Anna-Lena Laurén

Utrikeskrönika: Jag har inte gjort nånting, jag har inte dödat, typ

Jag undrar ofta om hon lever, Munisas mamma. Tyvärr är det inte sannolikt.
9.3.2019 - 08.44 Premium

Orpo om IS-återvändarna: Barnen har inte fattat några beslut, det har föräldrarna

På onsdagen uttalade sig finansminister Petteri Orpo (Saml) för Iltasanomat och sade att fall där IS-krigare åkt från Finland och har barn i krigsområden förmodligen behöver utvärderas i detalj.
6.3.2019 - 19.45

Ny rapport visar: "IS-barn" fängslas och torteras

Irakiska och kurdiska myndigheter har fängslat och torterat hundratals barn och ungdomar som misstänks ha kopplingar till IS, enligt Human Rights Watch. Många av barnen har tvingats till falska erkännanden.
6.3.2019 - 16.37

Finländska "Sanna” reste till IS-området – nu vill hon tillbaka till Finland

– Ja, jag vill tillbaka till Finland. Definitivt, definitivt, säger finländska "Sanna" som för fyra år sedan åkt till IS-området och som CNN och andra internationella medier intervjuar. En stor andel av de som ännu är kvar är sådana som starkast har förbundit sig till terrororganisationens ideologi, säger forskare.
6.3.2019 - 12.58

Tommy Westerlund

Ledare: IS-barn får inte lämnas kvar i kylan

Den islamistiska staten är besegrad i Syrien, men vad ska hända med de utländska krigarna och deras anhöriga som vill återvända? Det viktigaste är att barnen tas om hand.
2.3.2019 - 17.00 Premium

Heinonen vill stoppa återvändande IS-gästkrigare: "De utgör ett hot"

Enligt riksdagsledamoten bör Finland gripa alla återvändande IS-krigare och skicka dem tillbaka samma väg de kom.
2.3.2019 - 12.01

Yrsa Grüne-Luoma

Globalt med Grüne: Gemensam EU-linje om IS-återvändarna vore bäst

Hur Finland ska förhålla sig till de av sina medborgare som rest till IS-kalifatet och som nu eventuellt vill återvända till Finland är en samtidigt både enkel och svår fråga.
1.3.2019 - 06.49 Premium

Grav med kvinnokroppar hittad i Syrien

En massgrav med tiotals kroppar uppges ha hittats i det område i sydöstra Syrien där den kurdisk-arabiska SDF-milisen bekämpar terrorrörelsen IS.
28.2.2019 - 21.23

IS-återvändare vill till Europa – samtidigt avslutar Finland program för radikaliserade

Sedan årsskiftet har Finland inte längre något exit-program mot radikalisering, då det nationella projektet Radinet har lagts ned i brist på finansiering. Vid Inrikesministeriet sliter man sig nu i håret för att snabbt få till stånd en ersättande verksamhet.
26.2.2019 - 07.05 Premium

Kurdiska SDF vädjar när IS-fästet faller: Ta hem era medborgare

IS utländska medlemmar och deras anhöriga strömmar ut från terrorrörelsens kvarvarande fästen i östra Syrien när det militära trycket mot dem ökar. Utflödet får den kurdisk-arabiska alliansen SDF att knäa – och återigen vädja till utländska regeringar att ta hem sina medborgare.
25.2.2019 - 21.10

IS-kvinna kan bli av med sitt brittiska medborgarskap

Den 19-årig brittiska kvinnan Shamima Begum som reste till Syrien som 15-åring för att ansluta sig till terrorrörelsen IS kan bli av med sitt medborgarskap, rapporterar brittiska medier.
20.2.2019 - 10.16

Dubbla bombdåd i Syrien – många döda

Två bomber har krävt 24 liv i den extremistkontrollerade staden Idlib i Syrien. Minst 20 av dödsoffren är civila – fyra av dem barn. Minst 51 människor uppges ha skadats i dåden.
18.2.2019 - 18.34

President Assad ovillig diskutera konstitutionen

Syriens president Bashar al-Assad säger att hans regering inte kommer att förhandla om landets konstitution och kritiserar FN:s fredsplaner där man vill ta fram ett förslag till en ny sådan.
17.2.2019 - 19.15

Trump till Europa: hämta hem era jihadister

USA:s president Donald Trump uppmanar flera europeiska länder att ta tillbaka IS-medlemmar som gripits i Syrien och sitter frihetsberövade där.
17.2.2019 - 19.20

Syrienkriget: Islamiska staten hindrar civila att fly

Hårdföra IS-stridande har blockerat vägar vid den sista fickan av mark i byn Baghouz som IS kontrollerar i östra Syrien, för att förhindra civila från att fly, enligt den kurdisk-arabiska SDF-milisen.
17.2.2019 - 16.00

Expert: IS har både ideologi och kunskap kvar

IS territorium i Syrien må vara förlorat, men både ideologi och stridserfarenheter finns kvar. Nu kan IS omgruppera sig, och gå in i sovande celler för att återuppstå på nytt i andra former, enligt Mellanösternexperten.
16.2.2019 - 19.34

Sista IS-fästet i östra Syrien faller

Det sista IS-fästet i östra Syrien är på fallrepet och endast en liten ficka återstår i byn Baghouz, enligt den USA-stödda SDF-milisen. Offensiven har sinkats av att många civila finns kvar i området.
16.2.2019 - 19.31

…: Sista IS-fästet i östra Syrien uppges ge upp

USA-stödda SDF-styrkor har tagit kontroll över det sista IS-fästet i Baghouz i östra Syrien efter det att jihadisterna som fortfarande befinner sig i området gett upp, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.
16.2.2019 - 11.45

Tunga slutstrider om Islamiska statens sista fäste i östra Syrien

Milisen SDF rapporterar om tunga strider vid försöken att jaga ut terrorgruppen IS från jihadiströrelsens sista enklav i det område i östra Syrien där den USA-ledda alliansen understött SDF:s insatser mot gruppen. En fälla har också gillrats på den irakiska sidan av gränsen.
10.2.2019 - 16.47

Merkel: Långt kvar tills Islamiska staten har besegrats

Den internationella insatsen mot terrorrörelsen IS är inte över, säger den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Uttalandet kommer efter att USA:s president Donald Trump flera gånger påstått att gruppen är besegrad.
8.2.2019 - 16.56