dramatens nutidsversion av Faust är inte bara angelägen, utan också paradoxalt trösterik.
24.11.2018 - 10.17

Teaterrecension: För mycket patos i scenversion av succéroman

Nationalteaterns dramatisering av Kissani Jugoslavia lyckas inte riktigt beröra trots att tematiken är viktig på många plan.
22.11.2018 - 06.30

Teaterrecension: Snäll men sevärd Rädslomässa

Blaue Fraus Rädslomässa är planerad som ett tryggt forum för deltagarna där de kan ställa sig ansikte mot ansikte med sina egna rädslor och övervinna dem. Emellanåt blir det kanske lite väl lugn och mysig stämning, men den helhet som arbetsgruppen skapar utifrån de enskilda beståndsdelarna blir ändå en sympatisk och ställvis fascinerande upplevelse.
21.11.2018 - 14.26

Teaterrecension: Precis som ett bra middagsbord ska vara

Som på en middagsbjudning är det ömsom ceremoniellt, ömsom intimt när Sonya Lindfors' och Maryan Abdulkarims performance erbjuder publiken ett tillfälle att äta och drömma.
17.11.2018 - 16.00

Teaterrecension: Kärnfamiljen hatas igen, intensivt och snyggt

Tredje årskursens svenskspråkiga skådespelarstuderande har fått kasta sig in i en läckert kaosartad och uppskruvad utopisk/dystopisk värld, i vilken de minst sagt får chansen att bjuda på sig själva och utmana sig till max.
16.11.2018 - 14.05

Teaterrecension: På tröskeln mellan vardag och det oförklarliga

Teaterfestivalen Baltic Circle bjuder sin vana trogen på oväntade upplevelser. Till exempel övernaturliga sådana i en tom affärslokal på Brändö.
16.11.2018 - 11.32

Teaterrecension: Sommarens seger över kyla och ondska


5.11.2018 - 08.43

Teaterrecension: Dynamisk och sprakande Maria Braun övertygar trots enskilda skavanker

Maria Brauns äktenskap på Lilla Teatern är en dynamisk föreställning som inte lämnar åskådaren oberörd, skriver recensenten Otto Ekman.
1.11.2018 - 14.58

Teaterrecension: Andra människor är orsak att leva

Anna Krogerus har lyckats skriva en pjäs om ensamhet och utslagning som är rolig samtidigt som hjärtat blöder.
1.11.2018 - 12.48

Teaterrecension: Gräll och glad sagovärld med överraskningar

Svenska Teaterns Hans och Greta är precis så lekfull och karamellfylld som utlovat. Sagan är ryslig, men stämningen blir aldrig så mörk som den svarta skogen.
27.10.2018 - 17.07

Teaterrecension: Befriande monolog om kvinnlig sexualitet

Tyska skådespelaren Julia Rosa Peer gör en viktig upptäcktsresa och uppmuntrar publiken till detsamma.
27.10.2018 - 08.00

Teaterrecension: Vardagsskräck om nyliberala illusionsbyggen

European Theatre Collectives Rakentajat blandar humor och stundvis isande effektiv skräck för att illustrera hur den nyliberala bygg- och bostadspolitiken formar våra liv.
25.10.2018 - 15.50

Teaterrecension: Kaos och kampanda på den psykiatriska kliniken

Den finlandssvenska samarbetsproduktionen Marat/Sade är en explosiv visuell fest med drunkningsrisk.
21.10.2018 - 13.06

Teaterrecension: Djupt berörande dokumentärteater om en människas kamp mot ödet

Tim Saarinen är en vanlig man som berättar hur ett liv kan se ut om allt går lite fel från början.
10.10.2018 - 15.21

Amatörteater: Livets stora frågor speglas i det lilla livet


8.10.2018 - 08.54