Så bör vi äta för att rädda jorden

Mängden rött kött måste mer än halveras, samtidigt som mängden frukt och grönsaker måste bli dubbelt så stor. Det visar den första vetenskapliga sammanställningen över hur vi bör äta för att jorden inte ska drabbas av "katastrofal skada".
17.1.2019 - 06.57 Premium

Lys upp vintermörkret med morötter

16.1.2019 - 16.23 Premium

Bulgurpanna med kyld vitlökssås

Inte pytt i panna, inte nasi goreng eller tabouleh, men väl något mitt emellan. Namnet gör detsamma. Här ett tips på ett smakfullt sätt att vill bli av med rester i kylen.
16.1.2019 - 14.43

Hemlagade fiskpinnar med örtyoghurt

Fiskpinnar med potatismos låter som ett bottennapp. Men gör fiskpinnarna själv och smaksätt dem med citron. Servera med riktiga tillbehör, det gör skillnad.
16.1.2019 - 16.10

Currywok med fläsk och grönsaker

Att woka är ett bra sätt att variera vardagsmaten på. Det är också en chans att använda nya och spännande kryddor, som grön och röd curry.
3.1.2019 - 16.13

Kombucha gör comeback – se videon: Så här gör du din egen dryck

2.1.2019 - 14.26 Premium

Festduka för nyår med jul och natur

Släng inte papper och paketsnören från julafton. Förvandla dem till fina dekorationer på nyårsbordet i stället. Med vackra detaljer från naturen som komplement har du årets trendigaste dukning.
29.12.2018 - 20.18

Mera form än funktion i Peugeot 508

Det är inte tu tal om det – Peugeot har i nya 508 på många sätt en vinnarbil som är exemplariskt tyst, fin att köra och som känns välbyggd. Men också paradiset har sina skuggsidor: i jakten på formen har funktionen delvis glömts bort så att bilen kan kännas svårforcerad åtminstone för längre och styvare människor.
29.12.2018 - 07.00

Stor variation på alkoholfritt bubbel

Det nya året ska skålas in med champagneglas i handen och mousserande vin på läpparna. Alkoholfria alternativ är allt populärare och också bland festdryckerna finns det ett stort urval. Men går det lika bra att höja en skål i läsk eller lönar det sig att betala en tia mer för drycker gjorda på riktiga druvor?
27.12.2018 - 17.00 Premium

HBL:s nya matserie: Nyårslyx med Stefan vid spisen! Se videon här

Kan en nyårsmiddag börja utan champagne? Naturligtvis inte. Kombinerar man bubblorna med gratinerade ostron är succén given. Den konfiterade ankan ser till att gästerna blir mätta och glada och marängtårtan ger den energiboost som behövs för den fortsatta festen.
26.12.2018 - 21.02 Premium

Christoffer tog hem segern i pepparkakshustävlingen – bakade sommarjobbet i pepparkaksdeg

Han är en händig man, unge Christoffer Johansson. I våras renoverade han Bengtskärs fyr innan det verkliga sommarjobbet som guide tog vid. I höst skissade han en miniatyr av fyren och bakade den i pepparkaksdeg. Den valdes till Svenskfinlands finaste pepparkakshus av HBL:s läsare.
24.12.2018 - 09.11 Premium

Ölrutan: Crème brûlée, saltlakrits eller med pepparkakorna och blåmögelosten – här är julens njutningsöl

Årets julöl på Alko är tyvärr rekordfå och inga nordiska grannländer eller Åland finns representerade bland dem.
20.12.2018 - 21.00 Premium

Vinrutan: Gör julmaten rättvisa med välvalt vin

20.12.2018 - 11.22 Premium

Unga vuxna vill ha variation på julbordet – här är årets trender

Julmiddagen är en av våra mest traditionsfyllda måltider. Det ska vara skinka, lådor, lax och sillsallad. Eller? En växande skara finländare efterlyser variation och nyheter på julbordet. En del vill komplettera med mera grönsaker, andra vill helt ersätta skinka.
12.12.2018 - 12.40 Premium

HBL jämför rederiernas julbord: Mixa julens mat med lånat, nytt och gammalt

Tre köksmästare ombord på tre rederier dukar upp julbord som lånar friskt och blandar fritt. Målet är att alla ska hitta mycket att gilla. Gemensamt för de tre köksmästarna är förövrigt en innerlig motvilja till lutfisk.
10.12.2018 - 13.15 Premium

Kalkon à la USA

Det tar tid att tillaga en hel kalkon. Med filé är tillagningstiden snarare i minuter än timmar.
5.12.2018 - 15.45

Lax med tomatsalsa

Så kallad "blackened fish-krydda" finns att köpa färdig men den går också lätt att blanda själv. Sju torra kryddor ingår och sätter härlig smak på fiskrätter.
4.12.2018 - 14.48

Pepparkaksbak håller fingrarna borta från skärmen

Att baka pepparkakor är en julig tradition som samlar deltagare över generationsgränser kring en rolig aktivitet. – Den sociala aspekten är viktig, speciellt om den hjälper unga att göra något utan mobiltelefonen för en kväll, säger HBL:s chefredaktör Susanna Landor.
4.12.2018 - 09.49

Forskning: Vi borde slopa nio köttallrikar av tio

En vegetarisk skoldag i veckan är bara en försiktig början på den omställning som kunde göra nordiska dieter förenliga med Parisavtalet. Vi borde minska köttkonsumtionen med upp till 80-90 procent, säger Nordiska ministerrådet.
4.12.2018 - 06.59 Premium

Vegetariskt bättre än närproducerat – här kan du se hur klimatavtrycket fördelas på våra tallrikar

Det är bättre att maten är vegetarisk än att den är närproducerad, om man ser till dess klimatavtryck. Finländarna behöver inte sluta äta kött, men om vi minskar på det gynnas både klimatet och hälsan, säger forskaren Vilma Sandström.
4.12.2018 - 06.57 Premium