mat
»

Grillade grönsaker i ljummen pastasallad

Grönsaker får extra fin smak om de får passera grillen på sin väg till matbordet. Här i en ljummen pastasallad.
11.6.2018 - 16.45

Färskpotatis kan varieras på många sätt

Nypotatisen är här, också den inhemska. Vi kokar den och avnjuter med smör, sill och hackad lök, eller tillsammans med grillade läckerheter. Men det finns andra sätt att tillreda färskpotatis än att koka den.
6.6.2018 - 22.07

Den flottiga korven håller ställningarna

Korv hör fortfarande till finländarnas stapelföda under sommaren. Enligt köttinformationsföreningen mumsar vi en tredjedel av hela årets korvkonsumtion i maj och juni.
25.5.2018 - 16.40

"Den hemlige kocken" synar vinfusk i ny bok

För tio år sedan vände författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson upp och ner på matbranschen med boken "Den hemlige kocken", som kritiserade det utbredda matfusket. Snart är han tillbaka med titeln "Chateau vadå" som synar vinindustrin i sömmarna.
8.5.2018 - 22.33

Isterband special

Isterband special var från början ett sätt att ta tillvara redan stekta isterband. Innehållet skrapas ut och blandas med lök och potatis till något som kan liknas vid en pytt i panna.
19.4.2018 - 16.47

De utvecklade en helt ny produkt – havrechoklad utmanar på godismarknaden

Nu får den söta mjölkchokladen konkurrens av en hälsosammare kusin. Den finländska chokladtillverkaren Goodio lanserar, som första i världen, en produkt med betydligt mindre socker än vanlig choklad. Dessutom innehåller den en fjärdedel havre.
13.4.2018 - 11.52

President Niinistö på blöjuppköp i Esbo

President Sauli Niinistös besök i livsmedelsaffären i Iso Omena i Mattby i Esbo väckte uppmärksamhet på lördagen. På inköpslistan fanns bland annat mat och blöjor.
26.2.2018 - 12.10

Dagens rätt: Pizzabåtar med biff och färska grönsaker

Det här är pizzan som sticker ut ordentligt. Färska grönsaker, mozzarellaost, biff och bearnaisesås gör att den med rätta kan kallas för pizza med extra allt.
19.2.2018 - 17.07

DAGENS RÄTT: Fläsk i dubbel curry

Det kan lätt bli lite mild mat på vardagsbordet. Testa en snabblagad wok med strimlad fläskkotlett, massor av grönt och två sorters curry.
7.2.2018 - 16.00

DAGENS RÄTT: Tomatsoppa med risoni och kalvfrikadeller

Kalla dagar kan det vara gott att lägga lite extra i soppan. Några kalvfrikadeller och ett par matskedar risoni gör susen i tomatsoppan.
25.1.2018 - 16.32

DAGENS RÄTT: Kycklingsallad med mangoraja

Är man kall och frusen vill man helst ha varm mat. Men står man fast vid sallad kan en het dressing hålla uppe värmen.
24.1.2018 - 15.55

Maria Wetterstrand

I dag: Matkassar

Seriöst, hur kul är det att handla mat? Ofta är butiken full av zombieaktiga kunder som liksom zombiejag tycks köpa det de alltid köper.
22.1.2018 - 06.05

Franske stjärnkocken Paul Bocuse död

Den franske stjärnkocken Paul Bocuse har avlidit, 91 år gammal, skriver landets inrikesminister Gerard Collomb på Twitter.
20.1.2018 - 15.43

Forskare: Farligt att ge rått kött till husdjur

Den växande trenden att ge rått kött till hundar och katter kan leda till väldigt tråkiga följder. Forskare har analyserat kommersiella råa köttprodukter och konstaterat att de innehåller bakterier och parasiter.
13.1.2018 - 17.14

Julens rester förvandlas till omelett, snurror och drinkar

Har du hela kylen full med rester från julbordet? Det finns andra alternativ än skinkpizza. Gör något roligt med det som blir över. Att återvinna är att vinna.
3.1.2018 - 15.11

Frosseri är fel taktik vid julbordet

Julbordet är årets största utmaning för den som gillar, och har möjlighet, att äta mycket. Råden för bästa resultat är som vanligt att planera och prioritera.– Det är fel att försöka äta så mycket som möjligt, säger kocken Melker Andersson.
9.12.2017 - 12.25

Finlandssvenska studerande får servera på slottsbalen

Tjugo utvalda studerande vid yrkesinstitutet Prakticum får i år vara med om hur det är att servera gäster vid årets stiligaste fest.
1.12.2017 - 15.38

Insekterna kröp in i brödet

I går lanserade Fazer med buller och bång ett insektsbröd – ett blandbröd med mjöl på hussyrsa. Inom kort dyker företaget Entocubes granola med hela, rostade syrsor upp i butikshyllorna. Just nu rör det på sig i matvärlden eftersom EU-lagstiftningen kring insekter i mat ändras.
24.11.2017 - 05.30

Helsingfors får Nordens första Taco Bell – premiär i dag

På onsdag eftermiddag bjuds det på gratis smakprov när Nordens första Taco Bell slår upp dörrarna. Restel, som också hämtat Burger King till Finland, avslöjar att det förs förhandlingar om fler världskända kedjor.
7.11.2017 - 19.46

Mystiska bananer förbryllar i Norra Helsingfors

Vem är det som lägger ut bananer i lekparken vid dagiset?
11.10.2017 - 21.04