Adlercreutz: SFP måste bryta ny mark – fokus på andra språkgrupper också

Under helgen samlas SFP till partidag i Uleåborg. Partiets vice ordförande, Anders Adlercreutz som sitter sin första period i riksdagen, säger att partiet måste våga vara expansivt och varnar för att inta en igelkottsposition. Adlercreutz säger det inte rakt ut, men mellan raderna är hans besked tydligt – inom en överskådlig framtid kommer han att kandidera för partiordförandeposten.
25.5.2018 - 05.59

Från skalbaggar och urbana tvister till rektorsstolen – Jari Niemelä ska leda Helsingfors universitet

Dialog, förtroende, samarbete och relevans. Se där en del nyckelord som återkommer i den Vasabördige Jari Niemeläs verbala flöde. Till vardags är han professor i urban ekologi. Från och med augusti ska han leda Finlands största universitet.
6.5.2018 - 06.55

Kroppen som gissel och utmaning

Ellen Strömberg trodde det skulle vara svårt att skriva om utseendefixering men startade ändå bloggen Blejk, Fejt och Fab. Bli kompis med din kropp, lyder ett av hennes råd.
7.4.2018 - 07.53

"Visst kommer brexit att kosta" – nya ambassadören hoppas på djupt samarbete

Hur kommer egentligen finländare, britter i Finland, eller européer överlag att märka brexit? Enligt ambassadör Tom Dodd är det förhoppningsvis så att forskning och studentutbyte fortsätter, att Europol inte splittras, att handeln är så fri som möjligt, också på finansmarknaden.
29.3.2018 - 06.25

Nu ska Göran Djupsund bli ålänning på riktigt

Få akademiker är så bekanta för en bred allmänhet som professorn i statskunskap Göran Djupsund. I årtionden har han kommenterat olika politiska val i finlandssvensk tv. Nu ska han gå i pension.
28.1.2018 - 07.15

Eevas bror försvann på Sverigebåten – bara ryggsäcken och frågorna blev kvar

För över 28 år sedan försvann skådespelaren Eeva Soivios storebror under en blöt Sverigekryssning. Abrupt, spårlöst, slutgiltigt. Kvar fanns bara en ryggsäck och uppslitande, obesvarade frågor. – När man aldrig får ett svar blir osäkerheten och frågorna hängande. Hoppet slocknar aldrig helt, säger Soivio, som skrivit en pjäs om sin brors öde.
28.1.2018 - 00.17

Jörn Donner återvänder till Karelen

Gränser fascinerar Jörn Donner. I sin nya roman återvänder Donner till gränsen mellan Finland och Ryssland på Karelska näset, med ett triangeldrama som utspelar sig mot fonden av de våldsamma månaderna efter inbördeskriget.
23.1.2018 - 06.32

Ny vd för Allas Sea Pool trivs som fisken i vattnet

Efter en lång karriär i rederibranschen har Bodil Ståhl sadlat om, men kontakten med havet behåller hon som ny verkställande direktör för Allas Sea Pool i Helsingfors.
17.1.2018 - 07.30

Marissa från Esbo bekämpade koleran i Sierra Leone

En fältarbetare för Läkare utan gränser ska vara redo att hoppa på ett flyg till en krishärd redan följande morgon. För epidemiologen Marissa Gripenberg var lerkatastrofens Freetown den senaste akutinsatsen.
16.1.2018 - 06.07

Haglund stöder aktiveringsmodellen: "Ett steg i rätt riktning"

Carl Haglund saknar inte det han kallar sitt förra liv, politiken. Han har fullt upp inom näringslivet. Nu ger han sin syn på den ekonomiska utvecklingen i Finland och sysselsättningen.
11.1.2018 - 20.00

Mest sedda pjäsen genom tiderna: Grottmannen hindrade Lundberg från att byta karriär

420 föreställningar, fjorton år och närmare 60 000 tittare – Sixten Lundberg har spelat Grottmannen för sista gången på Svenska Teatern. Härefter kombinerar han rollen som skådespelare med regi och musik.
6.1.2018 - 07.35

Peter Haber firar 20 år med Beck

I filmen "Lockpojken" från 1997 klev Peter Haber in i rollen som Martin Beck för första gången. Nu har det gått 20 år och skådespelaren är ännu en gång aktuell som den numera pensionerade poliskommissarien.– Folk kanske är jättetrötta på det här, jag vet inte, säger Peter Haber till TT.
5.1.2018 - 06.06

”Jag är inte i Lovisa för att varva ned”

Jan D. Oker-Blom blev på hösten vald till stadsdirektör i Lovisa. Vad fick honom, med så mycket på tallriken hemma i Helsingfors, att söka sig nästan 90 kilometer österut?
25.12.2017 - 23.56

Intervju: Julgubbens värme ska komma inifrån

– Den bästa fråga jag fått? Det var nog när ett litet barn frågade mig om jag var riktig. Då svarade jag att det går bra att nypa mig i armen och känna efter. Alla julgubbar är äkta, det intygar Klaus Arpia. Varje december blir han själv en av dem.
24.12.2017 - 07.23

Finlandiavinnaren: Talet för svenskan kom ur hjärtat

Kulturministern gjorde bort sig fullständigt med sin begäran om en ursäkt, menar den prisbelönta författaren Juha Hurme, som tagit kalabaliken med en klackspark. Nu benar Hurme ut bakgrunden till sitt brandtal för tvåspråkigheten som tog Finland på sängen.
16.12.2017 - 07.07

Gick igenom alla instanser – nu får han stanna i Finland

Då asylsökande demonstrerar på Järnvägstorget finns han där. Han finns där då polisen avvisar hans landsmän eller tar dem i förvar. Och då Migridirektören möter asylsökande för han deras talan. Att hjälpa andra gör det lättare att stå ut med väntan, men nu är den äntligen slut.
8.12.2017 - 05.54

Elisabeth Rehn: Nu är det dags att sluta fira kriget

– När Finland nästa gång firar ska vi lämna kriget bakom oss. Av hundra självständiga år har Finland varit i krig fyra. Under de 96 andra åren byggde vi upp välfärden. Varför inte göra en film om grundskolan i stället för ännu en Okänd soldat? Det frågar Elisabeth Rehn inför självständighetsdagen.
4.12.2017 - 05.53

Vänstern måste ta till sig friheten för att överleva

Ruurik Holm förutspår att vänsterpartierna förlorar sin relevans om de fastnar i kollektivismens träsk och struntar i dagens melodi, den individuella friheten.
3.12.2017 - 07.12

Levengood marknadsför Svenskfinland med humor, vänlighet och stil

Sveriges mest älskade finlandssvensk Mark Levengood berättar om hur hans amerikanska pappa tog fel på Fiji och Finland och hamnade i ett snöstormigt Helsingfors. Om hur han som nyinflyttad i Sverige skickades på kurs i svenska för invandrare där en hel lektion ägnades åt skillnaden mellan hurra och hora. Och om hur hans otroligt finlandssvenska mamma förargade sig över att hisspersonalen bara talade "ugriska".
23.10.2017 - 06.23

Liv Strömquist: Det är för hotfullt att tala om klass

Liv Strömquist är serietecknaren som frossar i facklitteratur och vägrar stryka medhårs. Hennes serier känns skarpsinnigt aktuella, verklighetsbaserade och skoningslöst komiska.
18.10.2017 - 07.14