politik
»

Experternas råd till politikerna: Så blir du känd och det här vill folk ha

Politikerna står inte bara inför ett kanalval när de ska få ut sitt budskap. Vi frågar veteranerna Pekka Sauri, Harri Saukkomaa och Jukka Manninen om nuläget och framtiden.
20.3.2019 - 06.57 Premium

Politiker kan nå väljare genom telefonen – men få verkar göra det

Riksdagsval 2019. Har politikerna mobiliserat sina väljare digitalt och kan ligga hemma på soffan medan de sprider sina vallöften och argumenterar för sin sak?
20.3.2019 - 06.57 Premium

Var nionde art i Finland är hotad - så här tänker politikerna rädda mångfalden

Det behövs mer pengar för naturskydd för att hejda utarmningen av naturen, anser politikerna några veckor före valet. En färsk utvärdering visar att allt fler djur- och växtarter är utrotningshotade och hotbilden förvärras i alla livsmiljöer.
19.3.2019 - 19.24 Premium

Sveriges utrikesminister medger: Inte sagt en IS-tribunal går att genomföra

Sverige driver på en internationell tribunal där IS-krigare ska ställas inför rätta, och får stöd även från Finland. Sveriges utrikesminister Margot Wallström betonar ändå att det hela är långt ifrån klart. – Det är inte alls säkert att det kommer att fungera.
19.3.2019 - 15.51

Nästan tusen lagar senare, efter sista knapptrycket: "Vi har lärt oss av den här vilda valperioden"

Riksdagen har präglats av tungt jobb och konflikt – inte minst turerna kring vårdreformen. Nu ger talman Paula Risikko en bunt förslag på hur vissa misstag inte ska göras om.
19.3.2019 - 14.50 Premium

Valkompassen: Tydliga ideologiska skillnader om arvsskatten – men rörigt i praktiken

Det sägs att gränsen mellan vänster och höger har blivit diffus i politiken. Det gäller inte skatterna, visar svaren i HBL:s valkompass. Efter valet gäller det att komma överens. Och då blir det mer rörigt.
19.3.2019 - 07.00 Premium

Tankesmedja sätter pris på invandrare från Irak och Somalia – men undersökningen får kritik

En somalisk invandrare kostar under sin livstid närmare en miljon euro. Det har tankesmedjan Suomen Perusta räknat ut. Men undersökningen får kritik.
18.3.2019 - 20.17 Premium

Klimatbarometer: Sjuttio procent av finländarna kräver skärpt klimatpolitik

En överväldigande majoritet av finländarna vill skärpa klimatpolitiken snabbt. Samtidigt säger de flesta nej till dyrare bensin eller en skatt på kött- och mjölkprodukter, visar en färsk klimatbarometer.
18.3.2019 - 10.01

Sylvia Bjon

Kommentar: "Missnöjet med regeringen", säger väljare om SDP:s framgång - men vad bådar det för framtiden?

När väljare skockas kring SDP:s torgträff i Helsingfors tycks frågor om arbetslivet och pensioner skava. Men om allmänt missnöje reflekteras på sittande regering är det utmanande också för följande.
18.3.2019 - 06.52 Premium

Rinne kräver full lön för arbetstagare som blir lidande av konkurrensförbud

Socialdemokraterna samlades till partifullmäktige i Helsingfors på söndagen. En känslosam Antti Rinne steg upp på scenen och pratade för arbetstagarnas trygghet och klimatförändringen.
17.3.2019 - 17.37

Stefan Wallin lämnar riksdagen: Jag har tajmat min sorti perfekt

– Jag har fått väldigt mycket av politiken, men nu är pajazzon tömd, säger Stefan Wallin som har nytt jobb på lut och lämnar riksdagen efter tolv år.
17.3.2019 - 09.36 Premium

De älskar livet i Ingå – "I en stad är man ensammare"

I Ingå är livet på många sätt bättre än i Helsingfors, säger företagarparet Camilla och Kim Forsman. Något av det bästa är närheten till havet – och till Helsingfors.
17.3.2019 - 09.55 Premium

Kulturdebatt: Flygskammen bara förkrymper oss – vad klimatrörelsen kan lära av #metoo

Inget mirakel kommer att lösa klimatkrisen: ingen global grön revolution, inget magiskt språng i teknikutveckling, inget plötsligt uppvaknande på nästa klimattoppmöte. Hoppet står till den "betydelselösa" aktiviteten här och nu, skriver Fredrik Sonck.
17.3.2019 - 06.01 Premium

I dag går Korsholm till val om fusion med Vasa – "Det är rätt att fråga invånarna"

På söndag går korsholmarna till val för att säga huruvida de vill att kommunen fusioneras med Vasa.
16.3.2019 - 17.22

De grönas Haavisto föreslår utbildningssedlar för "fjärde stadiet"

Fortsatt utbildning under hela yrkeslivet behöver insatser av både företagen och samhället, anser De grönas ordförande Pekka Haavisto och föreslår till exempel utbildningssedlar.
16.3.2019 - 14.08

Det fanns inget fel med Emma Karis röstknapp – kunde ha blivit ny sluten omröstning

Emma Kari säger att hennes röst inte räknades när riksdagen röstade om omfattande jour i Vasa. Riksdagens generalsekreterare säger att Kari troligtvis glömde att rösta.
16.3.2019 - 12.19

Bara en röst avgjorde – jouren vid Vasa centralsjukhus fick nej

Riksdagen har röstat för att Vasa centralsjukhus inte ska få omfattande jour i detta skede. Bara en ynka röst avgjorde. – Det är bra konsumentinformation för väljarna inför valet att se hur ledamöterna röstade, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
15.3.2019 - 13.18

Riksdagen röstar om Vasajouren på fredag

Nagelbitaren om omfattande jour för Vasa centralsjukhus (VCS) fortsätter. "Vi är närmare nu än någonsin tidigare att ro jourfrågan i land."
14.3.2019 - 18.41

Vasajouren behandlas troligen i riksdagen i dag

SFP:s Veronica Rehn-Kivi försökte ännu under utskottsmötet på torsdag morgon rädda Vasajouren genom att än en gång lyfta fram medborgarinitiativet för omfattande jour, men rösterna föll 9-8 mot förslaget. Vasajouren kommer ändå att tas upp i plenum i dag. – Teoretiskt finns det en chans för Vasajouren, säger Rehn-Kivi.
14.3.2019 - 12.02

Pertti Salolainen: "Jag ber varje kväll för att brexit inte ska bli verklighet"

– Även om jag inte är religiös ber jag varje kväll för att brexit inte blir verklighet för britterna, säger riksdagsledamot Pertti Salolainen som har en gedigen erfarenhet av att följa med det brittiska samhället. Efter snart 50 år inom politiken har Salolainen om några veckor gjort sitt i Riksdagshuset.
14.3.2019 - 07.00 Premium