Europarådet: Attityderna till minoriteter har hårdnat – stödet för tvåspråkigheten eroderar

31.10.2019 - 09.47

Minoriteter upplever diskriminering på arbetsmarknaden – men de flesta trivs i Finland

30.9.2019 - 11.01

Nu inleds den första prideparaden i konservativa Bosnien

Regnbågsflaggorna har hissats, trummorna är ute och visselpiporna tjuter. Firandet av den första prideparaden i Bosnien-Hercegovina någonsin har inletts i huvudstaden Sarajevo. Firandet innebär den sista pridedebuten i hela västra Balkanregionen.
8.9.2019 - 13.36

"Det känns som att svenskan har återvänt till Lahtis"

Den nya svenska skolan i Lahtis andas framtidstro. På onsdagens invigning såg man med tillförsikt på den svenska kulturens fortlevnad i staden.
4.9.2019 - 16.44 Premium

Justitieminister Henriksson träffade Sametinget

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) diskuterade samernas rättigheter i Helsingfors på torsdagen.
29.8.2019 - 19.45

Tack Finland, säger vietnameser och ställer till med jumbofest

Över 11 300 personer har vietnamesiska rötter i Finland. I dag firar de fyrtio år av den vänlighet, vänskap och jämlik behandling de upplever sig ha fått av lokalsamhället och av de finska myndigheterna.
3.8.2019 - 08.05 Premium

Anna-Lena Laurén: Fördomarna är envisa mot framgångsrika minoriteter

Där en armenier har gått fram kan en jude inte längre göra något, säger ett ryskt ordspråk. Fördomarna om minoriteter som anses klara sig för bra är ofta de envisaste. Och det gäller inte bara i Ryssland, skriver HBL:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén.
2.6.2019 - 04.46 Premium

Isabella Rothberg

Impuls: Tvåspråkig teater en fallgrop för svenskan?

Tillspetsat kan man fråga sig varför det är den finlandssvenska teatern som förväntas bära ansvaret för den tvåspråkiga teatern i vårt land och varför majoritetsspråket finska ska beredas plats på traditionellt svenskspråkiga scener, skriver Isabella Rothberg med anledning av Klockriketeaterns pamflett Språket som lustgård.
4.5.2019 - 07.00 Premium

Bokrecension: Drömmen om hemkomsten

André Acimans roman om två unga mäns kärlek, Call Me by Your Name, blev en succéfilm. Minst lika intressant är hans memoar om en judisk släkt i Alexandria. Pia Ingström har läst en bok om judiskhet, exil och ett hotat modersmål "lika förtroligt, naturligt och nödvändigt som lukten av de egna sängkläderna".
14.4.2019 - 06.56

Pia Ingström

Plock & fynd: Sedelärande för finlandssvenskar

Tankesmedjan Magma kunde ordna ett internationellt seminarium om språköar och språkspillror, om människor som lever under förhållanden där det egna språket är kringskuret. De turkiska judarnas försvinnande språk ladino är ett sedelärande exempel.
14.4.2019 - 06.56

Demonstration mot hatretorik: "Vi har sett rasismen i ögonen många gånger"

Religionstillhörighet verkar få större tyngd bland de polisanmälda hatbrotten. – Finland förändras mot det sämre, säger Tarja Mankkinen på Inrikesministeriet inför alla som samlats i Mellungsbacka för att fördöma hatretoriken.
31.3.2019 - 17.19 Premium

Unga sverigefinnar: Det ska vara en häftig grej att vara sverigefinsk

Dagens unga sverigefinnar har tröttnat på stereotypier om knivar och vodka. De vill höja statusen på finskan och finsk kultur i Sverige men också bygga upp en egen specifik sverigefinsk identitet. HBL har träffat tre av dem inför svenskfinnarnas egen dag, den 24 februari.
23.2.2019 - 11.00 Premium

Sverigefinnarna tar revansch: Inte längre bara tango, deppighet och hårt bröd

Den blåvitgula sverigefinska flaggan vajar på söndagen på flera håll i Sverige för att uppmärksamma Sveriges största minoritet. Men att det finska språket och kulturen skulle leva vidare i Sverige har inte alltid varit självklart. – Vi som är lite äldre trodde att finskan skulle försvinna med oss, säger språkforskaren och sverigefinnen Leena Huss.
23.2.2019 - 11.00 Premium

Finland det mest rasistiska landet i rapport – Grönas Kari: Vi måste erkänna problemen med rasism i Finland

De grönas riksdagsledamot Emma Kari kräver åtgärder av regeringen efter rapport om att Finland upplevs som det mest rasistiska landet av flera EU-länder.
28.11.2018 - 19.25

"Lönar sig att tjata om minoriteters rättigheter"

Minoritetspolitiken i Europa är i motvind just nu. Det anser den tidigare politikern Astrid Thors (SFP) och experten Matti Jutila på Förbundet för mänskliga rättigheter.
26.11.2018 - 17.41

Insändare: Historiska oförrätter måste uppdagas och staten ta sitt ansvar

Kan staten kompensera oförrätterna med en symbolisk ursäkt eller är en ekonomisk ersättning till nytta för offren eller för deras avkomma?
7.11.2018 - 05.55

Nora Hämäläinen

Söndagsanalys: Kultur, medier och demokrati

"Den finska nationella kanon med Edelfelt, Gallen-Kallela, Sibelius och Aho samlade den unga nationen med ett bildspråk och ett soundtrack. Men de här stora namnen trädde fram ur en fond av nya konstnärliga uttryck som byggde på internationellt utbyte, resor och influenser."
28.10.2018 - 08.05

Finländska döva steriliserades – nu önskas en ursäkt av staten

– Steriliseringarna är en våldsgärning och ett allvarligt människorättsbrott som blivit accepterat, säger Maija Koivisto. Inom teckenspråkssamfundet tycker man nu att det är dags för en försoningsprocess.
21.10.2018 - 11.00

I Lille-Finland har nästan alla finska rötter

Här har man undgått Nazitysklands nedbränning, blivit pionjär på ett oväntat sätt men framför allt utvecklats till en älsklingsdestination för finska turister. För att vara en liten ort med bara 200 invånare är Bugøynes förvånansvärt dynamiskt. – Språket är vi väldigt stolta över, säger Elisabeth Hastad.
14.10.2018 - 09.00

Video: "Sluta prata svenska, det här är ett finskt land"

Finlandssvenska ungdomar är ganska nöjda med sina liv enligt Magmas ungdomsbarometer. Men många har behandlats illa för att de talar svenska och mer än var femte ungdom säger att de ofta känner sig ensamma.
18.9.2018 - 18.27