Akademien undvek medierna – inga ledamöter syntes till

I vanliga fall väcker inte Svenska Akademiens möten någon större uppståndelse. Men torsdagens sammanträde i Börshuset bevakades av ett stort pressuppbåd.Fast ledamöterna undvek medierna och var mötet hölls är oklart.
19.4.2018 - 18.30

Svenska Akademien: Peter Englund är nöjd med kungen men Horace Engdahl tiger om rykten

Stadgeändringen i Svenska Akademien välkomnas. Men uppgifterna om att akademiledamoten Horace Engdahl försökt stoppa advokatutredningen möts med förfäran. I ett mejl till HBL meddelar Engdahl att han vägrar kommentera uppgifterna.
19.4.2018 - 10.59

Kungen ändrar stadgarna för Svenska Akademien – Engdahl ville stoppa utredningen

Ledamöter som inte längre vill sitta kvar i Svenska Akademien ska ha möjlighet att lämna Akademien. Detta meddelar kung Carl XVI Gustaf som nu kommer att förtydliga stadgarna. Nya uppgifter avslöjar att Horace Engdahl ville lägga ned advokatutredningen.
18.4.2018 - 16.20

Svenska Akademien: Kungen ändrar stadgarna

Kung Carl XVI Gustaf, som är Svenska Akademiens höge beskyddare, meddelar i ett pressmeddelande att han ändrar stadgarna för Svenska Akademien:
18.4.2018 - 16.06

Svenska Akademien väntar med svar

Helgens krismöte följdes av att det utlovade offentliga uttalandet sköts upp. I dag väntades den decimerade Svenska Akademien kommentera advokatutredningen som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen – men nu meddelar Akademien att de väntar med svar.
17.4.2018 - 17.03

Akademien håller tyst tillsvidare

Svenska Akademien skjuter upp det pressmeddelande som var aviserat till tisdagen.
17.4.2018 - 16.17

Alla väntar på Svenska Akademiens svar

Helgens krismöte följdes av att det utlovade offentliga uttalandet sköts upp. I dag väntas dock den decimerade Svenska Akademien kommentera advokatutredningen som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen.
17.4.2018 - 07.53

Svar från Svenska Akademien väntas på tisdagen

Efter en helg i ovisshetens tecken väntas den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson räta ut några av de frågetecken som finns kring Svenska Akademiens pågående kris.
16.4.2018 - 07.09

Göran K Hansson: Inte bra för deras anseende

Ledamöterna i Svenska Akademien måste lägga ner de personliga känslorna för att lösa konflikten, anser Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K Hansson. Han öppnar för att Svenska Akademien bör moderniseras.
15.4.2018 - 20.25

Krismöte i Svenska Akademien i dag – "Mitt intryck är att Svenska Akademien är avvikande"

Avsaknad av förnyelse kan vara det som nu har satt Svenska Akademien i gungning, tror forskare. – De har gjort som de har velat i alla år. Det har säkert varit bra på många sätt men har nu till slut inneburit problem, säger Thomas Kaiserfeld. I helgen samlas Svenska Akademien till krismöte uppger Expressen.
15.4.2018 - 13.21

Herman Lindqvist: "Ta in finlandssvenskar i Svenska Akademien"

Det har aldrig skett en liknande skandal i Svenska Akademiens historia som den vi ser nu, säger författaren Herman Lindqvist. Enligt honom måste Akademien omskapas och då borde det naturligtvis finnas plats för en finlandssvensk författare, anser han.
15.4.2018 - 09.13

209 författare går ut i upprop mot Svenska Akademien

Över 200 svenska författare samlas i ett upprop och protesterar mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. Samtidigt uttrycker de sitt stöd och förtroende för Sara Danius.
14.4.2018 - 18.02

Sara Stridsberg om konflikten i Svenska Akademien: "Spelet är inte förlorat"

Sara Danius har lämnat sitt uppdrag som ständig sekreterare – men författaren och akademiledamoten Sara Stridsberg som stått vid hennes sida erkänner sig inte besegrad.
14.4.2018 - 17.27

Knytblusen – ett plagg med feministisk historia – "Så feminin att den är vaginal"

Att knytblusen har blivit symbol för revolution och jämlikhet är inte så konstigt som man kan tro. I USA, där plagget av många ses som en symbol för den feministiska kampen, är dess namn en direkt referens till det kvinnliga könsorganet.
14.4.2018 - 13.04

Tillfällige ständige sekreteraren: "Djup förtroendekris kring Danius en längre tid"

Den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson riktar hård kritik mot sin företrädare Sara Danius ledarskap. – Hon har inte pratat med oss över huvud taget, nästan, säger han.
13.4.2018 - 21.07

Nu kommenterar Sara Danius: "Alla traditioner är inte värda att bevara"

Brott och jäv måste anmälas – och Svenska Akademien bör vara en kraft mot otidsenliga maktförhållanden och kvinnoförnedring. "Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort", skriver Sara Danius, avhoppad ständig sekreterare för Svenska Akademien.
13.4.2018 - 17.00

Kulturdebatt: De avhoppade männen är narcissister

På en enda punkt har Horace Engdahl rätt. Svenska Akademien har skadats av för mycket soloåkning, skriver litteraturvetaren Trygve Söderling.
13.4.2018 - 15.58

"Sorgens afton" följdes av knytblusens dag

Ingen konstruktiv lösning finns i sikte för Svenska Akademien. Men sympatiyttringarna för Sara Danius är massiva. Etiken måste sättas i högsätet, skriver hon själv.
13.4.2018 - 15.52

Politiker och kändisar tar på sig knytblus – kan den bli en strypsnara?

Iförd en vit knytblus klev Sara Danius ut på trappan vid börshuset och meddelade sitt beslut att lämna Svenska Akademien. Nu trendar #knytblus på sociala medier och överallt syns prydligt knutna rosetter till stöd för henne, både bland politiker och kändisar. Agerandet får också kritik.
13.4.2018 - 10.48

Per Wästberg: En skamfläck på Akademien

Författaren och ledamoten Per Wästberg reserverade sig mot beslutet att ständiga sekreteraren Sara Danius skulle lämna Svenska Akademien. Det skriver han i SvD.
13.4.2018 - 10.37