Anders Olsson tillbakavisar Danius påstående: "Oerhört egendomligt"

Svenska Akademien tillbakavisar Sara Danius påstående om att hon skulle ha erbjudit sig att återgå som ständig sekreterare – men fått nej.– Det är oerhört överraskande och egendomligt, det har aldrig nått mina öron, säger ständige sekreteraren Anders Olsson.
26.2.2019 - 17.49

Sara Danius ville tillbaka till Akademien – men svaret var nej

Sara Danius lämnar Svenska Akademien för gott sedan hon inte fått gehör för sin önskan att återkomma som ständig sekreterare.– Jag tror att det hade varit en stor vinst för Akademiens del om de hade tagit tillbaka mig som ständig sekreterare. Men de hade förmodligen andra planer och det är bara att respektera det. Jag går vidare i mitt liv och det är inget dåligt beslut det heller, säger Danius.
26.2.2019 - 13.13

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Knytblus men inga gula västar på Nobelfesten

"I stället för neonrosa balklänningar eller återvunna sidenskjortor för tusentals euro hade jag gärna sett en gammal hederlig täckjacka med uppdragen luva."
13.12.2018 - 12.39 Premium

Tidigare ständiga sekreteraren: Alla borde lämna Svenska Akademien

Samtliga ledamöter måste gå ur Svenska Akademien för att den ska kunna klara krisen. Det säger Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius.
25.11.2018 - 12.25

Sara Danius och Peter Englund återvänder inte till Svenska Akademien

Avhoppade ledamöterna Sara Danius och Peter Englund tänker inte delta i arbetet i Svenska Akademien. Det meddelar de efter uppgifter om att de återvänder till sina stolar.
31.8.2018 - 11.22

Kulturprofilen besvarar Sara Danius sommarprat : "Jag förnekar bestämt"

Den så kallade kulturprofilen förnekar att han skulle ha försökt påverka invalet av Sara Danius i Svenska Akademien. Han ger nu sitt svar på den tidigare ständiga sekreterarens sommarprat.
19.8.2018 - 18.14

Sara Danius om krisen vid Svenska Akademien: Fylldes av avsmak

Äckel och avsmak – Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius skräder inte orden när hon i sitt "Sommar i P1" ger sin syn på vad som hände under den anrika institutionens infekterade kris. Hon kallar även krisen för "en av de största kulturskandalerna någonsin i modern svensk historia".
18.8.2018 - 16.15

Sara Danius sommarpratar i P1

Sara Danius är en av årets sommarvärdar i svenska P1. Den tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademien var ett av de första namnen som avslöjades på presskonferensen som pågår just nu. Även Kaj Linna, Bianca Ingrosso, Frida Hansdotter och Peder Fredricson kommer att sommarprata.
13.6.2018 - 14.22

Horace Engdahl angrep Sara Danius i tal

Horace Engdahl kallade Sara Danius för inkvisitor och lovprisade Katarina Frostenson vid Svenska Akademiens möte i februari. Detta avslöjas i Dagens Nyheter.
23.5.2018 - 15.45

Stor manifestation för Danius

Samtidigt med Svenska Akademiens torsdagssammanträde genomfördes en stor manifestation på Stortorget strax intill Börshuset i Stockholm.Deltagarna visade sitt stöd för Sara Danius genom att bära knytblus.
19.4.2018 - 19.09

Svar från Svenska Akademien väntas på tisdagen

Efter en helg i ovisshetens tecken väntas den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson räta ut några av de frågetecken som finns kring Svenska Akademiens pågående kris.
16.4.2018 - 07.08

Krismöte i Svenska Akademien i dag – "Mitt intryck är att Svenska Akademien är avvikande"

Avsaknad av förnyelse kan vara det som nu har satt Svenska Akademien i gungning, tror forskare. – De har gjort som de har velat i alla år. Det har säkert varit bra på många sätt men har nu till slut inneburit problem, säger Thomas Kaiserfeld. I helgen samlas Svenska Akademien till krismöte uppger Expressen.
15.4.2018 - 11.24

Herman Lindqvist: "Ta in finlandssvenskar i Svenska Akademien"

Det har aldrig skett en liknande skandal i Svenska Akademiens historia som den vi ser nu, säger författaren Herman Lindqvist. Enligt honom måste Akademien omskapas och då borde det naturligtvis finnas plats för en finlandssvensk författare, anser han.
15.4.2018 - 08.54

209 författare går ut i upprop mot Svenska Akademien

Över 200 svenska författare samlas i ett upprop och protesterar mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. Samtidigt uttrycker de sitt stöd och förtroende för Sara Danius.
14.4.2018 - 17.49

Sara Stridsberg om konflikten i Svenska Akademien: "Spelet är inte förlorat"

Sara Danius har lämnat sitt uppdrag som ständig sekreterare – men författaren och akademiledamoten Sara Stridsberg som stått vid hennes sida erkänner sig inte besegrad.
14.4.2018 - 17.17

Knytblusen – ett plagg med feministisk historia – "Så feminin att den är vaginal"

Att knytblusen har blivit symbol för revolution och jämlikhet är inte så konstigt som man kan tro. I USA, där plagget av många ses som en symbol för den feministiska kampen, är dess namn en direkt referens till det kvinnliga könsorganet.
14.4.2018 - 12.59

Tillfällige ständige sekreteraren: "Djup förtroendekris kring Danius en längre tid"

Den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson riktar hård kritik mot sin företrädare Sara Danius ledarskap. – Hon har inte pratat med oss över huvud taget, nästan, säger han.
13.4.2018 - 20.42

Nu kommenterar Sara Danius: "Alla traditioner är inte värda att bevara"

Brott och jäv måste anmälas – och Svenska Akademien bör vara en kraft mot otidsenliga maktförhållanden och kvinnoförnedring. "Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort", skriver Sara Danius, avhoppad ständig sekreterare för Svenska Akademien.
13.4.2018 - 16.43

Politiker och kändisar tar på sig knytblus – kan den bli en strypsnara?

Iförd en vit knytblus klev Sara Danius ut på trappan vid börshuset och meddelade sitt beslut att lämna Svenska Akademien. Nu trendar #knytblus på sociala medier och överallt syns prydligt knutna rosetter till stöd för henne, både bland politiker och kändisar. Agerandet får också kritik.
13.4.2018 - 10.42

Danius ger ut bok om Dylanäventyret


27.12.2017 - 12.23