Nordisk cirkulär ekonomi: finska brödsmulor blir bioetanol i Sverige

Tiotusentals ton bröd som vi aldrig äter undgår ödet att mögla i biosoporna när smulorna torkas och exporteras. Europeiska bilister kan köra klimatsmartare tack vare finska brödsmulor.
3.11.2018 - 10.58

Finland har fått sin första fysiska butik som säljer matsvinn

Matsvinnet i Finland uppgår till hundratals miljoner kilo årligen. Nu har den första affären öppnat i Finland som tar tillvara produkter som annars skulle gå till spillo. Tanken är att både miljön och plånboken ska gynnas.
8.10.2018 - 08.30

Krogar med socialt samvete minskar matsvinnet och gör miljonvinster

Minska på matsvinnet, förbättra folkhälsan, trygga böndernas intäkter, ge marginaliserade ungdomar utbildning och jobb. Låter det som en omöjlig ekvation eller valfläsk inför riksdagsvalet? Det är ingendera. Det är en framgångsrik affärsidé från USA.
31.8.2018 - 18.15

WWF: Minska på mjölken och köttet

Finländare är allt mer medvetna om hur maten vi äter påverkar miljön. Därför äter många mer grönsaker än tidigare.
29.6.2018 - 10.21

Ingenting slängs bort på Nolla – vill bli landets ledande matsvinnsrestaurang

12.6.2018 - 14.19

Regeringen vill minska matsvinnet

Finländarna slänger bort omkring 450 miljoner kilo mat per år. Nu ska det ohejdade matsvinnet och slöseriet tyglas.
12.3.2018 - 18.20

Grundare till populär finsk matapp dömd i rätten

Är det möjligt att stjäla en app som ännu inte finns? Det är det, kom tingsrätten i Helsingfors fram till under måndagen, skriver Taloussanomat.
19.2.2018 - 15.24

Lunchgäster blir forskningsobjekt på unik restaurang i Åbo

22.10.2017 - 17.20

Insändare: Minimera matspillet!

"Det får helt enkelt inte i framtiden finnas många oätna köttbullar att förgasa till bilbränsle."
3.10.2017 - 05.50

De säljer mat som handeln vill slippa

Frustrationen över att så mycket ätbar mat slängs bort ger upphov till ny affärsverksamhet. – Det är en win-win-win-situation – för tillverkarna och affärerna, konsumenterna och för miljön, säger Richard Lindroos, grundare av tjänsten Fiksu Ruoka, som säljer överskottspartier av dagligvaror.
4.9.2017 - 06.40

Finsk restaurangtjänst ska minska matsvinnet i Europa – genom att sälja överbliven mat

Matsvinnet är ett stort problem inom restaurang- och kafébranschen. Tuure Parkkinen lanserade ResQ Club och tjänsten ResQ som är avsedda att minska matsvinnet genom att erbjuda en plattform där restauranger kan sälja överbliven mat till ett förmånligt pris.
6.7.2017 - 06.30

Loop serverar middag under veckoslut

Matsvinnsrestaurangen Loop, som verkar vid Lappvikens sjukhus i Helsingfors, serverar nu också middagar.
20.4.2017 - 15.50

Nordens första sociala supermarket hjälper utsatta och miljön

26.11.2016 - 06.05

Butikerna allt vanligare i Europa – ännu finns ingen i Finland

I Europa finns i dag ungefär tusen sociala supermarketar – de enda i Norden hittills i Sverige och Danmark. Professor Christina Holweg menar att alla i kedjan vinner på konceptet, men butikerna får också kritik.
26.11.2016 - 06.05

Nej till lag mot matsvinn i Norge

Partiet Venstre i Norge motsätter sig förslaget om en lag som förbjuder dagligvarubranschen att slänga mat. Därmed kommer troligen en majoritet i stortinget att säga nej till lagförslaget.
10.10.2016 - 21.57

400 miljoner kilo mat i sophinken – så här mycket slänger vi bort per år

3.9.2016 - 13.44

Matsvinnsrestaurangen Loop öppnar i Lappviken

17.8.2016 - 13.10

Givmilda företag försätts i sämre ställning i beskattningen

15.6.2016 - 07.00

Nytt studentsamarbete kring matsvinn

3.6.2016 - 10.24

Butikskedjor vill inte ha lag om välgörenhet

26.5.2016 - 22.21