Finländare äter endast 3 procent av strömmingsfångsten - fiskeindustrin vill ändra på det

Efterfrågan på fisk har fördubblats på den inhemska livsmedelsmarknaden sedan 1980-talet. Strömming är det finska kommersiella fiskets viktigaste fångstfisk, vars användning som livsmedel kunde fördubblas från nuvarande nivå.
8.10.2018 - 23.06

Finländarna köper ekologisk mat som aldrig förr

Försäljningen av ekologiska produkter har ökat under hela 2010-talet.
8.10.2018 - 10.38

Glödstekta nejonögon är höstens delikatess – anser en del

Nejonögon delar människorna i två läger – de som anser dem vara en delikatess och de som hyser en så stor motvilja mot dem att de aldrig skulle tänka sig att smaka på dem. I rökeriet i Nakkila träffar vi enbart den första kategorin.
8.10.2018 - 09.28

Finlands sushimecka är en matbutik i Träskända: ”Alla kallade mig galen”

Det bor 42 000 personer i Träskända. Trots det lyckas Markku Hautalas matbutik sälja över 60 000 bitar sushi varje vecka. Vad är hemligheten bakom den storartade succén? Riset – och en visionär köpman.
6.10.2018 - 08.53

Osten har ersatt mjölken på matbordet

Vi äter allt mera ost i Finland. Konsumtionen av ost har fördubblats sedan början av 1990-talet. Goudaosten ökar mest, men också andra ostar med starkare smaker som emmentaler, cheddar och bergsostar faller allt fler finländare i smaken.
4.10.2018 - 07.39

Mätt i Mittens rike

Kinaexperten Johan Björkstén delar med sig av sina kinesiska favoriträtter. Spara artikeln om du är på väg till Kina! Personalen på enklare krogar kan ofta bara kan läsa kinesiska tecken.
30.9.2018 - 07.00

Kinamaten är bäst i Kina

Att gå på lokal krog i Kina är både roligt och spännande. Ändå väljer turister ofta hotellets restauranger. HBL ger dig tipsen som gör att du lätt tar dig till de krogar kineserna själva föredrar.
30.9.2018 - 07.00

Så mycket öl dricks det under Oktoberfest


22.9.2018 - 14.27

Jättegrönsaksodlaren hungrar alltid efter mer – Leena Wasenius hoppas skörda jättepumpor på 200 kilo

För fyra år sedan sådde Leena Wasenius ett frö som resulterade i en ovanligt stor pumpa. Plötsligt öppnade sig en värld av jättegrönsaker där siktet alltid är inställt på att överträffa fjolårets resultat.
22.9.2018 - 10.16

Misstankar om kött i vegetarisk mat i Storbritannien

Det brittiska livsmedelsverket, Food Standards Agency (FSA), har inlett en utredning efter anklagelser om att spår av kött hittats i vegetarisk färdigmat som säljs av landets två största snabbköpskedjor, Tesco och Sainsbury's.
9.6.2018 - 16.05

Alla finlandssvenska 3-åringar ska få lära sig att laga mat

Brita Maria Renlunds stiftelse firar sitt 100-årsjubileum med att dela ut en illustrerad kokbok för hela familjen som skapats i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund. Boken ska inspirera småbarnsfamiljer till gemensam matlagning och måltid.
31.5.2018 - 12.51

Dansk nyhet: Glass med ölsmak

Glass med ölsmak, kan det vara något? Absolut, anser danska glasstillverkaren Premier Is och bryggaren Thisted Bryghus som slagit sina påsar ihop.
31.5.2018 - 12.09

Fazer vann PR-tävling – med syrsbröd

I år deltog över 2 500 bidrag i den internationella tävlingen SABRE Awards.
30.5.2018 - 13.29

Nypotatisen i kapplöpning med studentmössan – jordgubbarna kommer före midsommar

Tjälen försenade nypotatissättningen, men värmen har bidragit positivt under växtperioden. Jordgubbarna kom däremot i gång en aning tidigare än vanligt och den första skörden väntas veckan före midsommar.
20.5.2018 - 14.54

Dagens rätt: 8/5: Lime lyfter fisken

Lime får smaklökarna att flyga iväg till Thailand, även om fisken kommer från ishavet. Väl på tallriken får den sällskap av ett gott grönsaksris.
8.5.2018 - 13.06

Hyperlokala råvaror och insekter på menyn i ny topprestaurang i Helsingfors

Stjärnkockarna Henri Aléns och Tommi Tuominens nästa projekt är en restaurang som kombinerar teknologiska innovationer och knivskarp design. En stor del av råvarorna kommer att odlas i själva lokalen.
6.4.2018 - 05.52

SOK: Rainbows yoghurtkvarg kan innehålla metall

SOK-koncernen återkallar Rainbow kvarg med yoghurt i förpackningar på 250 gram. Ett maskinfel kan ha förorsakat att metall har hamnat i produkten.
23.3.2018 - 17.12

Ny finländsk Michelinrestaurang – Grön i Helsingfors fick sin första stjärna

I årets Guide Michelin Main Cities of Europe finns en ny finländsk restaurang. Restaurang Grön i Helsingfors har kammat hem sin första stjärna. Grön är känd för sin grönsaksbaserade säsongsmat med närodlade råvaror.
19.2.2018 - 20.34

12 000 deltog i veganutmaningen: "400 000 djur skonades"

12 000 finländare var med om den så kallade veganutmaningen i januari, uppger djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille. Det är en markant ökning jämfört med fjolåret.
1.2.2018 - 10.53

Nya kostråd till småbarn – mindre rött kött

Nu ska de minsta i familjen lära sig att äta mer grönsaker och spola det röda köttet. Och barnen ska helst vara med på ett hörn då maten tillreds. Det anser en arbetsgrupp som publicerade nya måltidsrekommendationer på tisdagen.
23.1.2018 - 08.03