Rinne: Den här regeringen skär inte i utgifterna, Sipilä: Allt är ännu öppet

– Den här regeringen behöver inte skära i en enda utgift, utan kan använda avsevärt mer pengar till bestående kostnadsökningar och till investeringar. Det lovar regeringsbildaren Antti Rinne. Juha Sipilä har en annan uppfattning: Allt är ännu öppet, säger han.
21.5.2019 - 10.19

Analys: Snabba cash är svårare cash

De mest kända vallöftena är den så kallade Valborgshundringen på FPA-pensionerna och att skrota aktiveringsmodellen. Det kan bli lättare för regeringsförhandlarna att få en samsyn på kommande bidragsreform än att strida om de snabba pengarna.
17.5.2019 - 09.02 Premium

Skogen och ekonomin svåra bitar i regeringspusslet

Naturresursinstitutet medger att kalkylerna bakom skogens roll som kolsänka är inkonsekventa och måste göras om. Det komplicerar regeringsförhandlingarna ytterligare, oklart hur. De är svåra nog när partiledarna ska enas om ramarna för de offentliga finanserna.
16.5.2019 - 18.55

Dragkampen om skatterna i gång – Rinne: Någonstans ifrån måste vi ta pengarna

Den gemensamma lägesbilden börjar vara klar och regeringsförhandlingarna går in i en intensivare fas om hur mycket saker och ting får kosta och var skattmasen ska ta pengarna.
16.5.2019 - 12.00 Premium

De stora järnvägssatsningarna lever vidare på förhandlingsbordet – miljarder behövs

Järnvägssatsningar i miljardklassen finns på ritbordet på Ständerhuset. Nya järnvägar erbjuder något för alla av förhandlarna: De gröna får miljövänlig trafik, Centern satsningar på regionerna och vänsterpartierna infrabyggen som sysselsätter.
16.5.2019 - 11.04 Premium

Hälsar med kaffe och granplantor: Skogen behöver Metso-programmet och mera forskning

Jordbrukarna hälsade politikerna välkomna utanför ständerhuset och vill att nästa regeringen fortsätter arbeta för att jordbruket ska vara mer lönsamt, satsar på forskning och slopar tanken på fastighetsskatt för jord- och skogsbruk.
15.5.2019 - 11.27

Regeringsförhandlaren Rinne tror på investeringar i infrastruktur

Samlingspartiets ordförande är oroad över att Finlands skuldsättning kommer att öka med Socialdemokraterna som statsministerparti. Antti Rinne svarar: Också finanspolitiken kommer att vara vettig.
14.5.2019 - 18.07

Insändare: Titta först på prislappen!

Regeringsbildarna är nu "kreativa", sedan skall de titta på prislappen, minsann.
14.5.2019 - 05.45

Vilka hörs under regeringsförhandlingarna? Nu publiceras allas namn dagligen

Efter diskussion om lobbyisters roll under regeringsförhandlingarna i Ständerhuset publicerar Statsrådet dagligen en lista över vilka experter som har hörts.
13.5.2019 - 21.15

Förhandlarna överens: Lobbyistregister i nya regeringsprogrammet

Regeringsförhandlarna är överens om att införa ett lobbyistregister. Regeringsbildaren Antti Rinne bedömer att det inte kommer att dröja länge innan det kan tas i bruk.
13.5.2019 - 11.25

Regeringsförhandlingarna fortsätter på morgonen

Efter ett uppehåll över veckoslutet fortsätter regeringsförhandlingarna på måndag morgon.
13.5.2019 - 07.14

De kan bli ministrar i nya regeringen – men också geografin avgör

Om de fem partierna får ihop ett regeringsprogram fortsätter armbrytningen med portföljerna. Antti Rinne har lovat en jämn könsfördelning – men alla ministrar kan heller inte komma från södra Finland.
13.5.2019 - 06.35 Premium

Halla-aho besviken på C och Saml: "Märkligt med kraftigt röd regering"

På lördagen samlades Sannfinländarna till partifullmäktigemöte. Partiets ordförande Jussi Halla-aho hoppas att de andra partierna ska börja ta dem på allvar.
11.5.2019 - 16.16

Grön lobbyist lämnar regeringsförhandlingarna

Antti Rinne tycker diskussionen om intressegrupper och lobbyister vid regeringsförhandlingarna gått över styr. På fredagskvällen lämnade De grönas Elina Moisio, delägare vid Miltton, förhandlingarna.
10.5.2019 - 20.11

Analys: Faslig tanke för SFP – att få bara en ministerpost

Först då regeringsförhandlingarna är inne på målrakan slås fördelningen av ministerportföljerna fast mellan partierna. Som minsta regeringsparti riskerar SFP få bara en ministerpost vilket partiet har mycket dåliga erfarenheter av sedan tidigare.
10.5.2019 - 15.48 Premium

Rinne: I en vecka tänker vi kreativt – sen slår vi fast prislappen

– Om man tänker sig att vi springer ett tio kilometers lopp så har vi nu kommit 1500 meter, säger Rinne om hur tidtabellen i regeringsförhandlingarna gått framåt. Men den svåra armbrytningen ligger ännu framöver.
10.5.2019 - 10.01

Här är listan på regeringsförhandlarna

Nu står de klart vilka personer som sitter med vid förhandlingsborden på Ständerhuset. Här kan du läsa namnen på personerna som skriver det nya regeringsprogrammet.
9.5.2019 - 20.31

Analys: Här utkämpas de svåraste dusterna i förhandlingarna

De största tvistefrågorna i regeringsförhandlingarna kommer högst sannolikt att handla om ekonomi och skatter. Det är också upplagt för hård armbrytning om klimat- och miljöfrågor.
9.5.2019 - 19.13 Premium

Fackpamparnas hälsningar till regeringsförhandlarna: Släng aktiveringsmodellen i soptunnan

Löntagarorganisationerna FFC:s och FTFC:s ordförande hade samstämmiga hälsningar till den kommande regeringen: – Släng aktiveringsmodellen i soptunnan!
9.5.2019 - 15.47 Premium

Rinne höll blixtsnabb presskonferens: "Det kommer att bli bra"

Den nybakade regeringskoalitionen inledde förhandlingarna om regeringsprogrammet med att diskutera stora internationella frågor.
8.5.2019 - 18.42

Analys: Här är tvistefrågorna mellan SDP och Centern

Att Centern gjorde en ny berömd u-sväng innebär inte att allting blir lätt i regeringsförhandlingarna. Också nu granskar man som höken hur det går för företagen, jobben, familjerna ... och opinionssiffrorna.
8.5.2019 - 18.15 Premium