Matsvinnet i fokus hela veckan – "Det handlar om respekt för maten"

– Det finns inga lätta trolleritrick för att minska på hushållens matsvinn, säger en expert vid det statliga konsultföretaget Motiva.
9.9.2019 - 20.45

De bytte 35 kvadrat i innerstan mot en herrgårdsdröm i Insjöfinland – statsvetaren mustar nu äpplen på heltid

23.8.2019 - 20.30 Premium

Undersökning: Allt fler finländare får dåligt samvete av att slänga mat

Kvinnor tycker det är svårare att slänga mat än män.
18.6.2019 - 21.02

Arash Derambarsh pressade på lag som räddar tio miljoner måltider varje år – undrar varför finska politiker inte nappar

30.5.2019 - 23.11 Premium

Journalisten som inte köpt mat på sex år: ”Slopa bäst före-datumen på matvaror"

För ungefär ett år sedan ställde journalisten och författaren Andreas Jakobsson in ett paket fil i kylskåpet. Utgångsdatumet hade redan passerat, men den skulle stå där i ytterligare sex månader innan han konsumerade den. Han ville undersöka hur långt efter bäst före-datumet man kan äta mat utan att bli sjuk.
29.5.2019 - 18.02

Svinnmat kan köpas med några klick – men hur kan någon göra pengar på halvgammal pasta?

Matsmart och Fiksuruoka har ett närapå identiskt koncept för att sälja mat som annars skulle kastas bort. Konkurrensen är bara bra, intygar båda.
14.5.2019 - 06.47 Premium

Finländarna handlade 500 ton mat som annars skulle ha gått i soporna – Företag ökade försäljningen med över sexhundra procent

Intresset för att handla mat som annars skulle slängas är stort.
10.1.2019 - 09.36

Nordisk cirkulär ekonomi: finska brödsmulor blir bioetanol i Sverige

Tiotusentals ton bröd som vi aldrig äter undgår ödet att mögla i biosoporna när smulorna torkas och exporteras. Europeiska bilister kan köra klimatsmartare tack vare finska brödsmulor.
3.11.2018 - 10.58

Finland har fått sin första fysiska butik som säljer matsvinn

Matsvinnet i Finland uppgår till hundratals miljoner kilo årligen. Nu har den första affären öppnat i Finland som tar tillvara produkter som annars skulle gå till spillo. Tanken är att både miljön och plånboken ska gynnas.
8.10.2018 - 08.30

Krogar med socialt samvete minskar matsvinnet och gör miljonvinster

Minska på matsvinnet, förbättra folkhälsan, trygga böndernas intäkter, ge marginaliserade ungdomar utbildning och jobb. Låter det som en omöjlig ekvation eller valfläsk inför riksdagsvalet? Det är ingendera. Det är en framgångsrik affärsidé från USA.
31.8.2018 - 18.12

WWF: Minska på mjölken och köttet

Finländare är allt mer medvetna om hur maten vi äter påverkar miljön. Därför äter många mer grönsaker än tidigare.
29.6.2018 - 10.03

Ingenting slängs bort på Nolla – vill bli landets ledande matsvinnsrestaurang

12.6.2018 - 13.05

Regeringen vill minska matsvinnet

Finländarna slänger bort omkring 450 miljoner kilo mat per år. Nu ska det ohejdade matsvinnet och slöseriet tyglas.
12.3.2018 - 17.50

Grundare till populär finsk matapp dömd i rätten

Är det möjligt att stjäla en app som ännu inte finns? Det är det, kom tingsrätten i Helsingfors fram till under måndagen, skriver Taloussanomat.
19.2.2018 - 14.41

Lunchgäster blir forskningsobjekt på unik restaurang i Åbo

22.10.2017 - 16.59

Insändare: Minimera matspillet!

"Det får helt enkelt inte i framtiden finnas många oätna köttbullar att förgasa till bilbränsle."
3.10.2017 - 05.50

De säljer mat som handeln vill slippa

Frustrationen över att så mycket ätbar mat slängs bort ger upphov till ny affärsverksamhet. – Det är en win-win-win-situation – för tillverkarna och affärerna, konsumenterna och för miljön, säger Richard Lindroos, grundare av tjänsten Fiksu Ruoka, som säljer överskottspartier av dagligvaror.
4.9.2017 - 06.40

Finsk restaurangtjänst ska minska matsvinnet i Europa – genom att sälja överbliven mat

Matsvinnet är ett stort problem inom restaurang- och kafébranschen. Tuure Parkkinen lanserade ResQ Club och tjänsten ResQ som är avsedda att minska matsvinnet genom att erbjuda en plattform där restauranger kan sälja överbliven mat till ett förmånligt pris.
6.7.2017 - 06.30

Loop serverar middag under veckoslut

Matsvinnsrestaurangen Loop, som verkar vid Lappvikens sjukhus i Helsingfors, serverar nu också middagar.
20.4.2017 - 15.50

Nordens första sociala supermarket hjälper utsatta och miljön

26.11.2016 - 06.05