Orpo ser en framtid där vi avtalar om fler arbetsvillkor själva – "det är ditåt vi är på väg"

Arbetslivet och utbildningen är två av Samlingspartiets hjärtefrågor, men i båda skorna klämmer det. Nedskärningarna i utbildningen "har vållat smärta", säger Petteri Orpo i HBL:s partiledarintervju.
25.10.2018 - 07.00

Orpo: Budgeten kan vara i balans nästa år

Tack vare högkonjunkturen får staten i år en halv miljard euro mer än beräknat i intäkter. Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger att de offentliga finanserna kan vara i balans nästa år, men manar till fortsatt disciplin.
3.10.2018 - 16.43

Orpo: Rinne går in för regeringens modell

SDP verkar ha övergett sin regionkommunmodell och är nu inne på regeringens linje där landskapen får ansvaret för social- och hälsovården, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
16.9.2018 - 17.53

Analys: Ska en kamrer, läderbyxor och en grön cykel dra Samlingspartiet i täten igen?

Samlingspartiet är det parti som kan gå mest oskadd ur en regering som gjort nedskärningar. Att huvudmotståndaren är SDP är heller inget orosmoment utan passar i själva verket partiet utmärkt.
14.8.2018 - 18.40

Giftalgerna landar på budgetbordet: "Gips och kalk räcker inte", säger Samlingspartiet

Den gröna gröten vid stränderna har förskräckt så till den grad att algerna blir en budgetfråga för de tre regeringspartierna. Samlingspartiet driver på en cirkulär marknad för övernärd jord och fosfor, men partiet är mindre piggt på att dela ut allmänna kompensationer till jordbruket för dåliga skördar.
13.8.2018 - 18.48

Tommy Westerlund

Ledare: Ett minusår till

Finansminister Petteri Orpo betecknar sitt budgetförslag som stramt. Allt annat skulle vara ansvarslöst med tanke på kommande ekonomiska utmaningar.
9.8.2018 - 15.50

Nästa års statsbudget ligger nära årets

En närmare granskning av Finansministeriets budgetförslag för nästa år visar att minskningen på cirka en miljard euro till största delen beror på tidigare tagna nedskärningsbeslut, på att flera stora spetsprojekt avslutas samt på minskade utgifter för sysselsättningsåtgärder och arbetslöshetsunderstöd.
9.8.2018 - 15.52

Budgeten 2019: billigare att köpa bil, dyrare för den som röker

Bilskatten ska sänkas för fjärde året i rad. Tobaksskatten däremot stiger. Bland annat det framgår av Finansministeriet förslag till nästa års statsbudget.
8.8.2018 - 19.47

Någon form av hjälp lovar regeringen på grund av rekorddåliga skördar

Någon form av ersättning eller stöd till jordbruket kan väntas efter sommarens katastrofalt dåliga skörd. Hur den hjälpen konkret utformas och vad det innebär i reda pengar ska regeringen fastställa i slutet av augusti.
8.8.2018 - 18.49

Inga extra pengar i statskassan

Staten har inga extra pengar att dela ut nästa år. Tyngdpunkten i statsbudgeten ska ligga på att höja sysselsättningsgraden. Det betyder bland annat att 250 000 svårsysselsatta ska ut i arbetslivet på ett eller annat sätt.
7.8.2018 - 18.29

Torbjörn Kevin

Mitt i vyn: Vad Orpo egentligen sagt

Rinnes SDP kan inte rusa in i valrörelsen och upprepa att Sipilä har fel. Han måste visa att han själv har rätt. Det kräver tydlighet om hur mycket han vill riva upp av de nya lagarna – och: vad han vill ha i stället.
1.7.2018 - 08.09

Inflammerad stämning då riksdagen debatterade reformer

Klimatet i riksdagens plenisal på onsdagen blev stundvis inflammerat då ledamöterna debatterade det nya läge som landskaps- och vårdreformen hamnat i efter tisdagens besked om att regeringen skjuter fram införandet av reformen. Gränsen mellan saklig kritik och personliga påhopp var i vissa inlägg hårfin.
27.6.2018 - 20.01

Orpo: Inga stora ändringar i reformens innehåll men mer tid för landskapen

26.6.2018 - 13.53

Forskare: Sipilä och Orpo lyckades fria till sina väljare

Centerns och Samlingspartiets partikongresser bjöd på mycket publikfrieri och lite substans, tycker Thomas Karv, doktorand i statsvetenskap vid Åbo Akademi. Särskilt snacket om utbildning var trevande. – Det var flyktiga ordval och ingenting konkret.
10.6.2018 - 16.54

Susanna Ginman

Ledare: Quo vadis Samlingspartiet?

Petteri Orpo fortsätter leda Samlingspartiet efter att enhälligt ha blivit omvald men partifolket är förvirrat eftersom åsikterna om vård- och landskapsreformerna varierar internt.
9.6.2018 - 17.15

Orpo utmanar fackrörelsen, talar för "medborgarkapitalism" och lovar att familjeledigheterna reformeras efter nästa val

Medan Centerns partiledare, statsminister Juha Sipilä (C) talade för längre läroplikt i Sotkamo var Petteri Orpo inne på en annan linje i sitt tal: Samlingspartiet vill satsa på småbarnspedagogiken, inte förlängd läroplikt.
9.6.2018 - 15.18

Orpo återvald som Samlingspartiets ordförande

Petteri Orpo har enhälligt återvalts som ordförande för Samlingspartiet.
9.6.2018 - 11.11

Vapaavuori och Orpo inte överens – "Det är inte kul att vara av olika åsikt"

Jan Vapaavuori anlände till Samlingspartiets partikongress med kritik mot vårdreformen, och blev besviken på att kritiken uppmålas som en personfråga kring honom. – Det här är århundradets största reform, det handlar om sakfrågor.
8.6.2018 - 19.39

Orpo: Ilska men inte ett personligt misslyckande om reformen spricker

3.6.2018 - 15.09

Orpo om Sote: Vi säger nej om valfriheten inte förverkligas

Vårdreformen knakar alltmer i fogarna. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo sade rent ut i Yles Ykkösaamu på lördagen att riksdagsgruppen inte stöder reformen om det visar sig att valfriheten inte kan förverkligas. Då räknar Orpo med att regeringen också faller.
26.5.2018 - 12.08