Susanna Ginman

Ledare: Quo vadis Samlingspartiet?

Petteri Orpo fortsätter leda Samlingspartiet efter att enhälligt ha blivit omvald men partifolket är förvirrat eftersom åsikterna om vård- och landskapsreformerna varierar internt.
9.6.2018 - 17.15

Orpo utmanar fackrörelsen, talar för "medborgarkapitalism" och lovar att familjeledigheterna reformeras efter nästa val

Medan Centerns partiledare, statsminister Juha Sipilä (C) talade för längre läroplikt i Sotkamo var Petteri Orpo inne på en annan linje i sitt tal: Samlingspartiet vill satsa på småbarnspedagogiken, inte förlängd läroplikt.
9.6.2018 - 15.18

Orpo återvald som Samlingspartiets ordförande

Petteri Orpo har enhälligt återvalts som ordförande för Samlingspartiet.
9.6.2018 - 11.11

Vapaavuori och Orpo inte överens – "Det är inte kul att vara av olika åsikt"

Jan Vapaavuori anlände till Samlingspartiets partikongress med kritik mot vårdreformen, och blev besviken på att kritiken uppmålas som en personfråga kring honom. – Det här är århundradets största reform, det handlar om sakfrågor.
8.6.2018 - 19.39

"Köper nån två ledarhundar för priset av en?" Det här innebär SGEI, som getts som alternativ i vårdreformen

Frågan om vårdreformen för säkerhets skull borde ha skickats till EU för en notifikation, för att säkra reglerna on förbjudna statsstöd, väcker olika tankar också inom Samlingspartiet. Alternativet att klassa vården som SGEI-tjänst, vilket grundlagsutskottet nämner, är komplicerad säger Europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen.
8.6.2018 - 17.58

Analys: Ingen räkmacka under Orpo i år

När partikongressen börjar i dag ligger Samlingspartiet rätt väl till i opinionsmätningar, men i stället för att glida fram på en räkmacka är knäna djupt i vårdreformsträsket. Samlingspartiet har olika halvdana alternativ. Det mest troliga är att fortsätta genom leran, och hoppas kunna påverka mer i nästa regering, signalerar partiaktiva.
8.6.2018 - 06.09

Susanna Ginman

Ledare: Principer och verklighet

Både Centern och Samlingspartiet ska godkänna nya principprogram på sina kongresser under veckoslutet. Den utomstående läsaren påminns om skillnaden mellan goda principer och den politik som omsätts i praktiken.
6.6.2018 - 15.50

Samlingspartiets villkorliga socialskydd ska uppmuntra till arbete

Ett aktiverande system med hårda krav på motprestation utgör basen för Samlingspartiets modell för framtidens socialskydd.
31.5.2018 - 18.50

Susanna Ginman

Ledare: Regeringskonstellationer

Med ett knappt år till riksdagsvalet blir intresset för hurudan följande regering kan tänkas bli allt tydligare. Kan valresultatet och den regering som ska bildas efter det överraska?
14.5.2018 - 15.50

Samlingspartiet och SFP ingår valförbund i Norra Österbotten

Samlingspartiet och Svenska folkpartiet har ingått ett valförbund inför landskapsvalet i Norra Österbotten. Partiernas målsättning är att ställa upp en full lista på 118 kandidater som representerar hela valkretsens befolkning.
9.5.2018 - 16.38

Samlingspartiets styrelse vill häva Alkos monopol – "Dags att minska det överdrivna förmynderiet"

Samlingspartiets styrelse beslöt enhälligt på lördagen att jobba för nedmonteringen av Alkos monopolställning. Partistyrelsen kommer att föredra ärendet på Samlingspartiets kongress som ordnas i Åbo 8-10 juni.
5.5.2018 - 17.03

Susanna Ginman

Ledare: Ovant för Samlingspartiet

Samlingspartiet brukar flyta lite ovanom sådana interna konflikter som andra partier råkar ut för. Nu kom flera krisungar slag i slag.
3.5.2018 - 21.00

Undersökning: Finländarna anser Samlingspartiet mest kompetent, nästan en av fem anser alla partier inkompetenta

Samlingspartiet går hem hos finländarna i en undersökning som letade efter det mest kompetenta riksdagspartiet. SDP och Centern ligger också i toppen.
29.4.2018 - 16.08

Lepomäki vill krossa myten om den finska välfärdsstaten: "Vi invaggar oss själva i en illusion om vår egen förträfflighet"

Samlingspartiets enfant terrible, Elina Lepomäki, ville inte tala om vare sig Samlingspartiets ledarskap eller vårdreformen på sitt boksläpp på torsdagen. I stället nagelfor hon den finska välfärdsstaten och talade sig varm för marknadsliberalismen.
26.4.2018 - 22.36

Avhoppade Kaj Turunen: "Soini mobbar mig"

Ordkriget efter riksdagsledamot Kaj Turunens avhopp till Samlingspartiet antar allt bitskare former. Timo Soini (Blå) kallar Turunen för en dalande stjärna i en intervju för Helsingin Sanomat. Turunen kontrar med att anklaga Soini för mobbning.
25.4.2018 - 21.23

Statsvetare: Nu har dammen öppnats

Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet tror att vi kommer att få se fler avhopp från Blå framtid i takt med att nästa riksdagsval närmar sig.
24.4.2018 - 20.04

Susanna Ginman

Ledare: Avhopp leder till regeringsoro

Så kom det – det första avhoppet från Blå framtid sedan gruppen bildades efter Sannfinländarnas splittring i somras.
24.4.2018 - 16.05

Andersson: Regeringssamarbetet en fars

Regeringens arbete är ohållbart då det inte går en vecka utan en kris samtidigt som historiens största reform ska ros i hamn, säger Li Andersson (VF).
24.4.2018 - 15.02

Blå anser att vårdreformen är den stora krisen bakom allting, Petteri Orpo gjuter olja på vågorna

Större än en enda riksdagsledamots avhopp – Kaj Turunens – var reaktionerna som rev upp allt känsligt från vårdreformen till nästa riksdagsval. Dessutom verkar inte statsminister Juha Sipilä ha varit informerad. – Ett avhopp är en känslig fråga, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
24.4.2018 - 14.54

Henriksson om Turunens avhopp: Det var bara en tidsfråga

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson blev inte förvånad över Kaj Turunens avhopp.
24.4.2018 - 13.30