Det är aldrig för sent att sadla om – Nina Wilkman blir domare

Nina Wilkman förverkligar en dröm när hon den 1 maj tillträder som hovrättsråd vid Helsingfors hovrätt. För åtta år sedan började hon jobba på sin doktorsavhandling och nu, vid 60 års ålder, byter hon jobb från advokatbyrå till domstol.
23.4.2019 - 08.32 Premium

Sören Lillkung: Risken för övergödning är uppenbar

Svenska kulturfondens bidrag till konst och kultur skapar möjligheter, men blir de alltför frikostiga uppstår en risk för övergödning: – Vi gör alla en orätt om vi ger människor en möjlighet att isolera sig i bubblor, säger vd Sören Lillkung.
23.2.2019 - 08.00 Premium

Dick Harrison: ”Jag har blivit en ofrivillig, men entusiastisk, Finlandsambassadör”

År 2018 dominerades av stora händelser: krisen inom Svenska Akademien och den svenska politiken, skogsbränder och nationalistiska rörelser. Dick Harrison – författare, historiker och stor Finlandsvän – analyserar året som gått.
12.1.2019 - 09.40 Premium

Så gick det till när Ville Niinistö tog sitt parti till nya höjder

– Hat och hopp styr politiken i sociala medier, säger Ville Niinistö, en av hjärnorna bakom De grönas uppsving åren 2014-2017. I en intervju för HBL avslöjar han nu för första gången hur hans parti systematiskt byggde upp sin direktkontakt till väljarna.
23.12.2018 - 16.50 Premium

Ville Pusa gör comeback: "Jag har skrivit en av mina bästa låtar någonsin"

Något gammalt, något ärligt och något djupt. Det saknar Ville Pusa i musiken som görs i Finland i dag.– All musik låter likadan nuförtiden. Jag vill visa att varken jag eller gitarrpopen är död!Ville Pusa är redo för comeback, två decennier efter sin framgångsrika debut.
8.12.2018 - 08.14 Premium

HBL träffade den dödförklarade ryska journalisten Arkadij Babtjenko: "Jag sitter i en jävla bunker”

Jag är svartvit. Det måste man vara i min situation. Jag har varit tvungen att fly och nu för jag ett krig mot Ryssland, säger den ryska författaren och journalisten Arkadij Babtjenko. HBL har som första finländska medium träffat Babtjenko i Kiev sedan han gick under jorden i maj. Han blev då världskänd efter att ukrainska säkerhetstjänsten iscensatte ett mord på honom.
3.12.2018 - 16.19 Premium

Piratpartiets nya ordförande: "Jag är alltid glad efter ett fullmäktigemöte"

Från att ha varit ett parti som enbart koncentrerar sig på upphovsrättsliga frågor vill Piratpartiet nå ut till en bredare publik med ett mångsidigare program. – Vi ska ta en plats i riksdagen i vårens val, säger den nya ordföranden Petrus Pennanen.
27.11.2018 - 16.06

Intervju: Claes Olsson, 70 år "Svenskspråkiga filmer sporrar unga filmskapare"

På tröskeln till 70-årsdagen har Claes Olsson fullt upp. Om allt går som planerat blir Kjell Westös roman Den svavelgula himlen film i regi av Olsson själv.
27.11.2018 - 06.35

Ny kokbok: Hanna Gullichsen tog revansch för elakt förtal

Hon är matbloggare, instagrammare, influencer, fotograf, skribent, förläggare och poddare. Efter att ha sporrats av elaka skriverier på nätet kan hon nu också titulera sig utbildad kock från Perho-institutet.
20.10.2018 - 08.00

Pär Stenbäck: Spela inte populisterna i händerna, ge dem delvis rätt

Ge pålästa sextonåringar rösträtt, tillsätt en demokratiminister och bekämpa populismen med realistiska visioner. Pär Stenbäck vill experimentera för att rädda den liberala demokratin.
3.10.2018 - 07.59

"Män är rädda för kvinnor och det är bra"

Tack vare #metoo har männen tvingats ändra sitt beteende gentemot kvinnor, säger den franska författaren Leila Slimani.
3.10.2018 - 07.07

Drömmen var en mamma som inte var rasande – Tuva Korsström berättar om sin uppväxt

Under hela sin uppväxt drömde Tuva Korsström om att vara en vanlig flicka med en normal mamma. Drömmen besannades inte.
29.9.2018 - 07.19

Suvi Widgrén talade öppet om konkursen – en månad senare hade hon trettio jobberbjudanden

Som 22-åring öppnade Suvi Widgrén sin första butik, som 33-åring sålde hon alla fem. Reste jorden runt med familjen, kom tillbaka i januari i år. Blev vd för restaurangkedjan Egg, som hon också investerade i. I juni var konkursen ett faktum.
22.9.2018 - 10.57

Harkimo: "Människor i riksdagen tycker att jag är en idiot"

Hjallis Harkimo är redo att avstå från sitt skötebarn, ishockeyklubben Jokerit. Han är också i valet och kvalet om han ska ställa upp för omval i vårens riksdagsval för rörelsen Liike Nyt.
14.9.2018 - 07.58

Jussi Sorjanen vill inte låtsas att han är finlandssvensk

Jussi Sorjanen inledde sin teaterbana som biljettförsäljare och kaffekokare. I dag är han nytillträdd konstnärlig chef för Teater Viirus.
25.8.2018 - 07.37

Aura Salla, finländaren i Junckers närmaste stab, hör till EU:s frispråkiga tjänstemän

När Jean-Claude Juncker gav ut sitt stora strategipapper om EU:s framtid var det inte alla som visste att Aura Salla från Villmanstrand hade sin penna med i spelet. Nu är hon med och förebereder hans sista linjetal som kommissionsordförande – men gjorde först en avstickare till Åbo för att ta platsen som Samlingspartiets fullmäktigeordförande. Varför?
11.6.2018 - 07.59

Adlercreutz: SFP måste bryta ny mark – fokus på andra språkgrupper också

Under helgen samlas SFP till partidag i Uleåborg. Partiets vice ordförande, Anders Adlercreutz som sitter sin första period i riksdagen, säger att partiet måste våga vara expansivt och varnar för att inta en igelkottsposition. Adlercreutz säger det inte rakt ut, men mellan raderna är hans besked tydligt – inom en överskådlig framtid kommer han att kandidera för partiordförandeposten.
25.5.2018 - 05.59

Från skalbaggar och urbana tvister till rektorsstolen – Jari Niemelä ska leda Helsingfors universitet

Dialog, förtroende, samarbete och relevans. Se där en del nyckelord som återkommer i den Vasabördige Jari Niemeläs verbala flöde. Till vardags är han professor i urban ekologi. Från och med augusti ska han leda Finlands största universitet.
6.5.2018 - 06.55

Kroppen som gissel och utmaning

Ellen Strömberg trodde det skulle vara svårt att skriva om utseendefixering men startade ändå bloggen Blejk, Fejt och Fab. Bli kompis med din kropp, lyder ett av hennes råd.
7.4.2018 - 07.53

"Visst kommer brexit att kosta" – nya ambassadören hoppas på djupt samarbete

Hur kommer egentligen finländare, britter i Finland, eller européer överlag att märka brexit? Enligt ambassadör Tom Dodd är det förhoppningsvis så att forskning och studentutbyte fortsätter, att Europol inte splittras, att handeln är så fri som möjligt, också på finansmarknaden.
29.3.2018 - 06.25