Slaget om mjölken trappas upp då havredryck ställs mot komjölk

7.10.2019 - 06.52 Premium

Katarina Koivisto

Krönika: Den goda mjölken smakar surt

Att framställa sig själv som god är en sak, men att samtidigt svartmåla konkurrenter förtar en del av godheten. Det har havreproduktsföretaget Oatly fått märka de senaste veckorna.
5.10.2019 - 07.00 Premium

Insändare: Mjölkkor och havreodling är goda kompisar

Den havredryck som konsumeras i dag är således helt beroende av att det finns en animalisk produktion i jordbrukssystemet.
27.9.2019 - 22.52

Insändare: Viktigt att välja kost som bidrar med alla näringsämnen

Varken mjölkproduktion eller havredrycksproduktion är i sig en förutsättning för levande landsbygd och kulturmiljö – det handlar om produktionsmetoder i båda fallen.
24.9.2019 - 05.55

Valio ska prioritera mjölk från frigående kor

Mejeriet Valios vanligaste mjölkprodukter ska i fortsättningen endast produceras av frigående kor. De nya kriterierna för bolagets anskaffning av mjölk träder i kraft i mitten av september.
5.9.2019 - 22.00

Finsk bondböna skulle kunna bli klimatsmart falafel – men nästan allt går till djurfoder

12.8.2019 - 06.48 Premium

Kött fortfarande populärt - så här åt finländarna 2018

Köttet går fortfarande åt trots vegetariska trender, men mjölkkonsumtionen har minskat kraftigt eventuellt som följ av komjölksubstitutens popularitet. Det framgår av Naturresursinstitutsets näringsbalans över fjolåret.
27.6.2019 - 11.44

Ryska mejeriföretag: ”Vi hinner inte hålla jämna steg med efterfrågan”

Ryssland har brist på mjölkprodukter efter ett fem år långt importstopp. Marknaden formligen skriker efter mjölk, ost och den hälsosamma kvargen tvorog. HBL besöker ett mejeri utanför Moskva som inte hinner möta efterfrågan trots att de jobbar för högtryck.
15.5.2019 - 07.01 Premium

Före importstoppet var Valio marknadsledare inom flera produktkategorier på den ryska marknaden, i dag bara på smältost

Volymmässigt har Valio lyckats kompensera bortfallet efter det ryska importstoppet i augusti 2014. Men inte värdemässigt, eftersom produktionen ställdes om till varor som inte ger ett lika bra pris.
15.5.2019 - 06.58 Premium

Ät mört och inhemsk fisk – Östersjötorsken fortfarande bannlyst

Världsnaturfonden WWF:s fiskguide har uppdaterats. I fjol bannlystes Östersjötorsken på grund av överfiske och bannlysningen fortsätter.
14.5.2019 - 14.37

Svinnmat kan köpas med några klick – men hur kan någon göra pengar på halvgammal pasta?

Matsmart och Fiksuruoka har ett närapå identiskt koncept för att sälja mat som annars skulle kastas bort. Konkurrensen är bara bra, intygar båda.
14.5.2019 - 06.47 Premium

Många har svårt att förstå den exakta skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag

Nätbutiken Matsmart har låtit utreda finländarnas kunskaper om datummärkning.
2.5.2019 - 13.59

"Alla barn borde få odla potatis i en hink"

Det ska vara enkelt och billigt att odla. Kolla vad du har hemma för att komma i gång, tipsar hobbyodlaren Elin Ek som har skrivit en bok för att väcka barns och ungdomars trädgårdsintresse.
24.4.2019 - 07.12

Forskning: Sockerkick är en myt

Vill du vara pigg i påsk? Låt godiset ligga. Fenomenet "sockerkick" – en snabb, kortvarig energihöjning efter att ha ätit något sött – existerar inte.
19.4.2019 - 09.08

Växthusen blir allt klimatsmartare – därför kan du glömma spanska tomater

De inhemska trädgårdsgrödorna blir allt grönare tack vare att växthusen använder allt mindre olja. – Det blir betydligt förmånligare att värma med flis, säger Kaijus Ahlberg i Sibbo. Hans ljusa framtid överskuggas i stället av en politisk dispyt inom EU.
9.4.2019 - 06.50 Premium

S-gruppen inför pant på saftflaskor

Snart läggs en pantsumma till priset på S-gruppens saftkoncentrat.
5.4.2019 - 07.30

Rikssvensk vegetarian-ilska när EU vill steka sojakorv

Vegoslang eller vegopuck? Om EU får sin vilja igenom kan producenter av vegetariska alternativ tvingas ändra namn – vilket får vegetarianer att se rött.
4.4.2019 - 22.28

Nordiska matvanor kritiseras i rapport – vi äter för mycket kött

Norden kan bli världsledande i omställningen till ett hälsosamt och hållbart livsmedelssystem, men då måste konsumtionen av rött kött kapas med tre fjärdedelar och intaget av nötter och baljväxter tiodubblas.
4.4.2019 - 10.49

Insändare: Bra förpackningar håller livsmedel fräscha

En bra siffra att hålla i minnet är att 98 procent av matvarorna här i västvärlden når konsumenten i gott skick, tack vare utvecklad logistik och fina förpackningar.
4.4.2019 - 05.55

Insändare: Desinformation om maten

Det är verkligen inte den finländska köttproduktionen som hotar klimatet.
3.4.2019 - 05.50