Teaterrecension: Macbeth sedd i retrospektiv

Titeln Macbeth, again! antyder det som komma skall, i både verkligheten och på den avskalade, svarta scenen på Gamlasgården där det japansk-finska samarbetet växer fram, repeteras och – till en del – improviseras framför våra ögon.
21.4.2017 - 17.43

Teaterrecension: Vår blick på dem, deras blick på oss

Varför är det provocerande att tre smala, vita, vackra unga kvinnor gör en föreställning om skönhet?
6.4.2017 - 15.58

Ondskan, konsten och allas vårt ansvar

Teatteri Jurkkas Anders B. handlar om terroristen Anders Behring Breivik som mördade 77 ungdomar på Utøya. I en ställvis intelligent och brännande och provocerande, ställvis väl svamlig monolog försöker Tuomo Railo sätta sig in i och förstå den vansinniga ondskan. Eller kan man ens kalla den "vansinnig"?
26.2.2017 - 07.50

Teaterrecension: Kärlek i brunmurrigt sjuttiotalsskimmer

Linda Zilliacus briljerar i Joakim Groths Retro på Lilla Teatern.
2.2.2017 - 16.07

Teaterrecension: Livskris strandad i gubbigt gnäll

Åbo Svenska Teaters Den sista cigarren bjuder på en komplett uppsättning klichéer, skriver Ylva Perera.
1.2.2017 - 14.59

Teaterrecension: Rapport från ett brödrafolk

Live-installationen Greetings from Zoongary, Zoorop påminner om Klockriketeaterns uppsättning av De tre musketörerna, menär gjord med större allvar: mer ”live” och dokumentation, mindre humor och teaterkonst.
21.1.2017 - 13.11

Teaterrecension: Marginalisering blottas i dockvärlden


10.12.2016 - 12.46

Teaterrecension: Cirkus förlänger känslospråket

Regissören Alma Lehmuskallio har skapat en öm och tilltalande föreställning under tenaljen von Fersens tomatröda tegelvalv på Sveaborg.
19.11.2016 - 06.00

Teaterrecension: Pleppo, Pedersöre och pruttar

Pleppo två är en fullödig och underhållande scenshow – även om materialet är lite ojämnt och Österbotten nog kan producera annat kvinnfolk än skvallertanter som samlar på porslinskatter.
17.11.2016 - 09.38

Teaterrecension: Kalaslek till Stjärnfalls jubileum

I marknadsföringen av sitt 20-årsjubileum citerar Improvisationsteatern Stjärnfall en kommentar av en anonym skådespelare: ”Hoppas ni har blivit bättre.”
8.11.2016 - 12.35

Teaterrecension: Kan ångest döda?

23.10.2016 - 11.51

Teaterrecension: Smeds nostalgiserar i kulisserna

Kristian Smeds nya föreställning Just Filming kretsar kring det som sker på scenen, bakom den och någonstans i flankerna.
19.10.2016 - 16.14

Teaterrecension: Skräck och skratt när vår tids häxjakter synas

15.10.2016 - 16.02

Teaterrecension: Med Kverulanten från kistan till vaggan

En pjäs med titeln Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja (Muntra tider, Kverulant) väcker kanske förväntningar på att mycket går åt skogen, så att kverulanten ska ha anledning att fira triumfer. Riktigt så enkelspårig är Nationalteaterns uppsättning av Tuomas Kyrös senaste Kverulant inte.
3.10.2016 - 13.23

Teaterrecension: Osentimentalt om mörka livsöden

11.9.2016 - 13.52

Teaterrecension: Tartuffe är klassisk Lillan-komedi

9.9.2016 - 11.58

Teaterrecension: Får man skratta åt Israel-Palestina-konflikten?

22.5.2016 - 07.00

Teaterrecension: Krigets vardag på Studentteatern

21.5.2016 - 13.38

Barnteaterrecension: Enmansteater och dockcirkus på Sampo

23.4.2016 - 23.48

Teaterrecension: Bländad stimulerar inte sinnena nog

12.4.2016 - 15.37