Katarina Koivisto

Analys: Skatteparadis duger för alla

Länder med låg eller knappt någon beskattning lockar både privatpersoner och företag. Det är inte bara finansbranschen som placerar i skatteparadis, även andra branscher grundar företag för att minimera sina skatter.
18.9.2018 - 07.00

Fortum finansierar Uniperaffären via Irland – "Skatteflykt", säger kritiker

Energikoncernen Fortum finansierar sitt köp av den tyska energijätten Uniper via ett av sina placeringsbolag på Irland. – Fortum har inlett en riktig karriär i skatteflykt, säger Reijo Kostiainen på föreningen Reilu vero.Inte skatteflykt utan en minimering av riskerna och maximering av möjligheten att betala utdelning, förklarar Fortum.
13.9.2018 - 15.27

Yle och SK: Nuorisosäätiös chef fick hundratusen euro av skatteparadisbolag – polisen utreder

Polisen misstänker att ett byggbolag i Lahtis, som Nuorisosäätiö har anlitat, har flyttat över miljontals euro utomlands med hjälp av falska konsultarvoden. Parallellt utreds det om byggbolaget i Lahtis, Salpausselän Rakentajat, har betalat in flera hundratusen euro på Nuorisosäätiö-chefen, Perttu Nousiainens konto.
7.3.2018 - 21.42

EU hänger ut skatteparadis på svart lista

EU har godkänt en så kallade svart lista över länder som inte är samarbetsvilliga i skattesammanhang. Listan omfattar 17 länder och jurisdiktioner utanför EU.
7.12.2017 - 13.31

Rapport: Finland borde göra mer för att motarbeta aggressiv skatteplanering

Att EU gjort en lista på skatteparadis räcker inte då Unionen samtidigt ser mellan fingrarna på medlemsländernas aggressiva skatteplanering.
4.12.2017 - 11.25

Debatt om skatteparadis: ”Äntligen ett genombrott!”

– Världen kan ta efter Helsingfors, säger Thomas Wallgren (SDP)
30.11.2017 - 14.14

Många reaktioner på paradisläckan

En vecka efter de första uppgifterna från paradisläckan publicerades har myndigheter världen över inlett utredningar om misstänkt skatteflykt.Debatter om skattemoral och kryphål i lagen har också följt i läckans spår.
13.11.2017 - 22.37

Insändare: Skatteflykt tär på välfärden

Det är förvrängt att med skattemedel köpa varor och tjänster av skattesmitande företag.
13.11.2017 - 05.50

Kronprinsessan bjöds på bröllopsresa i plan registrerat i skatteparadis

Avslöjandena i samband med den så kallade paradisläckan fortsätter. Nu dras också kronprinsessan Victoria in. Det flygplan hon åkte på bröllopsresa i var nämligen registrerat i skatteparadis och ägs av EF-grundaren Bertil Hult som enligt SVT har dolda bolagsupplägg i skatteparadis.
8.11.2017 - 12.07

Susanna Ginman

Ledare: Lagligt och olagligt – men ohållbart

Den färska läckan om skatteparadis ger mer kunskap om hur de fungerar. All verksamhet i skatteparadisen är inte olaglig men den är illojal mot skattebetalarna och andra företag.
7.11.2017 - 21.00

Skatteupplägg i Kanadas premiärminister Justin Trudeaus närmaste krets

Kanadas karismatiske premiärminister Justin Trudeau har gjort ett nummer av att rika inte ska slippa skatt. Men paradisläckan visar att hans egen kampanjchef i tysthet flyttat mångmiljonbelopp till Kajmanöarna.
5.11.2017 - 20.54

Paradisläckan avslöjar: USA-minister har gjort affärer med Putins svärson

USA:s handelsminister Wilbur Ross har gjort affärer med både Vladimir Putins svärson och oligarker kopplade till USA:s handelssanktioner. Avslöjandet kan göras utifrån den stora paradisläckan. Det kan ge nytt bränsle åt kritiken om ohälsosamt nära band mellan den högsta makten i USA och Ryssland.
5.11.2017 - 20.46

Juristbyrån Appleby i centrum för läckan: "En del av den skit vi accepterar är helt otrolig"

Appleby, juristbyrån i fokus i den enorma paradisläckan, bedyrar att den bedriver hederliga affärer i skatteparadisen. Det är inte hela sanningen, visar läckan. Bland kunderna finns ett bolag misstänkt för att vara en front för Iraks exdiktator Saddam Hussein.
5.11.2017 - 20.40

Ny jätteläcka visar: Så här undviker de allra rikaste skatt

De flesta människor betalar den skatt som ska säkra vård och skola. Men några av världens allra rikaste personer och företag låter bli genom fusk och avancerad skatteplanering, via upplägg i skatteparadis. En gigantisk läcka, granskad av 382 journalister i 67 länder, visar hur det går till.
5.11.2017 - 20.25

Nu svarar Saml i skatteparadisfrågan – ”SDP är populister”

Enligt Samlingspartiet är kontrollen av skatteplanering tillräcklig. – Det är onödigt att göra upphandlingar svårare än de är, säger Terhi Koulumies.
20.9.2017 - 05.43

Helsingfors säger ja till frivillig granskning

Om lilla Helsingfors kan göra något för att motarbeta klimatförändringen kan staden också bekämpa skatteparadis. Det säger Thomas Wallgren (SDP).
19.9.2017 - 05.36

Facklitteratur: Rejäla spadtag i skatteparadiset

De läckta Panamadokumenten avslöjade hur den politiska och ekonomiska eliten gömt enorma summor i skatteparadisen. Boken ”Projekt Panama” är berättelsen om vad som hände när hundratals journalister grävde efter sanningen bland miljontals dokument.
23.4.2017 - 10.00

Susanna Ginman

Ledare: Svårare med skatteflykt i EU

Snaran dras åt för banker och andra företag som försöker fly sina skatter.
28.3.2017 - 15.17

Yle: Trafigurachefer delaktiga i hundratals skatteparadisföretag

Cheferna på Trafigura, som valdes till statens gruvpartner förra veckan, är delaktiga i hundratals skatteparadisföretag. Det framkommer i en utredning som Yle gjort.
15.2.2017 - 19.30

Torbjörn Kevin

Mitt i vyn: Ett borgerligt måste

"Hur avser man konkret att hindra att skattemiljoner rinner ur landet via så kallad kreativ bokföring hos globala vårdkedjor? Frågan överskuggar allt annat. Om man inte kan stänga den porten saknar det på sikt betydelse att man eventuellt kan visa att privata aktörer har effektiverat vården."
12.2.2017 - 08.40