Orpo och Sipilä hinner inte med tvåspråkig tv-debatt

Två partiledare – statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) – kommer inte till den stora tvåspråkiga valdebatt som sänds i Yle Fem och på Arenan på måndag kväll.
7.4.2019 - 18.15

Orpo om IS-återvändarna: Barnen har inte fattat några beslut, det har föräldrarna

På onsdagen uttalade sig finansminister Petteri Orpo (Saml) för Iltasanomat och sade att fall där IS-krigare åkt från Finland och har barn i krigsområden förmodligen behöver utvärderas i detalj.
6.3.2019 - 19.45

Orpo vill ha "arbetsmiljard" och blågrön beskattning

Samlingspartiet vill spara in en miljard genom punktbeskattning. Partiet presenterade sitt valprogram på torsdagen i Helsingfors.
28.2.2019 - 18.06

ANALYS: Nordeuropas konservativa ledare vill utesluta problembarnet Ungern: "Tålamodet rinner ut"

Bångstyriga Ungern tär på den konservativa Europafamiljens tålamod men att helt kasta ut Viktor Orbán och hans parti Fidesz är ett alternativ man helst vill undvika. När Nordeuropas konservativa ledare samlas i Helsingfors slingrar de sig som maskar på en krok inför idel dåliga handlingsalternativ.
26.2.2019 - 16.12 Premium

Finlands statsskuld minskar för första gången på tio år

Efter att ha levt på skuld i tio år kan Finland äntligen betala av på låneberget. Det är ändå för tidigt att låta statsbudgeten svälla, varnar både Juha Sipilä och Petteri Orpo.
16.12.2018 - 14.21

Orpo har insett att det inte alltid går att klara sig på korta jobb

Petteri Orpo talade på Samlingspartiets hundraårsfest på lördagen.
8.12.2018 - 16.12

Orpo vill ha familjeledighetsreform för att få sprutt på den sjunkande nativiteten

Familjeledighetsreformen är en av de viktigaste frågorna för nästa regering. Den har dröjt alltför länge, anser finansminister Petteri Orpo.
17.11.2018 - 13.25

Bredsida mot SDP – "måste bli mer förnyande" om partierna ska sitta i samma regering

Petteri Orpos inställning till en potentiell rödblå regering är kantad av villkor, och han har lämnat blockpolitikdrömmarna bakom sig.
25.10.2018 - 07.00

Orpo ser en framtid där vi avtalar om fler arbetsvillkor själva – "det är ditåt vi är på väg"

Arbetslivet och utbildningen är två av Samlingspartiets hjärtefrågor, men i båda skorna klämmer det. Nedskärningarna i utbildningen "har vållat smärta", säger Petteri Orpo i HBL:s partiledarintervju.
25.10.2018 - 07.00

Orpo: Budgeten kan vara i balans nästa år

Tack vare högkonjunkturen får staten i år en halv miljard euro mer än beräknat i intäkter. Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger att de offentliga finanserna kan vara i balans nästa år, men manar till fortsatt disciplin.
3.10.2018 - 16.43

Orpo: Rinne går in för regeringens modell

SDP verkar ha övergett sin regionkommunmodell och är nu inne på regeringens linje där landskapen får ansvaret för social- och hälsovården, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
16.9.2018 - 17.53

Analys: Ska en kamrer, läderbyxor och en grön cykel dra Samlingspartiet i täten igen?

Samlingspartiet är det parti som kan gå mest oskadd ur en regering som gjort nedskärningar. Att huvudmotståndaren är SDP är heller inget orosmoment utan passar i själva verket partiet utmärkt.
14.8.2018 - 18.40

Giftalgerna landar på budgetbordet: "Gips och kalk räcker inte", säger Samlingspartiet

Den gröna gröten vid stränderna har förskräckt så till den grad att algerna blir en budgetfråga för de tre regeringspartierna. Samlingspartiet driver på en cirkulär marknad för övernärd jord och fosfor, men partiet är mindre piggt på att dela ut allmänna kompensationer till jordbruket för dåliga skördar.
13.8.2018 - 18.48

Tommy Westerlund

Ledare: Ett minusår till

Finansminister Petteri Orpo betecknar sitt budgetförslag som stramt. Allt annat skulle vara ansvarslöst med tanke på kommande ekonomiska utmaningar.
9.8.2018 - 15.50

Nästa års statsbudget ligger nära årets

En närmare granskning av Finansministeriets budgetförslag för nästa år visar att minskningen på cirka en miljard euro till största delen beror på tidigare tagna nedskärningsbeslut, på att flera stora spetsprojekt avslutas samt på minskade utgifter för sysselsättningsåtgärder och arbetslöshetsunderstöd.
9.8.2018 - 15.52

Budgeten 2019: billigare att köpa bil, dyrare för den som röker

Bilskatten ska sänkas för fjärde året i rad. Tobaksskatten däremot stiger. Bland annat det framgår av Finansministeriet förslag till nästa års statsbudget.
8.8.2018 - 19.47

Någon form av hjälp lovar regeringen på grund av rekorddåliga skördar

Någon form av ersättning eller stöd till jordbruket kan väntas efter sommarens katastrofalt dåliga skörd. Hur den hjälpen konkret utformas och vad det innebär i reda pengar ska regeringen fastställa i slutet av augusti.
8.8.2018 - 18.49

Inga extra pengar i statskassan

Staten har inga extra pengar att dela ut nästa år. Tyngdpunkten i statsbudgeten ska ligga på att höja sysselsättningsgraden. Det betyder bland annat att 250 000 svårsysselsatta ska ut i arbetslivet på ett eller annat sätt.
7.8.2018 - 18.29

Torbjörn Kevin

Mitt i vyn: Vad Orpo egentligen sagt

Rinnes SDP kan inte rusa in i valrörelsen och upprepa att Sipilä har fel. Han måste visa att han själv har rätt. Det kräver tydlighet om hur mycket han vill riva upp av de nya lagarna – och: vad han vill ha i stället.
1.7.2018 - 08.09

Inflammerad stämning då riksdagen debatterade reformer

Klimatet i riksdagens plenisal på onsdagen blev stundvis inflammerat då ledamöterna debatterade det nya läge som landskaps- och vårdreformen hamnat i efter tisdagens besked om att regeringen skjuter fram införandet av reformen. Gränsen mellan saklig kritik och personliga påhopp var i vissa inlägg hårfin.
27.6.2018 - 20.01