Olagligt slaktat polskt nötkött i Finland – Livsmedelsverket utreder

Kring 250 kilogram kött har exporterats till Finland från ett slakteri som slaktade sjuka nötkreatur.
30.1.2019 - 16.57

Finländarna äter fortsättningsvis mycket kött

Hela 93 procent av finländarna äter kött i någon form medan sju procent inte äter något kött alls. Allt fler försöker ändå minska på köttkonsumtionen.
22.1.2019 - 10.27

Fyra av nio partier vill styra konsumentens kostval med skattepolitik

Finländarna får gärna äta klimatsmartare och hälsosammare, säger politikerna, men bara fyra av nio partier är beredda att justera skatter för att styra konsumenterna i den riktningen. Majoriteten vill lita på att konsumenterna själva tänker innan den köper sin mat.
17.1.2019 - 06.55 Premium

Finsk fisk får exporteras till Kina

Exporttillståndet gäller uttryckligen finsk fisk, norsk lax kan inte exporteras via Finland till Kina.
9.1.2019 - 21.44

Insändare: Den miljömedvetna matkonsumenten blir aldrig fullärd

Livsmedelsindustrin borde åläggas att redovisa för de olika miljöeffekterna av produkterna som de för ut på marknaden.
5.1.2019 - 05.55 Premium

Insändare: Befolkningsökningen största hotet

Kunde inte vårt land gå i bräschen och visa hur man kan upprätthålla livskvaliteten med en befolkning som inte ökar, eller som långsamt och behärskat minskar?
5.1.2019 - 05.50 Premium

Saftförpackningar kan ingå i pantsystemet efter årsskiftet

Från och med januari kan frukt- och grönsakssafter eller till exempel glöggkoncentrat säljas med pant om tillverkaren så önskar. Förpackningstypen måste dock fortfarande vara aluminiumburk, PET-plastflaska eller glasflaska.
25.12.2018 - 08.22

Industrin får en större andel av matpriserna – handeln och bönderna mindre

Industrins relativa andel av konsumentpriserna på baslivsmedel har ökat under de senaste åren. Både handelns och producenternas andelar har minskat.
19.12.2018 - 10.55 Premium

Insändare: Köttnationalism göder ekologisk katastrof

Regeringen Sipilä bör avfärda köttnationalism som idé och i stället genom en köttskatt stimulera en vegetarisk norm i samhället.
18.12.2018 - 05.53

Tre av fem hushåll tänker köpa inhemsk julskinka

Julskinkans popularitet håller i sig, men skinkans storlek på julbordet har blivit mindre.
7.12.2018 - 15.30

Inhemsk julskinka kan bli en raritet – var femte svingård läggs ner i år

Allt fler svinproducenter slänger in handduken och lägger ned verksamheten på grund av bristande lönsamhet.
5.12.2018 - 09.58

Forskning: Vi borde slopa nio köttallrikar av tio

En vegetarisk skoldag i veckan är bara en försiktig början på den omställning som kunde göra nordiska dieter förenliga med Parisavtalet. Vi borde minska köttkonsumtionen med upp till 80-90 procent, säger Nordiska ministerrådet.
4.12.2018 - 06.59 Premium

Vegetariskt bättre än närproducerat – här kan du se hur klimatavtrycket fördelas på våra tallrikar

Det är bättre att maten är vegetarisk än att den är närproducerad, om man ser till dess klimatavtryck. Finländarna behöver inte sluta äta kött, men om vi minskar på det gynnas både klimatet och hälsan, säger forskaren Vilma Sandström.
4.12.2018 - 06.57 Premium

SLC: Bönderna är inga klimatbovar

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, vill rentvå böndernas klimatrykte.
27.11.2018 - 17.59

Henriksson: Medborgarna måste kunna lita på inhemsk matproduktion också vid krissituationer

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att Finland måste satsa på aktiv skogsvård och inhemsk matproduktion.
27.11.2018 - 16.52

Livsmedelsverket.fi är den nya sajten då Evira och Mavi går till historien

Vid årsskiftet publiceras webbplatsen livsmedelsverket.fi för offentliga tjänster inom jordbruket och livsmedelssäkerheten.
26.11.2018 - 19.36

Insändare: En björntjänst för framtiden att inte stöda omställningen till hållbart lantbruk

För 30 år sedan betalade vi i genomsnitt 30 procent av vår lön för vårt dagliga bröd. I dag betalar vi under 15 procent.
13.11.2018 - 05.56

Insändare: En björntjänst för framtiden att inte stöda omställningen till hållbart lantbruk

Följden av att vi betalar allt mindre av vår lön för maten har blivit att staten i princip subventionerat all annan konsumtion i stället.
12.11.2018 - 05.55

Insändare: Skapa fler kriterier för nyckelflaggan

Som konsument vill jag göra ansvarsfulla val, men hur ska jag veta om en produkt tillverkats ansvarsfullt?
5.11.2018 - 05.48

Öppnade viltslakteri på gården – här styckas vitsvanshjorten

Hjortstek på julbordet i stället för skinka? Viltbutiken Viltgården på familjen Landers gård i Ingå är först i Finland med att stycka och sälja inhemskt vilt till vanliga konsumenter i större skala. – Inget kött är mer klimatsmart, säger grundaren Tomas Landers.
4.11.2018 - 08.31