Insändare: Hur hitta plats i Svenskfinland?

"Det borde vara i den finlandssvenska gemenskapens intresse att uppmuntra och stödja språklig revitalisering."
20.6.2019 - 05.55

Haparanda och Sibbo gav språkkunniga ledamöter – men alla prioriterar inte svenskans ställning

I den tillträdande riksdagen finns en handfull svensk- och tvåspråkiga ledamöter utanför den svenska riksdagsgruppen. Stöd i de svenska frågorna kan Svenska folkpartiet förmodligen vänta sig närmast från vänster, men också i övriga partier finns svenskkunniga nyinvalda.
22.4.2019 - 11.08 Premium

Henrik Jansson

Impuls: Pappa tappade språket, men de trodde han talade svenska

På sjukhuset drabbades pappa av en ny, svårare infarkt, som ledde till att han temporärt började tala ett obegripligt ickespråk. Ingen på sjukhuset reagerade ... – Vi trodde att han talade svenska, fick vi anhöriga efteråt som förklaring.
14.3.2019 - 10.21 Premium

4-åriga Liv och 2-åriga Finn pratar svenska, franska och finska

Hos familjen Taittinger i Sjundeå lär sig barnen tre språk på en gång. Forskaren Heidi Rontu berättar hur två- och flerspråkiga familjer lyckas bäst och vilka misstag föräldrar ska undvika.
22.2.2019 - 11.12 Premium

Forskare jämför sätt att tala: Svenskar tar lättare till superlativer, finlandssvenskar är mer återhållsamma

De kulturella skillnaderna mellan Sverige och Finland tar sig uttryck i svenskarnas och finlandssvenskarnas sätt att samtala, säger professor Catrin Norrby från Stockholms universitet.
12.10.2018 - 12.02

Gallup: Var kan man få svensk service i Helsingfors?

Brukar du prata svenska på stan? Tröskeln är hög för många finlandssvenskar att inleda på svenska, men flaggor och pins hjälper kunder att veta var det lönar sig att försöka.
26.9.2018 - 14.06 Premium

SPRÅKKOLUMNEN: Professionellt väderprat är som en välkänd melodi

Finns det något som nordbor är bättre på att prata om än vädret? Vi beklagar oss, njuter, gläds, bekymrar oss eller gnäller över vädret och lyssnar på prognoser.
10.7.2018 - 17.25

Kulturminister Terho vill skrota kravet på tjänstemannasvenskan

En ny språktvist har seglat upp i regeringen. Samlingspartiets undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen vill tidigarelägga undervisningen i svenska medan kulturminister Sampo Terho vill skrota kravet på att kunna svenska i statliga tjänster.
16.3.2018 - 22.04

Lantrådet Katrin Sjögren: Ålands självstyrelse passar allt sämre in i Finland

"Åland är en pusselbit som passar allt sämre in i det finska samhällssystemet". Det säger Ålands regeringschef, lantrådet Katrin Sjögren (Lib).Det största hotet mot självstyrelsen är att Finland blir allt mer finskt och Sjögren medger att språkutvecklingen kan komma till en punkt då självstyrelsen inte längre fungerar inom landets gränser.
16.5.2017 - 17.19