Tommy Westerlund

Ledare: Björnen sover inte

Det har förflutit tio år sedan den arga ryska björnen kröp ut ur sitt ide. Kriget mot Georgien var en vändpunkt.
7.8.2018 - 15.50

Professor: Ryska försvarsministerns uttalanden är exceptionella

Professor Petteri Lalu vid Försvarshögskolan betraktar Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgus uttalanden i tisdags som exceptionella och häpnadsväckande.
28.7.2018 - 14.18

Källor: Trump vill samla arabländer mot Iran

USA:s president Donald Trump och hans regering försöker i kulisserna få till en ny militärallians med flera länder i Mellanöstern, uppger källor. Syftet ska vara att motverka Irans inflytande i regionen.
28.7.2018 - 11.42

Moskva "svarar" om Finland dras in i Nato

På tisdag uttalade sig Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu om Nato.
25.7.2018 - 13.27

Nu börjar Trumps Europavecka – "Bäst om Nato-mötet blir tråkigt"

Donald Trump fortsätter bullra om Europas snyltande och verkliga beslut hamnar i skuggan. Det är det värsta scenariot när USA:s president inleder sin Europavecka med ett Nato-toppmöte, enligt Kari Möttölä, gästforskare vid centret för Europaforskning.
10.7.2018 - 20.00

Carl Bildt: "Skäl att vara nervös"

Det är bra och nödvändigt att USA och Ryssland talar med varandra. Det säger Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt till HBL.– Däremot kan man känna en viss nervositet, för att uttrycka det försiktigt, över hur Trump hanterar sådana här möten.
27.6.2018 - 16.54

Forskare: Toppmötet mellan USA och Ryssland tecken på dåliga relationer

Det är som att fråga en hotellägare varför gästerna är här. Det svarar kommunikationsdirektör Max Arhippainen på Försvarsministeriet på frågan om varför det amerikansk-ryska militära toppmötet hålls i Finland.
8.6.2018 - 13.46

Tommy Westerlund

Ledare: Finsk-svensk marsch i takt

Finlands och Sveriges försvarssamarbete börjar allt mer likna en regelrätt finsk-svensk allians med synlig amerikansk uppbackning.
10.5.2018 - 23.00

Rusis kritik av Rysslandsrelationerna får ingen förståelse

Alpo Rusis utrikespolitiska storslägga faller inte i god jord. Då SPT ber Paavo Lipponen (SDP) och Esko Aho (C) kommentera kritiken av deras förtroendeuppdrag avböjer de artigt per mejl. Utrikesminister Timo Soini (Blå) väljer att strunta i Rusis kritik helt och hållet.
6.5.2018 - 06.23

Alpo Rusi: Det gagnar inte Finland att vi stryker Ryssland medhårs

Den pensionerade diplomaten, professor Alpo Rusi anser att den finska Rysslandspolitiken fortfarande är befläckad av en självcensur som leder till inställsamhet mot det han kallar Putins kleptokrati.
6.5.2018 - 06.03

Amerikansk säkerhetsrapport varnar för flyktingar i Finland

USA:s ambassad i Helsingfors har förnyat sin bedömning av säkerhetssituationen i Finland. Säkerhetsriskerna bedöms vara låga och Finland betraktas som ett tryggt land, men ambassaden höjer ändå ett varningens finger för de flyktingar som bor i landet.
5.5.2018 - 17.23

Bakgrund: Problem i svensk-estnisk säkerhetspolitik

Oavsett höstens valutgång i Sverige kommer inte mycket att förändras beträffande Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik – av den mycket enkla anledningen att landet varken har egna resurser eller starka förbundna att stödja sig på.
21.3.2018 - 05.30

Tommy Westerlund

Ledare: Bistert säkerhetsklimat

Bilden av en mörk och farlig värld målades upp vid den stora säkerhetskonferensen i München under veckoslutet. Tankar om en fredsoperation i Ukraina tände hopp.
19.2.2018 - 20.00

Det här är de viktigaste frågorna för EU 2018

HBL listar tre nyckelfrågor som EU måste komma vidare med under 2018 om reformtåget ska tuffa vidare.
4.2.2018 - 08.00

Uutissuomalainen: Många vill utöka myndigheternas rättigheter för att motverka terrorism

Nästan hälften av finländarna är beredda att ge myndigheterna friare tyglar när det gäller att läsa privatmeddelande för att förebygga terrorism. Det framgår av en enkät som Uutissuomalainen har låtit göra.
26.1.2018 - 09.00

Nya ändringar i spaningslagarna – regeringen vill se brådskande behandling

Förslagen till spaningslagar har lämnats till riksdagen, och regeringen föreslår att den grundlagsändring som behövs ska godkännas i brådskande ordning. – Vi har redan länge legat efter andra länder och det lönar sig inte att söla längre, säger försvarsminister Jussi Niinistö (Blå).
25.1.2018 - 16.55

Yrsa Grüne-Luoma

Globalt med Grüne: Trampa vatten politiskt

Ukraina har EU:s stöd och civilmissionen EUAM öppnar ett kontor i Odessa i början av året. Det är det fjärde kontoret för att stödja reformer som är nödvändiga för ett rättssamhälle. Men i Donbass fortsätter striderna.
19.1.2018 - 07.00

Tommy Westerlund

Ledare: Sverige går mot ett Natoval

Tre färska opinionsmätningar om svenskarnas syn på ett Natomedlemskap ger helt olika resultat. Frågan kommer att vara mycket framme då valrörelsen snart börjar.
15.1.2018 - 18.00

Natochefen: Enbart medlemskap ger garantier – "Sverige medlem inom tio år", säger Moderatledaren

Det är upp till Finland och Sverige om länderna väljer att ansöka om ett eventuellt medlemskap i Nato tillsammans eller enskilt. Det säger Natochefen Jens Stoltenberg till HBL. Han är "djupt oenig" med dem som ser ett medlemskap som en provokation mot Ryssland. Den svenska Moderatledaren räknar med att Sverige är medlem inom tio år – och det också om Finland väljer att stå utanför.
14.1.2018 - 18.57

Sverige vill bygga upp civilförsvar med Finland

"Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" och det är Ryssland som utgör det största säkerhetshotet. Det kommer den svenska försvarsberedningen fram till. Nu ska det civila försvaret igen byggas upp – i samarbete med Finland som tvärtemot Sverige har upprätthållit sitt.
20.12.2017 - 18.51