Försäljningen av Kofverhag gård framskrider – men är den laglig?

Paret Nymans testamente förbjuder en försäljning av de skandalomsusade nymanska stiftelsernas gård, men stiftelsernas stadgar kan väga tyngre.
1.5.2018 - 07.23

Stiftelsehärvan: Wrede kan krävas på skadestånd – Kofverhag gård till salu

Det är räkenskapens dagar inom de skandalomsusade nymanska stiftelserna. Kofverhag gård – som exordförande R. Kenneth Wrede lämnade i fjol – kan säljas inom kort. Efter många år av höga omkostnader behöver stiftelserna kapital för att åter kunna uppfylla sitt allmännyttiga syfte.
27.1.2018 - 00.19

Fiffel och båg i stiftelsernas underbara värld

Journalisten i Staffan Bruun saknar nyhetsjournalistikens puls när något stort händer. Författaren Staffan Bruun värjer sig mot att skriva sex och undrar om hans humor är buskis.
29.4.2017 - 07.11

Bilder och video: Hemlighetsfull stiftelsegård slog upp sina dörrar

Utredningsarbetet inom de skandalomsusade nymanska stiftelserna har kommit i gång på allvar efter vårvinterns dramatiska händelser som ledde till styrelsens avgång. Målet är att stiftelserna så fort som möjligt ska uppfylla sitt egentliga syfte: att vara till allmän nytta för svenskspråkiga personer och föreningar i Finland. HBL besökte den tidigare tillstängda stiftelsegården Kofverhag tillsammans med advokaten Antti Hannula, tillsatt som god man för att reda ut härvan.
28.4.2017 - 06.13

Advokat Antti Hannula ska röja upp i de nymanska stiftelserna – Wrede kan vräkas

Tidigare styrelseordförande R. Kenneth Wrede kan vräkas från Kofverhag gård. – Nu kommer gode mannen att titta på om det finns orsak att polisanmäla styrelsen, bedömer en brottmålsjurist.
15.3.2017 - 15.56

Rättens beslut: Sagan är all för Wredes styrelse

De skandalomsusade nymanska stiftelserna har inte längre någon styrelse, slår Västra Nylands tingsrätt fast. Det ger PRS möjlighet att utse en godeman för att göra räfst i stiftelserna.
13.3.2017 - 16.21

PRS: Hela styrelsen för de nymanska stiftelserna är ur spel

Tingsrätten vill höra styrelsemedlemmarna R. Kenneth Wrede och Mathias Kumlin i härvan kring de nymanska stiftelserna.
7.3.2017 - 06.07

Stiftelsehärvan allt trassligare: Styrelseordförande Wrede avgick – men ångrade sig snabbt

Också de två andra styrelsemedlemmarna i Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse fick nog efter PRS krav på att tingsrätten ska avskeda hela styrelsen.
2.3.2017 - 13.21

Sällsynt avskedningsprocess väntar Wredes styrelse – debiterade 350 euro i timmen

Kofverhag gård och styrelsemedlemmarnas flitiga fakturering är i fokus när rätten synar de nymanska stiftelsernas verksamhet.
2.3.2017 - 06.13

Staffan Bruun

Staffan Bruun: En märklig kovändning

Nej, det kom verkligen inte som någon större överraskning att Patent- och registerstyrelsen ingriper i administrationen av de nymanska stiftelserna. Sedan jag för tretton år sedan årligen började bevaka R. Kenneth Wredes ledarskap har jag väntat på att myndigheterna skulle ingripa, skriver Staffan Bruun.
28.2.2017 - 20.47

PRS kräver: Styrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse måste avgå

Patent- och registerstyrelsen har fått nog av sättet på vilket den tidigare allmännyttiga stiftelsens tillgångar förvaltats. – Äntligen, säger juristen Erik Dannbäck.
28.2.2017 - 12.46

Stora pengar – ingen insyn

Härvan inom de nymanska stiftelserna kan vara bara toppen av isberget i stiftelsevärlden.
28.2.2017 - 06.11

Närstående berättar: "Förskräcklig vanskötsel i de nymanska stiftelserna"

Närstående till makarna Trygwe och Hjördis Nyman träder fram och vittnar om tre decennier av vad de kallar horribelt dåligt skött arbete i styrelsen för de nymanska stiftelserna. – Det är otroligt att samhället tillåter sådana här metoder i stiftelsevärlden, säger juristen Erik Dannbäck, gudson till paret Nyman.
28.2.2017 - 06.07

Processträsket – ändlösa rättstvister slukar allmännyttiga pengar

13.9.2016 - 05.35