Nicolas von Kraemer

I dag: Panikval, populism och identitetsbyggande

Det låg något parodiskt över de pinsamma och likformiga segertalen. Låt oss kalla det liberal populism.
23.4.2019 - 06.17

Gunn Gestrin

Impuls: Ett enat Europa nödvändigt, kultur och solidaritet avgörande

Menasse har ett konkret förslag: Från nästa år borde EU-pass införas, utan uppgifter om nationellt medborgarskap. Bara födelseorten skulle stå för närmare upplysningar.
23.3.2019 - 06.15 Premium

Varje fjärde europé röstar populistiskt

Populistpartierna i Europa har gått från att vara marginella fenomen i politikens utmarker till att bli reella maktfaktorer. Enligt en studie som den brittiska tidningen The Guardian låtit göra har var fjärde europé röstat på ett populistiskt parti.
10.2.2019 - 12.55 Premium

Varje fjärde europé röstar populistiskt

Populistpartierna i Europa har gått från att vara marginella fenomen i politikens utmarker till att bli reella maktfaktorer. Enligt en studie som den brittiska tidningen The Guardian låtit göra har var fjärde europé röstat på ett populistiskt parti.
10.2.2019 - 11.00 Premium

I Castelnuovo di Porto ser väljarna Salvini som den stora räddaren

Det blåser populistiska högervindar över Italien. Främlingsfientligheten i landet har ökat i takt med att stödet för partiet Lega under det senaste året nästan fördubblats. Förklaringen heter Matteo Salvini, inrikesminister och vice premiärminister. Hans mantra lyder: ”italienarna först”.
10.2.2019 - 11.54 Premium

Nicolas von Kraemer och Anna Rotkirch möts i debatt om populismen

Hur ska den liberala demokratin förhålla sig till Trump och andra högerpopulistiska fenomen? Det är frågan som avhandlas i en debatt arrangerad av Nya utrikespolitiska samfundet.
6.2.2019 - 15.28

Essä: Om avståndet mellan någonstans och varsomhelst

Också i Svenskfinland har så kallade "Anywheres" – progressivt sinnade, toleranta människor – ibland odlat ett förakt för människor som sympatiserar till exempel med Sannfinländarna. Men vore det inte dags att sänka tonläget och försöka hitta en konstruktiv dialog åtminstone med de anständiga populisterna? undrar Merete Mazzarella.
20.1.2019 - 06.33 Premium

Tommy Westerlund

Ledare: EU:s framtid i stöpsleven

Vi står inför ett EU-val som äntligen borde beröra. Valresultatet kan få stor betydelse och visar vart Europa är på väg.
5.1.2019 - 18.00 Premium

Torbjörn Kevin

Mitt i vyn: Den lättjefulla trallen

"När abstraktionernas politik befinner sig högt ovanom huvudena på väljarna tas de politiska besluten i ett känslofritt tomrum.Tja, tomt och tomt. Det är kantänka fyllt av rationalitet – i motsats till populismens förenklade kvalitet."
23.12.2018 - 08.17 Premium

Insändare: Populistiska ledare styrs av en översäker image som skapar mer lidande än välfärd

Det problematiska med både ett dåligt och ett översäkert självförtroende är att det påverkar vår verklighetsuppfattning.
18.11.2018 - 05.55

Björn Vikström

I dag: Religion och populism

En paradox i sammanhanget är att när islam kritiseras för att representera värderingar som är främmande för Europa är exemplen sådana som de kristna kyrkorna historiskt sett ingalunda har förhållit sig entydigt positivt till.
5.10.2018 - 06.05

Populister eldar på vaccinmotstånd i Italien

Autism, tumörer och allergier. Det kopplade Femstjärnerörelsen ihop med vaccin under den italienska valrörelsen. Och sedan det populistiska partiet kom till makten har det tagit ett första steg mot att skrota den obligatoriska vaccineringen för barn helt, enligt en expert.
1.10.2018 - 13.06

Susanna Ginman

Ledare: Vi är alla nationalister

Det är ett misstag att ge extremnationalisterna monopol på känslor för fosterlandet – de utnyttjar dem för sina egna politiska syften. Vi bär alla på nationella känslor och det är inget att skämmas för.
30.9.2018 - 21.00

Pär Stenbäck

I dag: Bubblan, populismen och demokratin

I Sverige pågår en het debatt om rasism, invandring och regeringsalternativ.
27.9.2018 - 06.05

Susanna Ginman

Ledare: Se sanningen i vitögat, politiker!

Det svenska valet är det senaste exemplet på att förväntningarna styr uppfattningen om slutresultatet. De etablerade partierna vägrar att inse att de måste förändra sig om de vill överleva.
16.9.2018 - 21.00

Horst Bacia

Utblick världen: På andras bekostnad


10.9.2018 - 10.00

Italiens inrikesminister Matteo Salvini träffar Steve Bannon – ska "rädda Europa"

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som är partiledare för främlingsfientliga Lega, har haft ett möte med Steve Bannon, tidigare rådgivare till USA:s president Donald Trump.
8.9.2018 - 19.43

Annika Wilms

Utrikeskrönika: Hopp för anständigheten

I en värld där flyttrörelserna bara kommer att öka, inte minst på grund av klimatförändringen, kan man inte isolera sig som om resten av världen inte existerade, skriver Annika Wilms, HBL:s medarbetare i München, med hon betraktar hur den politiska kampen tilltar i styrka inför det tyska förbundsvalet i oktober.
26.8.2018 - 17.32

Anu Koivunen

I dag: Det nya normala

"Sverigedemokraternas devis 'vi är här för att stanna' utlovar en normalisering av förvirring som mediestrategi och politisk kommunikation som kombinerar hård retorik med mjuka bilder."
9.8.2018 - 06.05

Björn Vikström

I dag: Den goda populismen?

En populistisk framställning tar fasta på problem som angår och engagerar människor och erbjuder konkreta visioner om i vilken riktning samhället borde utvecklas.
27.7.2018 - 06.05