Radiorecension: Hästparadis eller häxjakt?

Han är en dömd sexualförbrytare, men en del har varit övertygade om hans oskuld. Vilken är sanningen i det uppmärksammade fallet om den svenske ridläraren som dömts för att ha utnyttjat minderåriga elever sexuellt?
20.6.2018 - 15.53

Radiorecension: Sörja för de sina

Fanny Malmbergs radiodokumentär påminner om allas vår utsatthet i ett samhälle med allt tunnare skyddsnät.
26.5.2018 - 07.00

Radiorecension: Släkttrauma får försoning

Radiodokumentären De hemliga släktingarna handlar om förtigen släkthistoria på grund av händelserna 1918. Pehr-Erik Nyman, vars farbror sköts av de röda, möter Pekka Lylykorpi, vars farfar kan ha varit den som avfyrade kulan.
28.4.2018 - 11.15

Radiorecension: Porträtt av en charmör

Det sexdelade personporträttet av Yrjö von Grönhagen är en fascinerande personlighetsstudie av en människa med en uppenbar talang för att charmera och övertyga sin omgivning.
10.4.2018 - 10.52

Radiorecension: The Märta & Henrik Story

Finska radioteatern har producerat ett hörspel som bygger på Märta Tikkanens texter.
8.4.2018 - 08.42

Teaterrecension: Ett ikoniskt fotografi berättar om vår värld

Radioteatern har satt upp Marie Kajavas uppmärksammade intervjupjäs Nälänhätä på svenska. Resultatet är en intelligent, djup helhet som känns viktig.
25.2.2018 - 09.55

Radiorecension: Nästan äta sig till döds

Journalisten Anne Hietanen har gjort en personlig podcastserie om sina ätstörningar. Hon delar med sig av sin dagbok från sjukdomstiden och reser tillbaka till behandlingshemmet där hon blev frisk.
22.2.2018 - 08.00

Recension: Ingen vanlig mamma

Åbo Svenska Teaters tidigare chef Dick Holmström hade en annorlunda mamma. Under uppväxten träffade han henne vart femte år då hon besökte Finland.
29.1.2018 - 11.43

Radiorecension: Känslosam pjäs om äggcellsdonation och barnlöshet

Sofi Oksanen har skrivit ett hörspel om barnlängtan och äggcellsdonationer, ett känsligt ämne som är problematiskt då pengar är involverade.
21.1.2018 - 09.30

Radiorecension: Ister i garaget och varierad radio

Pia Ingström tipsar om alternativ till flödesradion, genomarbetade dokumentär- och featureprogram, både på svenska och finska.
12.1.2018 - 13.30

Radiorecension: En julsaga i två versioner

Charles Dickens julsaga kan för tillfället höras i två radioversioner. Yle Vega har satt upp den som radioteater, och i Sveriges radio kan den höras som radioföljetong.
20.12.2017 - 13.10

Radiorecension: Som ett finländskt House of Cards

Det bästa innehållet på Svenska Yle hittas inte sällan i podcastutbudet. Vid sidan av de vanliga pratpoddarna dyker det då och då upp dokumentärpodcaster; den senaste Magnus Swanljungs Statsministerns U-sväng om sommarens regeringskris.
12.12.2017 - 09.38

Radiorecension: Om arbete, minnen och hur livet blev

I Ann-Sophie Sandströms dokumentär möter vi några personer som deltog i en kurs för arbetslösa ungdomar hösten 1983. Hur gick det för dem sedan?
25.11.2017 - 07.00

Radiorecension: I bilen kan man prata om livet

Radioteaterns novemberpremiär är en kort novellsamling man gärna skulle lyssna längre till.
22.11.2017 - 10.46

Radiorecension: Att leva färdigt och dö värdigt

Mi Wegelius har följt Christina Saarukka och hennes dotter Maria Turtschaninoff under deras sista veckor tillsammans i en radiodokumentär om sorg och att ta vara på den tid som finns kvar.
29.10.2017 - 07.00

Radioteaterrecension: Fantasieggande hörspel av Viirus

Månadens radioteaterföreställning bygger på en fiktiv recension skriven av HBL:s teaterkritiker Sonja Mäkelä, som nu även här recenserar resultatet – på riktigt.
24.9.2017 - 06.03

Radiorecension: Skönhet som väcker samlarmani

Äggmannen är en berättelse om äggsamlande som tagit enorma proportioner.
27.8.2017 - 13.37

Radiorecension: Tingen, och vad de betyder

Helena Östs radiodokumentär får lyssnaren att reflektera över sitt förhållande till tingen. Men det handlar inte om materialism. Det handlar om vilka betydelser vi laddar tingen med, hur de blir en del av vår identitet och vår personliga historia, våra rötter, minnen.
28.5.2017 - 06.03

Radiorecension: Ett udda geni i en skitstad

Serial-producenternas senaste podcastserie S-Town är fängslande lyssning och tar oss till en håla i Alabama. Huvudpersonen är en urmakare som inte passar in.
22.4.2017 - 03.28

Radioteaterrecension: Gulligt och harmlöst påskäventyr

Harriet Abrahamssons och Annika Sandelins Det förlorade ägget är varm och välgjord barnunderhållning som även blinkar till vuxenlyssnaren.
16.4.2017 - 06.03