Teaterrecension: En Mästerkatts talövningar

Vanda Teaterförenings uppsättning har något att ge alla generationer. Mästerkattens språkövningar ger recensenten störst behållning.
4.6.2019 - 13.50 Premium

Pilgrimsresa stupar på ogjorda läxor

Upplägget ”västerlänning finner sig själv genom att agera främling i ett okänt samhälle” är inte nödvändigtvis ointressant. Dessvärre präglas Tie Konyaan av en viss tanklöshet, enligt HBL:s kritiker.
27.4.2019 - 12.48 Premium

Teaterrecension: Barndetektiver överlistar vuxna i Ekenäs

Både Edith Holmberg och Kaspian Korenius utstrålar rättrådighet och mod som detektiverna Maja och Lasse. Stark scennärvaro, skriver HBL:s recensent.
25.3.2019 - 12.33 Premium

Teaterrecension: NHL-spelaren klev ur rinken och in i barndomshemmet

Pasi Lampelas nyskrivna pjäs Sammakkokuningas (Grodkungen) inleds lovande med Slipknots The Heretic Anthem över ett skinande vitt scengolv, resonansen är som i en ishockeyrink, dov och avtagande.
18.2.2019 - 08.27 Premium

Teaterrecension: Språkförbistring utan bisterhet i ÅST-komedi om främlingsfientlighet

Jerry Wahlforss överträffar han sig själv i rollen som Charlie i ÅST:s komedi Främlingen. Sällan har ordlöshet och ordknapphet kunnat framkalla så många skratt, skriver HBL:s recensent.
17.2.2019 - 10.00 Premium

Teaterrecension: En ansträngande tripp till seriens värld

Pertti Jarlas lågmälda komiska geni låter sig svårligen överföras från seriestrippen då Fingerpori-universumet förflyttas till en skränig teaterscen.
8.2.2019 - 12.31 Premium

Teaterrecension: Varmt och uppsluppet på Fallåker

Först verkar Prima Donnor vara en förlegad historia om det förment komiska med att herrar går klädda i klänning, men småningom nyanseras rollerna, skriver Barbro Enckell-Grimm.
20.1.2019 - 20.00 Premium

Teaterrecension: Heta är huvudroll och biperson i sin egen berättelse

Heta sjunker och Akusti stiger i Hella Wuolijokis klasskildring. På Teater Jurkka gestaltas dramat med små medel.
14.1.2019 - 12.19 Premium

Teaterrecension: Så här galet beter vi väl oss inte?

Blaue Fraus tvåsamhetssatir Friend(re)quest är en normbrytande fiktiv poddserie om kvinnlig vänskap.
25.12.2018 - 16.00 Premium

Teaterrecension: Ocensurerat, hudlöst, bråddjupt om livet med små barn

Heini Junkkaalas roliga och stundvis råa självbiografiska monologföreställning om tiden då hon fått sitt andra barn framförs av karismatiska Katja Küttner.
5.12.2018 - 14.58

Teaterrecension: Westerbergs Tre systrar är så bra som en teaterföreställning kan vara

Paavo Westerbergs tolkning av Tre systrar är makalöst bra. Den bugar djupt åt originalet, samtidigt som den är stadigt förankrad i vår tid.
29.11.2018 - 14.48

Teaterrecension: Tidlös klassiker i imponerande ambitiös nytolkning

Nationalteaterns respektfullt innovativa tolkning får Dostojevskijs tidlösa klassiker om tre bröder och deras ödesdigra arvstvist med existentialistiska dimensioner att kännas lika aktuell som då den skrevs.
29.11.2018 - 11.51

Det faustiska dilemmat lever i vår tid

Dramatens nutidsversion av Faust är inte bara angelägen, utan också paradoxalt trösterik.
24.11.2018 - 10.17

Teaterrecension: För mycket patos i scenversion av succéroman

Nationalteaterns dramatisering av Kissani Jugoslavia lyckas inte riktigt beröra trots att tematiken är viktig på många plan.
22.11.2018 - 06.30

Teaterrecension: Snäll men sevärd Rädslomässa

Blaue Fraus Rädslomässa är planerad som ett tryggt forum för deltagarna där de kan ställa sig ansikte mot ansikte med sina egna rädslor och övervinna dem. Emellanåt blir det kanske lite väl lugn och mysig stämning, men den helhet som arbetsgruppen skapar utifrån de enskilda beståndsdelarna blir ändå en sympatisk och ställvis fascinerande upplevelse.
21.11.2018 - 14.26

Teaterrecension: Precis som ett bra middagsbord ska vara

Som på en middagsbjudning är det ömsom ceremoniellt, ömsom intimt när Sonya Lindfors' och Maryan Abdulkarims performance erbjuder publiken ett tillfälle att äta och drömma.
17.11.2018 - 16.00

Teaterrecension: Kärnfamiljen hatas igen, intensivt och snyggt

Tredje årskursens svenskspråkiga skådespelarstuderande har fått kasta sig in i en läckert kaosartad och uppskruvad utopisk/dystopisk värld, i vilken de minst sagt får chansen att bjuda på sig själva och utmana sig till max.
16.11.2018 - 14.05

Teaterrecension: På tröskeln mellan vardag och det oförklarliga

Teaterfestivalen Baltic Circle bjuder sin vana trogen på oväntade upplevelser. Till exempel övernaturliga sådana i en tom affärslokal på Brändö.
16.11.2018 - 11.32

Teaterrecension: Sommarens seger över kyla och ondska


5.11.2018 - 08.43

Teaterrecension: Dynamisk och sprakande Maria Braun övertygar trots enskilda skavanker

Maria Brauns äktenskap på Lilla Teatern är en dynamisk föreställning som inte lämnar åskådaren oberörd, skriver recensenten Otto Ekman.
1.11.2018 - 14.58