sverige
»

Nytt dåd mot polisstation i Sverige – räknar med fler hämndaktioner

På kort tid har polisen i Sverige utsatts för flera attentat, senast en sprängning utanför polishuset i Rosengård i Malmö. – Det här är ytterligare ett allvarligt angrepp mot polisen men också mot de människor som vi är till för att skydda, säger regionpolischefen. Våldet har blivit grövre, enligt en expert på gängkriminalitet.
18.1.2018 - 20.12

Kraftig explosion utanför polisstation i Malmö

Ett föremål har exploderat på gården vid polisstationen i Rosengård i Malmö.
17.1.2018 - 22.49

Ingen granskning av Fittjautredningen nu

Justitieombudsmannen i Sverige har beslutat att inte granska utredningen av en misstänkt gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja, då målet fortfarande pågår. Men det är inte uteslutet att den kritiserade utredningen kan komma att synas senare, enligt JO.
17.1.2018 - 10.21

Rädslan för brott ökar i Sverige – samtidigt minskar förtroendet för polisen

Nästan var tredje svensk oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället, vilket är en klar ökning från i fjol. Drygt var tionde kvinna väljer nu att inte gå ut ensam i sitt bostadsområde på kvällen. Samtidigt minskar förtroendet för polisen.
16.1.2018 - 13.17

Miljardsmäll för Ericsson

Telekomjätten Ericsson åker på en ny mångmiljardsmäll. Bakgrunden är gamla misslyckade företagsköp. Ericsson tvingas till nedskrivningar på 14,2 miljarder kronor (drygt 1,4 miljarder euro). Nedskrivningarna rör goodwill.
16.1.2018 - 10.07

Polischef och minister om svensk våldsvåg – medger åtgärder kommer sent

Det dödliga våldet i Sverige nådde den högsta nivån hittills i fjol, och också det nya året har börjat dystert. – Det är helt uppenbart att trenden de sista två decennierna går åt fel håll. Det betyder att det som samhället gör inte är tillräckligt, säger rikspolischefen Dan Eliasson till HBL. Justitieminister Morgan Johansson medger att de åtgärder som regeringen nu har vidtagit borde ha gjorts för länge sedan.
15.1.2018 - 19.07

Tommy Westerlund

Ledare: Sverige går mot ett Natoval

Tre färska opinionsmätningar om svenskarnas syn på ett Natomedlemskap ger helt olika resultat. Frågan kommer att vara mycket framme då valrörelsen snart börjar.
15.1.2018 - 18.00

”Vi vill inte att finlandssvenskarna glöms bort i Sverige”

Barbro Allardt Ljunggren har i snart 30 års tid drivit en enveten kamp för att finlandssvenskarna ska klassas som en nationell minoritet i Sverige. Denna vår manglas frågan i de politiska kabinetten i Stockholm igen.
15.1.2018 - 06.00

Natochefen: Enbart medlemskap ger garantier – "Sverige medlem inom tio år", säger Moderatledaren

Det är upp till Finland och Sverige om länderna väljer att ansöka om ett eventuellt medlemskap i Nato tillsammans eller enskilt. Det säger Natochefen Jens Stoltenberg till HBL. Han är "djupt oenig" med dem som ser ett medlemskap som en provokation mot Ryssland. Den svenska Moderatledaren räknar med att Sverige är medlem inom tio år – och det också om Finland väljer att stå utanför.
14.1.2018 - 18.57

Stödet för Nato ökar i Sverige – forskare ser två huvudsakliga skäl

Fler svenskar är för att Sverige söker medlemskap i Nato än emot, visar Aftonbladets undersökning. Forskaren Charly Salonius-Pasternak ser en trend som kan leda till att Sverige blir Natomedlem inom ett par år.
14.1.2018 - 14.46

Svenskarna kan få se fullång Okänd soldat

Nyfilmatiseringen av Okänd soldat har varit en större succé än väntat i Sverige, rapporterar SVT. Svenskarna har dock fått nöja sig med en 47 minuter kortare version av den nästan tre timmar långa filmen.
13.1.2018 - 20.37

Insändare: Rysk aggression mot Baltikum skulle inledas med förebyggande anfall mot Finland

Finland har i sin politik en uttalad Natooption. Sverige avvisar Natomedlemskap och satsar på bilaterala avtal. Ingendera linjen ger tillräcklig säkerhet i de konflikter som skulle kunna bli aktuella.
13.1.2018 - 05.55

Natochefen: Inte säkert att Sverige får hjälp vid militärt hot

Det är inte säkert att Sverige skulle få hjälp av Nato vid ett militärt hot, säger försvarsalliansens chef Jens Stoltenberg till Dagens Nyheter. Och om Sverige skriver på FN-konventionen om förbud mot kärnvapen kan det få följder för relationen till Nato.
12.1.2018 - 20.59

Henric Borgström

I dag: Finländska företag i svenskt miljötrassel

Politisk räddhågsenhet och allmän långsamhet i lag- och regeltolkning gör att det dröjer innan trassel rättas till.
11.1.2018 - 15.40

Försvaret kallas in efter dykolycka

En finsk kvinna omkom i en dykolycka i Tuna-Hästbergs äventyrsgruva utanför Borlänge på söndagen. Nu har svenska sjöpolisens och försvarsmaktens dykare kallats in för att hämta upp kroppen.
8.1.2018 - 18.06

”Kvinnan var en erfaren dykare”

Äventyrsgruvans operativa chef berättar för Ilta-Sanomat att den finländska kvinnan som omkom i den svenska dykolyckan var erfaren, men fick panik.
8.1.2018 - 10.31

Insändare: Blocköverskridande regering också i Sverige?

De svenska Socialdemokraterna och Moderaterna måste hitta varandra.
8.1.2018 - 05.35

Från Afghanistan till cykelfabriken i Dalarna


7.1.2018 - 12.41

När sorgen blandas med skuld och ilska

Carolina Setterwall plöjde böcker om sorg utan att känna igen skulden och de solkiga kanterna från sin egen. "Låt oss hoppas på det bästa" heter hennes självbiografiska debutroman om hur livet ändrades bokstavligen över en natt.
6.1.2018 - 18.10

Svenska flygplatser kämpar mot fåglar

Laser, gasolkanoner och mask som sopas bort från landningsbanorna. Med tekniska lösningar och manuellt arbete arbetar svenska flygplatser på att få bort fåglarna. Trots det krockar fåglar nästan dagligen med flygplan.
6.1.2018 - 16.08