Nypotatisen i kapplöpning med studentmössan – jordgubbarna kommer före midsommar

Tjälen försenade nypotatissättningen, men värmen har bidragit positivt under växtperioden. Jordgubbarna kom däremot i gång en aning tidigare än vanligt och den första skörden väntas veckan före midsommar.
20.5.2018 - 14.54

Dagens rätt: 8/5: Lime lyfter fisken

Lime får smaklökarna att flyga iväg till Thailand, även om fisken kommer från ishavet. Väl på tallriken får den sällskap av ett gott grönsaksris.
8.5.2018 - 13.06

Hyperlokala råvaror och insekter på menyn i ny topprestaurang i Helsingfors

Stjärnkockarna Henri Aléns och Tommi Tuominens nästa projekt är en restaurang som kombinerar teknologiska innovationer och knivskarp design. En stor del av råvarorna kommer att odlas i själva lokalen.
6.4.2018 - 05.52

SOK: Rainbows yoghurtkvarg kan innehålla metall

SOK-koncernen återkallar Rainbow kvarg med yoghurt i förpackningar på 250 gram. Ett maskinfel kan ha förorsakat att metall har hamnat i produkten.
23.3.2018 - 17.12

Ny finländsk Michelinrestaurang – Grön i Helsingfors fick sin första stjärna

I årets Guide Michelin Main Cities of Europe finns en ny finländsk restaurang. Restaurang Grön i Helsingfors har kammat hem sin första stjärna. Grön är känd för sin grönsaksbaserade säsongsmat med närodlade råvaror.
19.2.2018 - 20.34

12 000 deltog i veganutmaningen: "400 000 djur skonades"

12 000 finländare var med om den så kallade veganutmaningen i januari, uppger djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille. Det är en markant ökning jämfört med fjolåret.
1.2.2018 - 10.53

Nya kostråd till småbarn – mindre rött kött

Nu ska de minsta i familjen lära sig att äta mer grönsaker och spola det röda köttet. Och barnen ska helst vara med på ett hörn då maten tillreds. Det anser en arbetsgrupp som publicerade nya måltidsrekommendationer på tisdagen.
23.1.2018 - 08.03

Restaurang Grön valdes till Finlands bästa

15.1.2018 - 22.02

Slut med att koka obedövade humrar i Schweiz

Den 1 mars är det slut med att lägga levande humrar i kokande vatten i Schweiz.
10.1.2018 - 22.50

Årets mest omtalade snabbmatsnyhet är här – McDonald's veganburgare

På torsdagen lanserades McVegan, men bara i Finland och Sverige. Snabbmatsjättens veganburgare har väckt stor internationellt intresse.
29.12.2017 - 12.37

Dagens rätt: Lax på nytt sätt

Sesampanerad lax på en bädd av spröda, wokade grönsaker är en perfekt blandning mellan japanskt och svenskt. Toppa med hemlagad teriyakisås.
21.12.2017 - 16.20

Dagens rätt: Kryddig thaigryta

Grön currypasta finns i de flesta välsorterade mataffärer. Den gör verkligen skillnad när du lagar thaimat, passar till det mesta men kyckling är kanske det bästa valet.
20.12.2017 - 14.29

Nittiotalet bjöd på både vardag och fest

Pizzan hade kommit för att stanna i Finland, men på 90–talet började allt fler amatörkockar blicka mot andra kontinenter. Eller så tog man bara en titt in i mikron. För när lågkonjunkturen slog till var det knappt om både tid och pengar.
20.12.2017 - 06.23

Dagens rätt: Pankofriterad fisk

Det är innehållet, inte ytan, som räknas. Men det finns undantag. Lagar man pankofriterad fisk är det just paneringen som står i centrum.
19.12.2017 - 17.01

Dagens rätt: En grön måndag

En grön måndagsmiddag som lyser rödorange av tomatpuré, rödlök, morötter och andra rotsaker sticker ut som huvudrätt. Krydda med färsk rosmarin och njut med gott bröd till.
18.12.2017 - 15.16

Dagens rätt: Riktig chili con carne

En chili con carne ska egentligen inte innehålla några bönor. Den ska dessutom vara lagad på helt kött och med rejäl smaksättning.
8.12.2017 - 15.20

Dagens rätt: Enköpingslåda

Pepparroten i en Enköpingslåda är ett minne från den tid då staden var centrum för Sveriges pepparrotsodlingar. Numera odlas merparten i norra Halland.
7.12.2017 - 15.00

Dagens rätt: Biff med rostade tillbehör

En biff kan få starta helgen. Med rostade rot- och grönsaker med ett kryddigt smör kan man lätt sjunka ned i tv-soffan därefter, både mätt och belåten.
1.12.2017 - 16.38

Hushållen slänger bort mat för en halv miljard euro

Finländare köper betydligt mer mat än vad som äts upp, men påstår samtidigt att maten är för dyr. Barnfamiljer är de största matsvinnsbovarna.
29.11.2017 - 19.10

Dagens rätt: Senapsgratinerad skinka

En liten skinka som skivas och gratineras med senapssås och vackert spritsat potatismos är mat som påminner om den storhelg som kommer.
29.11.2017 - 17.22