nato
»

Trump anklagar Tyskland för affärer med Ryssland: "Mycket sorgligt"

USA:s president Donald Trump inledde Nato-mötet med ny kritik mot Europa, men den amerikanska senaten godkände en motion som synligt ska bekräfta USA:s stöd till de allierade i Europa. Att det pågår ett pr-krig syns tydligt på sociala medier.
11.7.2018 - 11.57

Trump i Bryssel: Vi betalar för mycket till Nato

USA:s president har anlänt till Nato-mötet med samma tydliga budskap som tidigare: USA betalar för mycket till Nato och de europeiska länderna betalar för lite. – Detta har pågått i årtionden, och det är orättvist mot de amerikanska skattebetalarna, säger Donald Trump.
11.7.2018 - 11.17

Nu börjar Trumps Europavecka – "Bäst om Nato-mötet blir tråkigt"

Donald Trump fortsätter bullra om Europas snyltande och verkliga beslut hamnar i skuggan. Det är det värsta scenariot när USA:s president inleder sin Europavecka med ett Nato-toppmöte, enligt Kari Möttölä, gästforskare vid centret för Europaforskning.
10.7.2018 - 20.00

"Farligt att tala med kluven tunga om Ryssland – det väcker ingen respekt"

Toppdiplomaten Peter Stenlund genomgick ett elddop då han tillträdde som statssekreterare vid Utrikesministeriet för fyra år sedan. Samtidigt stormade ryska elitsoldater Krim vilket var första gången som Europas karta ritades om med våld sedan andra världskriget. I en exklusiv intervju för HBL analyserar Stenlund hur Finland ska förhålla sig till Nato, Donald Trump och Ryssland.
5.7.2018 - 08.00

Insändare: Vänd ryggen åt dem som söker lojalitet i stället för samarbete

Med medlemskap i Nato dör vår suveränitet.
5.7.2018 - 05.55

Trump skickar skarpt brev till Natoallierade

USA:s president Donald Trump har länge varit missnöjd över att många Natomedlemmar inte når målet att spendera två procent av sin BNP på försvarsbudgeten. Nu ökar han trycket på sina Natoallierade genom att skicka personliga brev till ledare i flera länder, exempelvis Norge, Tyskland och Nederländerna, skriver The New York Times.
3.7.2018 - 12.58

Yrsa Grüne

Ledare: Trump är det osäkra kortet

På Natos toppmöte den 11–12 juli är alliansens största utmaning alliansen själv. Eller rättare sagt, att visa enhet i stället för splittring.
30.6.2018 - 21.00

Carl Bildt: "Skäl att vara nervös"

Det är bra och nödvändigt att USA och Ryssland talar med varandra. Det säger Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt till HBL.– Däremot kan man känna en viss nervositet, för att uttrycka det försiktigt, över hur Trump hanterar sådana här möten.
27.6.2018 - 16.54

Förslag i Gullranda: EU borde bli medlem i Nato

Eftersom de flesta EU-länderna är Natomedlemmar, vore det klokt om EU som organisation blev medlem i Nato, föreslår politices doktor Jukka Tarkka. Juridiskt omöjligt, säger president Sauli Niinistö om förslaget. Direktören för Utrikespolitiska institutet Teija Tiilikainen däremot tycker att idén låter intressant och vill utreda om det är möjligt.
18.6.2018 - 16.38

Nato-rapport: Anonyma konton i kraftig tillväxt på Twitter då robotkonton blockeras

Att diskussionen på sociala medier förvrängs av automatiserade konton är känt, men medan robotarna bekämpas har det i stället dykt upp en mängd anonyma konton, som antingen opereras manuellt eller är så sofistikerade att de inte känns igen som robotar, enligt en Nato-rapport.
30.5.2018 - 19.49

Pompeo kan bli klar i tid till Brysselmöte

Med nöd och näppe undvek Mike Pompeo nesan att bli USA:s historias förste utrikesministerkandidat att inte godkännas i senatens utrikesutskott. Därmed väntas han kunna delta i Natos möte i Bryssel på fredag.
24.4.2018 - 17.01

Stoltenberg: "Första nervgiftattacken på Natos territorium" – skickar hem ryska representanter

Också Nato deltar i den koordinerade reaktionen efter nervgiftattacken i Salisbury, genom att skicka hem en del av personalen från Rysslands mission.
27.3.2018 - 17.03

Stöd för brittiska krafttag

Nordiska ledare, EU-länder och Nato-allierade ställer sig bakom Storbritannien i utredningen av giftattacken i Salisbury – och uppmanar Ryssland att svara på de frågor som ställs.
14.3.2018 - 19.40

"Det moderna Estland behöver EU och Nato"

Att Finland stod upp mot Sovjetunionen 1939 medan Estland inte gjorde det präglar både relationen mellan Finland och Estland och de bägge ländernas relation till dagens Ryssland.– Estland behöver Nato, säger Erkki Bahovski på Internationella centret för försvar och säkerhet i Tallinn.
18.2.2018 - 07.30

President Niinistö talar om arktisk säkerhet i München

Sauli Niinistö deltar i dag i en paneldiskussion på den årliga säkerhetskonferensen i München. Hans anförande kommer att inleda en sluten tillställning på temat stormaktspolitik i norr.
17.2.2018 - 13.43

Yrsa Grüne

Globalt med Grüne: Två system kan försvaga både Nato och EU

Säkerhetspolitiken i Europa är i fokus denna vecka. Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) deltog i Natos försvarsministrars arbetsmiddag i Bryssel. I dag inleds den stora internationella säkerhetskonferensen i München. Från Finland deltar både president Sauli Niinistö och försvarsministern i säkerhetskonferensen som pågår till söndag.
16.2.2018 - 07.00

Insändare: Fungerar organisationen Nato?

Finlands förhållande till Nato kan inte enbart vara en fråga om relationen till vår östra granne.
7.2.2018 - 05.55

Insädare: Vad står presidenten för?

President Sauli Niinistö höll under hela valkampanjen en låg profil beträffande Nato.
7.2.2018 - 05.45

Pär Stenbäck

Bakgrund: SFP, mer än ett Natoparti

Ministern och debattören Pär Stenbäck framhåller att Svenska folkpartiet just nu kunde bemöda sig om att betona den breda, allmänpolitiska och svenska profil som man traditionellt företrätt, detta för att undvika att väljarna och andra politiska aktörer uppfattar presidentvalets starka Natoprofilering som en bestående förändring av partiets position och linje.
3.2.2018 - 05.30

Susanna Ginman

Ledare: Erdoğans farliga offensiv

Det är snart sju år sedan kriget i Syrien började. Nu eskalerar våldet igen och Turkiet har öppnat en ny frontlinje.
22.1.2018 - 16.21

SU:s Ingo vill lyfta Nato på bordet

Svensk Ungdoms ordförande Christoffer Ingo är orolig för att Finland stänger dörren till ett nordiskt försvarssamarbete då svenska Alliansen nu är redo att ansöka om Nato-medlemskap oberoende Finland.
20.1.2018 - 10.04

Tommy Westerlund

Ledare: Sverige går mot ett Natoval

Tre färska opinionsmätningar om svenskarnas syn på ett Natomedlemskap ger helt olika resultat. Frågan kommer att vara mycket framme då valrörelsen snart börjar.
15.1.2018 - 18.00

Natochefen: Enbart medlemskap ger garantier – "Sverige medlem inom tio år", säger Moderatledaren

Det är upp till Finland och Sverige om länderna väljer att ansöka om ett eventuellt medlemskap i Nato tillsammans eller enskilt. Det säger Natochefen Jens Stoltenberg till HBL. Han är "djupt oenig" med dem som ser ett medlemskap som en provokation mot Ryssland. Den svenska Moderatledaren räknar med att Sverige är medlem inom tio år – och det också om Finland väljer att stå utanför.
14.1.2018 - 18.57