Operarecension: Japansk tolkning av Puccinis kulturkrock

Yoshi Oïdas uppsättning av Puccinis Madame Butterfly är en nyanserad föreställning som inte moraliserar. Ändå innehåller den såväl frän social kritik mot japanerna som kritik mot västerländsk sexturism, skriver Jan Granberg.
27.1.2018 - 15.02

Operarecension: Finlandspremiär för Händels hastverk och mästerverk

Juvenalias tolkning av Händels opera Rinaldo koncentrerar sig på läget i Mellanöstern – i dag och under korstågen. Ensemblen har gjort ett enormt och gediget arbete med en krävande opera, skriver HBL:s recensent.
19.11.2017 - 17.26

Operarecension: Dumma kungen en storsatsning med tydligt politiskt budskap

Musikinstitutet Kungsvägens nyskrivna barnopera är en lovsång till det pluralistiska samhället.
11.11.2017 - 17.57

Operarecension: Vår första prima primadonna i optimal inramning

28.10.2017 - 11.28

Operarecension: Falstaff förför nu självaste drottning Elisabeth

14.10.2017 - 13.42

Operarecension: Stilig helhet av Raitiorariteter

Lyckad regi och dramatisering samt musikalisk variation gör föreställningen sevärd.
30.9.2017 - 14.20

Operarecension: Skandal när syster Susanna klär av sig

Paul Hindemith två minioperor som denna vecka visas i Helsingfors är uppenbart skrivna i syfte att chockera, i skarven mellan den gamla och nya världsordningen.
20.9.2017 - 16.51

Operarecension: Vad tillför operatolkningen av Höstsonaten?

Det flytande tidsbegreppet är en av Höstsonaten-operans mest särpräglade egenskaper. Det gör att hela verket känns som ett uttänjt band, som töjts och tänjts för att hålla i två timmar.
9.9.2017 - 16.31

Operarecension: Monteverdigänget imponerar igen

Lovande studerande och sångare av internationell stjärnkaliber samsas i Orpheus' Muses Monteverdiuppsättning.
26.8.2017 - 14.12

Operarecension: Helgalen Barberare i Sevilla

25.8.2017 - 15.55

Operarecension: Bel cantos hypnotiska skönhet

2.8.2017 - 10.01

Operarecension: Vackra koloraturer under Polstjärnan

Den finländska urpremiären av Giacomo Meyerbeers opera L'étoile du Nord – Polstjärnan gav utrymme för musiken men hade vissa balansproblem. I höst gästar föreställningen Musikhuset i Helsingfros.
22.7.2017 - 03.00

Nyslottöppning med tidlös mozartsk kärlekslabyrint

8.7.2017 - 17.17