Insändare: Nordens gemensamma socialpolitiska mål unikt i den moderna världen

Det finns en mycket stor enighet om sociala målsättningar länderna emellan och tvärs över partipolitiska gränser.
15.11.2018 - 05.55

Insändare: Nordisk socialpolitik har trovärdighetsproblem

För forskare i socialt arbete och socialpolitik är det en grundregel att det inte existerar någon värdeneutral ingång till studiet av socialpolitik.
9.11.2018 - 05.55

Insändare: SDP försämrade utkomststödet, de förlusterna har aldrig kompenserats

Om SDP vill ge ett seriöst vallöfte uppger partiet att det som knäckfråga för medverkan i nästa regering ställer att utkomststödet höjs med 100 euro i månaden.
6.6.2018 - 05.55

Finländska mammor tycker inte att långa familjeledigheter påverkar karriären

Ett av argumenten för att reformera familjeledigheterna är att förbättra kvinnornas situation på arbetsmarknaden. Doktoranden Sirpa Weckström har analyserat hur kvinnorna själva upplever att hemvård av barn påverkar deras karriär.
30.4.2018 - 11.19

"Det blir tuff kärlek" – Finlands välfärd ska stöpas om under nästa valperiod, och det finns många fallgropar

Politiken är tillbaka i politiken. Med ett år till nästa riksdagsval blottas ideologier då bidragssystemet ska stöpas om: Ska social trygghet kräva piska eller morot? Går vi mot plattskatt? Måste man tillhöra en a-kassa? Ska barnbidrag ges till rika, och hemvårdsstödet bestå? Här klämmer skorna i nästa jättereform.
17.4.2018 - 14.44

Myndigheterna: Läget inom barnskyddet i Pargas är allvarligt

Krisen inom barnskyddet i Pargas stad är fortsatt svår. Trots att stadens familjeenhet har tre lediganslagna och obesatta tjänster har ingen sökt jobbet som socialarbetare, uppger Helsingin Sanomat.
12.4.2018 - 21.01

Rapport föreslår ännu lägre dagisavgift: "Räkna enligt den fattigare förälderns inkomst"

Sänk dagisavgifter, höj de lägre momsnivåerna, glöm basinkomst och förenkla de nuvarande stöden i stället, skrota hemvårdsstödet – OECD kommer med radikala förslag i sin landsrapport om Finlands ekonomi.
28.2.2018 - 16.20

Budgeten ökar inkomstklyftorna – också bostadsbidraget naggas

Från och med nästa år syns det i budgeten hur regeringen tänkt bromsa de galopperande utgifterna för bostadsbidraget. Föreningen för hyrestagare befarar att det ökat trycket på utkomststöd. – Det går inte att hitta billigare bostäder.
20.9.2017 - 05.29

Så smögs basinkomsten under mattan – men sprattlar den än?

För bara åtta månader sedan var en expertgrupp enig om att försöket med basinkomst måste utvidgas för att man ska få relevanta resultat. Sedan dess har det varit tyst. – Det har inte diskuterats än, bekräftar finansminister Petteri Orpo.
9.8.2017 - 05.45

Professorn listade tips mot ojämlikhet: Klyftorna uppstår redan tidigt, också i vården

– Det gäller att vara på sin vakt nu när tillväxten tar fart, och granska hur jämlikheten förverkligas, säger Heikki Hiilamo, som ger ut en pamflett om sociala skillnader. Han ger också en känga för att regeringen med ena handen vill åtgärda klyftor, med andra handen inte granskat dessa i vårdreformen.
6.6.2017 - 17.39