Mataktivist: "Politiker säger att det är vars och ens privatsak vad den äter – men det stämmer inte"

"Politiker i Finland vill ogärna ta ställning i matfrågor, de säger att det är vars och ens privatsak vad den äter. Men det stämmer inte, maten påverkar hela samhället."
4.3.2019 - 13.17 Premium

Stefan förvandlar torsken till lake och bakar bullar med sirap

Säsongens fiskrätt stuvad lake, den lättsinniga soppan Crème Ninon och kanadensisk-finländska ”örfilar” – det är huvudingredienserna i dagens Stefan vid spisen.
28.2.2019 - 09.14 Premium

Reklam för skräpmat förbjuds i London

Londonbor ska inte behöva se mer onyttig reklam i kollektivtrafiken.
26.2.2019 - 10.23

Absoluts vete slut – tvingas bryta sitt vodkalöfte

Den svenska vodkatillverkaren The Absolut Company har fått bryta sitt löfte om var vetet i produktionen ska komma ifrån, skriver tidningen ATL.
10.2.2019 - 21.53

Grillat i grytan

Förr var det höns, ris och curry som gällde. Nu får det bli kyckling i stället. För att få riktig smak ugnsgrillas köttet innan det går i grytan.
30.1.2019 - 13.18

Äggvänd torsk med spenat

Det går att variera den panerade fisken. Skippa den traditionella brödpaneringen – ägg kan vara ett lättare alternativ.
25.1.2019 - 13.55

Grisfilégryta med tomat och paprika

Gryta på grisfilé låter som om kocken tappat omdömet, men vill man ha en snabb och riktigt mör gryta är det inte så tokigt.
24.1.2019 - 15.03

Finländarna äter fortsättningsvis mycket kött

Hela 93 procent av finländarna äter kött i någon form medan sju procent inte äter något kött alls. Allt fler försöker ändå minska på köttkonsumtionen.
22.1.2019 - 10.27

Varm smörgås på grekiskt vis

Varm smörgås med grekiskt pålägg kanske väcker ett och annat semesterminne. En lite annorlunda smörgås än våra vanliga med ost och skinka.
21.1.2019 - 14.43

HS: Elever äter betydligt större portioner skolmat på måndagar

Oregelbundna matvanor på veckosluten kan vara en orsak.
21.1.2019 - 06.43

Dagens rätt: Majsvänd torsk med citron och kapris

Det är gott med sås, men det finns tillfällen då man kan hålla igen. Med smörstekt fisk och enbart hackad citron samt inlagd kapris hamnar man hyggligt rätt ändå.
18.1.2019 - 14.41

Herrarna trivs vid spisen

Fiskrätter av olika slag står högt i kurs när de matglada herrarna kavlar upp ärmarna i köket, men också grytor, soppor och vilt intresserar. HBL har besökt Arbis matlagningskurs för äldre herrar och provsmakat batatsoppan.
18.1.2019 - 11.38 Premium

Så bör vi äta för att rädda jorden

Mängden rött kött måste mer än halveras, samtidigt som mängden frukt och grönsaker måste bli dubbelt så stor. Det visar den första vetenskapliga sammanställningen över hur vi bör äta för att jorden inte ska drabbas av "katastrofal skada".
17.1.2019 - 06.57 Premium

Fyra av nio partier vill styra konsumentens kostval med skattepolitik

Finländarna får gärna äta klimatsmartare och hälsosammare, säger politikerna, men bara fyra av nio partier är beredda att justera skatter för att styra konsumenterna i den riktningen. Majoriteten vill lita på att konsumenterna själva tänker innan den köper sin mat.
17.1.2019 - 06.55 Premium

Bulgurpanna med kyld vitlökssås

Inte pytt i panna, inte nasi goreng eller tabouleh, men väl något mitt emellan. Namnet gör detsamma. Här ett tips på ett smakfullt sätt att vill bli av med rester i kylen.
16.1.2019 - 14.43

Hemlagade fiskpinnar med örtyoghurt

Fiskpinnar med potatismos låter som ett bottennapp. Men gör fiskpinnarna själv och smaksätt dem med citron. Servera med riktiga tillbehör, det gör skillnad.
16.1.2019 - 16.10

Finland som temaland på världens största matmässa i Berlin

Finland storsatsar på marknadsföring med tango, vodka och jultomten.
11.1.2019 - 16.51

Kombucha gör comeback – se videon: Så här gör du din egen dryck

2.1.2019 - 14.26 Premium

161 euro på julmat – och vi slänger bort en del av den

Var femte finländare medger att de slänger bort julmat efter festligheterna.
18.12.2018 - 10.19

Hälsotips: Ät spenat!

Ät din spenat, det lönar sig. En studie från Karolinska institutet i Sverigevisar att grönbladiga växter i kosten kan minska risken för att utveckla fettlever.
18.12.2018 - 07.54