SK: Patientdatasystem krånglar hos HUS – läkare ombeds överföra patientuppgifter manuellt

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har problem med det nya patientdatasystemet Apotti. En del patienters diagnoser och personuppgifter har inte registrerats i det nya systemet.
6.6.2019 - 16.09

Huvudförtroendeman: "Raseborgs sjukhus existens är hotad"

–  Jag tycker det är viktigt att det här kommer ut så fort som möjligt, att folk får veta att Raseborgs sjukhus är hotat, säger Eva-Maria Sundström, vårdfacket Tehys huvudförtroendeman på Raseborgs sjukhus.
14.5.2019 - 21.44 Premium

Tvåspråkiga insatser belönades vid sjukhus – språknämnd fick in rekordmånga nomineringar

I år uppmärksammas fyra språkgärningar vid Helsingfors universitetssjukhus. Nämnden som utser pristagarna fick in rekordmånga nomineringar.
14.5.2019 - 14.55

471 psykiatripatienter och inte ens en läkare – "Den svenska specialistvården krisar"

Den som i dag får en remiss till den psykiatriska specialistvården på svenska i Helsingfors kan få vänta i månader på att träffa en läkare. Talar man svenska riskerar man dessutom få sämre vård, säger en anonym källa till HBL.
7.4.2019 - 10.42 Premium

Utan BB krymper arbetsbilden: "Vår kompetens tas ifrån oss"

För två och ett halvt år sedan såg Satu Klockars nyfödda bebisar varje dag. Som vikarierande överläkare på förlossningsavdelningen på Borgå sjukhus trivdes hon med det varierande och utmanande skiftarbetet. Sedan stängde BB – och barnavdelningen.
7.4.2019 - 07.34 Premium

Meriterad läkare: "Landskapsmodellen hade aldrig fungerat"

Arkiater Risto Pelkonen säger i Yles morgonprogram att det var bra att vårdreformen föll. Han tror att en vårdreform som utgår från de nuvarande fem sjukvårdsdistrikten i Finland skulle fungera bäst.
6.4.2019 - 13.47

Störning i Kanta – påverkar tillsvidare inte patienter vid HUS

Helsingfors universitetssjukhus HUS patientdatasystem fungerar inte som det ska med FPA:s patientdataarkiv Kanta. Det beror på en störning i förbindelsen mellan de två tjänsterna.
4.4.2019 - 13.34

Cancersjuke Carl Mesterton fick vänta förgäves – FPA-taxin ständigt försenad

Föreställ dig att du är sjuk och har ett viktigt läkarbesök framför dig. Du har förbeställt taxi i god tid, men då du väl ska iväg till sjukhuset för att få livsviktig vård, kommer inte taxin och du blir försenad – om och om igen. Nu får det vara nog, ryter Carl Mesterton och Johan Edgren som båda förgäves har väntat på sin FPA-taxi.
31.3.2019 - 11.00 Premium

Spädbarn fick allvarlig hjärnskada av överdosering – Överläkare till MTV: Ett likande fel borde inte kunna inträffa

Ett spädbarn fick permanenta skador 2015 på grund av för höga doser cancerläkemedel. Kuopio universitetssjukhus har ändrat sina rutiner efter vårdfelet.
16.3.2019 - 20.30

Bara en röst avgjorde – jouren vid Vasa centralsjukhus fick nej

Riksdagen har röstat för att Vasa centralsjukhus inte ska få omfattande jour i detta skede. Bara en ynka röst avgjorde. – Det är bra konsumentinformation för väljarna inför valet att se hur ledamöterna röstade, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
15.3.2019 - 13.18

Kroppsspråk och gester kan lösa språkliga problem vid läkarens mottagning – också för finlandssvenskar

Läkare och patienter med olika modersmål försöker överbrygga språkliga skillnader utan att understryka problemen i kommunikationen, visar en doktorsavhandling från Åbo universitet.
13.3.2019 - 14.41

Ny vändning: Vasajouren tas upp på nytt

Medborgarinitiativet om att få omfattande jour i Vasa har nu blivit lösgjort från den kraschade vårdreformen och tagit en ny vändning i riksdagen.
12.3.2019 - 12.23 Premium

En del blir helt och hållet utan läkartid – sjuka önskar snabb vård och kontinuitet

De som besöker hälsostationer hoppas framför allt få träffa en bekant läkare eller sjukskötare.
12.3.2019 - 07.54

Stor regional variation i den palliativa vården

Enligt en färsk utredning är tillgången på vård i livets slutskede och palliativ vård inte jämlik.
26.2.2019 - 09.56

Bättre chefer ger nöjdare patienter

Avdelningsskötaren Anne Kuri sökte sig till HUS mentorprogram för att få stöd i sitt ledarskap. Hennes mentor Eva Gustavsson-Niemelä, som också är avdelningsskötare, säger att bra ledarskap ger bättre vård.
28.1.2019 - 06.49 Premium

Charlotta Buxton

Utrikeskrönikan: Med ett nyfött knyte på avdelning sju

Nattskiftet är nästan över och sköterskorna är trötta. Då de ser oss öppnar de dörren till prematuravdelningen. De ställer sig på led och bildar en tunnel med armarna. De hurrar då jag skjuter fram min son.
27.1.2019 - 11.13

MTV: Vårdcentral i Esbo gjorde fel – flera personer utsattes för mässling

En person som fått mässling hamnade av misstag i ett vänterum utan ett andningsskydd, skriver MTV.
23.1.2019 - 09.55

Susanna Ginman

Ledare: Olika regler för olika aktörer

Hur det går med vård- och landskapsreformen är fortfarande oklart. Ändå har riksdagen i ett sent skede fått nya lagar som anknyter till reformerna.
10.1.2019 - 14.45 Premium

Erfaren kirurg sågar vårdförslaget: "Oetiskt och dumt – våra skattepengar försvinner till Bahamas"

Regeringens nya förslag som skulle ge privata vårdbolag större rätt att utföra operationer får kirurgen och professorn Martti Kekomäki att se rött. – Man är ute efter vinster på skattebetalarnas bekostnad, säger Kekomäki om förslaget som väckte frän debatt i riksdagen.
9.1.2019 - 17.48 Premium

Artificiell intelligens ska avgöra hur ofta man får donera blod

Blodtjänsten har fått en donation på 40 000 euro från Europeiska Blodalliansen (EBA) för att undersöka om det är möjligt att göra nuvarande intervaller av blodgivning mer individuella.
7.1.2019 - 21.24