Konstrecension: Nallebjörnar och klättervägg – Bildkonstakademins vårutställning har något för alla

Kuvan Kevät 2019 är en samling visitkort på Bildkonstakademins studenters konstnärskap. Den överväldigande vårutställningen inkluderar verk av 51 personer. Sannolikheten att det finns något för alla är hög i helheten som inkluderar allt från nallebjörnshav och klättervägg till blyertsteckningar och oljemålningar.
25.5.2019 - 06.55 Premium

Filmrecension: Bättre då än nu, kultstatusen till trots

I genren rysare är Phenomena en rätt så beskedlig film.
24.5.2019 - 08.18 Premium

Filmrecension: Rasande fräck och finurlig

Ternet Ninja är ett stycke dansk dynamit och en hejdlös historia som prövar gränserna.
24.5.2019 - 08.19 Premium

Filmrecension: Blandade karameller i Ritchies Aladdin

Magin saknas i Guy Ritchies version av Aladdin. Men romantiken och musiken är på topp.
22.5.2019 - 11.00 Premium

Tv-filmer 6–12.5: Är det en film du ska se i veckan så är det denna - får fulla poäng

Audrey Hepburn, Oscarsvinnaren, är prinsessan på rymmen som i eviga staden Rom faller för Gregory Pecks murvel.
6.5.2019 - 03.30 Premium

Tv-filmer 29.4–5.4: Veckans tv-filmgodbit är brittiska 45 Years

Filmkritikern Krister Uggeldahl betygsätter veckans filmer på tv.
29.4.2019 - 04.15 Premium

Konsertrecension: Eva Ollikainen frigör positiva energier ur sina unga musiker

Sibelius-Akademin tolkade Lutoslawski naturligt och inkännande.
8.4.2019 - 09.50 Premium

Tv-filmer 8–14.4: Polanski-klassiker en av tv-veckans filmpärlor

Filmkritikern Krister Uggeldahl betygsätter veckans filmer på tv.
8.4.2019 - 01.15 Premium

Teaterrecension: Barnvänlig spänning à la LasseMaja

Lite lagom spännande, barnvänlig underhållning med präktigt uträtade frågetecken på slutet. Och Wasa Teaters LasseMajas Detektivbyrå är faktiskt ganska rolig också, skriver Maria Sandin.
6.4.2019 - 19.14 Premium

Operarecension: Rätta gester och talande kroppsspråk

En av Händels bästa operor – Alcina – sätts up av den internationella operaklassen vid Sibelius-Akademin.
6.4.2019 - 14.10 Premium

Operarecension: Fanfaren är välbekant, men den första finländska operan Kung Karls jakt är väl värd att framföras i sin helhet

Kung Karls jakt, den första finländska operan, är mer än en historiskt viktig pusselbit. Fredrik Pacius visar speciellt i de två sista akterna framfötterna som musikdramatiker och Metropolias uppsättning är en glädjande fräsch helhet.
6.4.2019 - 13.08 Premium

Konstrecension: Danmarks guld glimmar i Stockholm

Många av den danska guldålderns målningar vittnar om en flykt in i de trygga salongerna, bort från den oroliga samtiden med krig och ekonomisk misär. 300 verk av drygt 40 danska 1800-talskonstnärer visas på Nationalmuseum i Stockholm.
6.4.2019 - 06.30 Premium

Teaterrecension: Skicklig slutprovshelhet som roar och inspirerar

Smittsam scenglädje, kontroll i kaoset och en tankestimulerande mångsidighet i tematiken gör Teaterhögskolans finska studerandes slutprov på Q-teatteri till en upplevelse som håller humöret uppe efter att applåderna klingat ut.
4.4.2019 - 11.09 Premium

Tv-filmer 1–7.4: Jag, Daniel Blake – filmen du inte ska missa på tv i veckan

Filmkritikern Krister Uggeldahl betygsätter veckans filmer på tv.
1.4.2019 - 00.50 Premium

Tv-filmer 25–31.3: Koreansk film som ångar av erotik

Koreanska arthousehejaren The Handmaiden har tv-premiär. Filmkritikern Krister Uggeldahl ger betyg till veckans tv-filmer.
25.3.2019 - 04.20 Premium

Tv-filmer 18–24.3: Tv-premiär för Tom of Finland

Filmkritikern Krister Uggeldahl ger betyg till veckans tv-filmer.
18.3.2019 - 02.05 Premium

Tv-filmer 11–17.3: Bridget Jones och Ulrika Bengts på tv i veckan

TV5 bjuder på alla tre Bridget Jones-filmerna från torsdag till lördag. Och Yle Fem visar Ulrika Bengts debutfilm.
11.3.2019 - 01.30 Premium

Konsertrecension: Beethoven och hans favoritelev

Klaus Mäkeläs syn på Beethovens fyra är avslappnad.
2.3.2019 - 15.17 Premium

Konsertrecension: Skaka hand över genregränser


2.3.2019 - 14.20 Premium

Dansrecension: En sensationellt fin tolkning av en samtida klassiker

John Neumeiers nytolkning av baletten Sylvia är fräsch och övertygande.
2.3.2019 - 12.10 Premium