Ny postlag drabbar skärgårdsbor – brev och tidningar bara en gång i veckan

Postutdelning en gång i veckan. Det är den krassa verkligheten för boende i skärgården. En ny lag ger Posten trumf på hand när det gäller att bestämma om antalet utdelningsdagar i glest befolkade områden.
23.4.2019 - 18.18 Premium

Flera hundra tusen till Skanslandet nästa sommar – staden vill att trafiken blir miljövänligare

De företag som kör stadsbor och turister i Helsingfors skärgård behöver bli både energisnålare och snällare med miljön. Men staden har inte entydigt slagit fast att målet är att vara klimatneutralt, alltså att inte släppa ut några växthusgaser alls.
17.4.2019 - 19.30

Ny i riksdagen – Sandra Bergqvist värnar om skärgårdens förbindelser

Svenska folkpartiet i Egentliga Finland får en ny representant i riksdagen när Nagubon Sandra Bergqvist inleder sitt arbete nästa vecka.
16.4.2019 - 22.12

Åbolands skärgårdsstiftelse: Chockhöjningen av fastighetsskatten i skärgården måste ses över

Åbolands skärgårdsstiftelse uppmanar kommunerna i Åbolands skärgård att erbjuda juridisk hjälp åt markägare som åkt på en skattesmäll.
8.4.2019 - 16.51

Nytt hopp om skolstart i Finlands minsta kommun Sottunga i höst

Skolan i Finlands minsta kommun Sottunga har varit nedläggningshotad från hösten. Men nu har en Ekenäsfamilj redan sålt sitt hus och vill flytta till kommunen, och åtminstone en barnfamilj till från Sverige funderar på en flytt.
5.4.2019 - 21.26

Företagare i skärgården är ofta ensamma – EU-projekt hjälper att skapa kontakter

Projektet Archipelago Business Development har gett företagare i Åbolands, Ålands och Stockholms skärgårdar stöd och nya idéer. – Livet som företagare i skärgården kan vara ensamt, säger projektledare Annemari Andrésen vid yrkeshögskolan Novia.
31.3.2019 - 07.14 Premium

Ny båtkryssning mellan Helsingfors och Åbo testas i maj

Suomen Saaristokuljetus ordnar en kryssning mellan Helsingfors och Åbo. På vägen stannar fartyget på Jussarö och Örö.
5.3.2019 - 16.20

Skärgårdsdelegationen efterlyser fokus på vattendrag, öar och insjöar som positiva faktorer i regionutvecklingen

Skärgårdsdelegationen vill se frågan om skärgårdens potential i nästa regeringsprogram.
14.2.2019 - 14.36

Trålare totalförstördes i brand i Nagu – "Det finns ännu risk att skrovet brinner sönder"

På tisdagsmorgonen stod en fiskebåt i lågor i Käldinge fiskehamn i Nagu. Räddningsverket har fått branden under kontroll, men det finns ännu risk för att branden orsakar hål i sidan.
1.1.2019 - 15.12

Extremt ovanlig tumlare räddades i Nagu – första bilderna på över 20 år

Valen hade fastnat i ett laxnät utanför Lillandet.
21.12.2018 - 09.05

Färsk rapport: Starka släktband får många att flytta till skärgården

Naturen och tryggheten lockar till skärgården – studier och arbete orsaker till utflyttning.
3.12.2018 - 13.00

Tommy Westerlund

Ledare: Polisen öppnar musslan kring Airiston Helmi

Polisen och gränsbevakningen livade upp ett annars stillsamt höstveckoslut i Åbolands skärgård. En spektakulär myndighetsoperation väckte stor uppmärksamhet. Och det var säkert också meningen.
24.9.2018 - 14.50

Sekelgamla spökskepp på grunt vatten – Porkalas vrakmysterier öppnas för publik

De välbevarade men till stora delar okända vraken utanför Porkala udd ruvar på hemligheter som kittlar fantasin. Den nyöppnade vrakparken under havsytan vill ge dykare och skärgårdsturister möjligheten att själva utforska fartyg som vilat på bottnen i flera hundra år.
3.9.2018 - 21.04

Paret Herlin tar över Gullkrona – "Har en alldeles särskild betydelse för oss"

Gullkrona, den legendariska gästhamnen i Skärgårdshavet tar nästa sommar åter emot sjöfolk från när och fjärran. Den nya ägaren varken river eller renoverar till döds utan reparerar med respekt för den genuina miljön.
1.8.2018 - 08.00

"Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?"

Han misslyckas spektakulärt med nästan allt. Skamlöst lämpar han över ansvaret för hela familjen på sin tonåriga dotter Malin. Och ändå är den tafatta Melker Melkersson på Saltkråkan personifikationen av den nordiska stadsbons envisa sommardröm. Det bor en liten Melker i alla som någon gång kämpat med en utombordare, ett getingbo eller en spis som ryker in.
26.7.2018 - 07.00

I väntan på landskapsreformen tuffar skärgårdens förbindelsebåtar på

Uppskjutningen av regeringens vård- och landskapsreform innebär att skärgårdens förbindelsetrafik fortsätter som förr åtminstone till år 2021, bedömer kommunikationsminister Anne Berner. Enligt Berner har kommunikationsministeriet inga planer på att göra ändringar i trafiken, trots att hon fortfarande tycker att det finns behov för det.
21.7.2018 - 09.23

När nordpolsfararen Andrées luftballong damp ned i Korpo skärgård

I Korpo i Åbolands skärgård firas 125-årsjubileet av en av de mest otippade episoderna i ortens historia: dagen då den världskända ingenjören och polarfararen Salomon August Andrées luftballong dunsade ned från himlen och lämnade ingenjören själv strandsatt på ett litet skär.
27.6.2018 - 07.59

Smaka på saltvatten eller fiska mört – nytt projekt ska ge Skärgårdshavets gästhamnar ett lyft

Ett nytt projekt i Skärgårdshavets biosfärområde har försett femton öar i Åbolands skärgård med informationstavlor som ska uppmuntra seglare och annat båtfolk att bekanta sig med Östersjön. SPT åkte med när skyltarna placerades ut i den soliga skärgården.
21.6.2018 - 22.28

Trio Systrafolk väcker skärgårdens visskatt till liv

Linda Sundberg, Marika Kivinen och Victoria Lindqvist ger bortglömda åboländska skärgårdssånger en pigg renässans. På högsommarturnéns meny står allt från längtansfulla ballader till absurdistiska nidvisor.
10.6.2018 - 15.02

Löfström: Landskapsreformen får inte äventyra skärgårdstrafiken

Mats Löfström (SFP) poängterar vikten av avgiftsfri skärgårdstrafik även i framtiden, och att den inte får äventyras av landskapsreformen.
25.4.2018 - 12.28