De misstänkta Borgåskyttarna i tingsrätten i dag

Tingsrätten fattar beslut om häktningen av de misstänkta Borgåskyttarna. Polisen yrkar på att männen häktas som misstänkta för två mordförsök.
29.8.2019 - 11.17

Harvey Weinsteins rättegång skjuts upp

26.8.2019 - 20.55

Nordiska motståndsrörelsen förbjuds tillfälligt – Högsta domstolen beviljar besvärstillstånd

Högsta domstolen förbjuder Nordiska motståndsrörelsens verksamhet fram till beslut om den nazistiska organisationen ska upplösas eller inte. Bland annat är NMR:s symboler och demonstrationer inte längre tillåtna, enligt Polisstyrelsen.
28.3.2019 - 10.16

Ex-polisöverdirektörens advokat i slutpläderingen: ”Åklagaren hävdar att det har funnits en konspiration”

Helsingfors tingsrätt har tagit del av tidigare polisöverdirektören Mikko Paateros slutplädering. Paateros advokat kritiserade åklagaren för att måla upp overkliga konspirationer.
26.3.2019 - 11.33

Man döms för våldtäkt och sexuellt utnyttjande av barn

Helsingfors tingsrätt har dömt en man till fängelsestraff för grov våldtäkt samt grovt sexuellt utnyttjande av barn. Offren är tre 14–15-åringar.
19.3.2019 - 16.35

Rätten behandlade busskapningen i Uurainen – åklagaren kräver tre års fängelse

Enligt åtalet grep mannen tag i ratten och försökte styra bussen av vägen. Försvaret hävdar att mannen fick en panikattack.
5.3.2019 - 20.21

Helsingforsbiskop döms för bokföringsbrott – publiciteten har varit orimlig, anser rätten

Teemu Laajasalo, biskop i Helsingfors, döms till böter för bokföringsbrott av oaktsamhet. Tingsrätten sänker bötesbeloppet med nästan hälften på grund av den skadliga publicitet som Laajasalo fått.
4.3.2019 - 18.17

Mannen hävdade att han inte minns något på grund av drogerna

I rätten berättade mannen rätt suddigt om händelserna som ledde till hans gripande och åtalet mot honom.
4.3.2019 - 17.57

Polisens täckoperation avslöjade mannens planer – skulle råna en vapenbutik och döda flera personer

Polisen kom mannen på spåren tack vare en täckoperation i samband med att mannen letade efter en medhjälpare till rånet. Försvaret hävdar att polisen gick för långt.
4.3.2019 - 14.20

Man döms för människohandel – lockade sex kvinnor till Finland för prostitution

En rumänsk man döms till fängelse i fem år och sex månader för människohandel och koppleri. Offren är sex unga kvinnor från Moldavien som mannen tagit till Finland för prostitution. Många liknande fall kommer aldrig till polisens kännedom, bedömer expert.
1.3.2019 - 18.33

Kvinna vägrade vittna mot sin misshandlande sambo – han dömdes ändå

En kvinna vägrade vittna mot sin sambo i rätten även om hon berättat om misshandel för polisen. Enligt Högsta domstolen hade hon ändå inte tystnadsrätt eftersom det fanns skäl misstänka att hon inte själv valt att vara tyst. Beslutet är betydande för kommande fall.
28.2.2019 - 19.08

Mamman misstänks ha fabricerat sonens sjukdomar – hovrätten ger inte besvärstillstånd

En mamma misstänktes för att ha hittat på symtom och sjukdomar för sin son under flera års tid, och åtalades för misshandel. Åtalet föll i tingsrätten och hovrätten tar det inte till behandling.
28.2.2019 - 16.22

Terrordomen står fast – Bouanane drar tillbaka överklagan

Den för terroristbrott dömde Abderrahman Bouanane drar tillbaka sin överklagan från hovrätten. Det betyder att hans dom för Åbodådet vinner laga kraft och inte prövas i högre rättsinstans.
28.1.2019 - 13.53

Rektorn åtalad för tjänstebrott – familjen ville inte göra grej av lärarens chattande

Föräldrarna till den elev som läraren i Hoplaxskolan chattade med "ville inte göra en större grej av det". Rektorn står nu åtalad för att inte ha gjort en polisanmälan. Läraren har senare dömts för sexuellt utnyttjande av barn.
18.1.2019 - 16.01

Vilka direktiv gav juristen till rektorn – rättegången om Hoplaxskolan fortsätter

I dag fortsätter rättegången mot den tidigare rektorn i Hoplaxskolan, där en lärare dömts för sexuellt utnyttjande av barn. Nu hörs stadens jurist.
18.1.2019 - 09.44

Åklagaren: Rektorn borde ha anmält läraren – åtalas för brott mot tjänsteplikt

Den dåvarande rektorn för Hoplaxskolan var enligt åklagaren skyldig att polisanmäla läraren som senare dömdes för sexuellt utnyttjande av barn. På så sätt kunde lärarens handlingar ha stoppats. Rektorn bestrider åtalet.
11.1.2019 - 09.46

Åklagaren i svenska terrorfallet: Bomber i stil med Breiviks

De tre män som står terroråtalade i Sverige planerade ett storskaligt attentat med kraftiga sprängmedel, enligt åklagaren. Beslagtagna kemikalier hade kunnat användas som bomber och orsakat förödelse nästan lika omfattande som vid Breviks attentat i Oslo, sade han i rätten.
9.1.2019 - 13.48

Rätten står inför principiell fråga – är administratören ansvarig för drogerna som såldes på Sipulikanava?

Åklagaren kräver straff för grovt narkotikabrott medan försvaret bestrider alla åtal. Det som tingsrätten måste avgöra är om upprätthållande av en webbplats med köp-och-sälj-annonser för droger enligt lagen utgör förmedling.
8.1.2019 - 13.32 Premium

Efter Charlottesville – nu inleds rättegången

Den våldsamma högerextrema manifestationen i Charlottesville i Virginia skapade rubriker världen över. Nu ställs den man som körde in i en folkmassa och dödade en motdemonstrant inför rätta.
26.11.2018 - 18.50

Tingsrätten avslog skadeståndskravet för ÅUCS inneluft – nästa käromål på tur efter årsskiftet

Enligt Egentliga Finlands tingsrätt kunde en tidigare anställd vid Åbo universitetscentralsjukhus andningsstödsenhet inte bevisa att hennes sjukdomssymtom berodde på dålig inneluft i sjukhusets utrymmen.
12.11.2018 - 17.38