Toppolitiker laddar batterierna i söderhavet – Li Andersson vill få en ändring

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson efterlyser ett arbetsliv där folk inte måste åka till varmare breddgrader för att ladda batterierna. HBL har rett ut var partiledarna solsemestrar. Jussi Halla-aho och Anna-Maja Henriksson håller till på Kanarieöarna, Antti Rinne i Spanien.
5.1.2019 - 07.57 Premium

Här diskuteras klänningar och miljö, och hunden som åt skosnöret

I första hand är det klänningarna som väcker diskussion, men även miljön berör gästerna.
6.12.2018 - 22.57

Vänsterförbundet kräver basinkomst: "Att folk drivs till utkomststöd förvärrar flitfällorna"

Vänsterförbundet vill att socialskyddet reformeras så att staten inför en månatlig basinkomst på 800 euro.
27.11.2018 - 11.27

Andersson: Finland ska inte starta anfallskrig – därför behövs inte så många jaktplan

Det är problematiskt att Finland sänder flera hundra soldater till en Natoledd militärmanöver i Norge, anser Vänsterförbundet. Partiet ogillar likaså den internationella manöver som om tre år ska ordnas i Finland. "Krigsövningarna riskerar göra tröskeln lägre för att Finland går med i Nato och ger en oklar bild av vår utrikespolitiska linje", säger partiordförande Li Andersson i HBL:s serie med partiledarintervjuer.
11.10.2018 - 08.00

Susanna Ginman

Ledare: Partiledarens omöjliga sits

Partiledare är utsatta för ett korstryck som kan vara mycket svårt att bemästra. Särskilt svårt är det för unga och nya partiledare.
17.9.2018 - 15.50

Sirkka-Liisa Anttila: Identitetspolitik skadar samhällsdebatten och det är den rödgröna vänsterns fel

Centerns riksdagsledamot Sirkka-Liisa Anttila tycker att samtalsklimatet i dagens Finland präglas av intolerans mot avvikande åsikter. Anttila pekar ut De gröna, Vänsterförbundet, medierna och universitetsvärlden som syndabockar.
15.9.2018 - 19.19

"Regeringen har glömt bort låginkomsttagarna"

Den politiska oppositionen efterlyser stöd till låginkomsttagarna, jordbrukarna, utbildningen, miljöpolitiken och barnfamiljerna.
8.8.2018 - 18.57

Lena Skogberg

LEDARE: Balansgång mellan ideal och pragmatism

Tyst diplomati eller normskapande proklamationer – Finland går på lina i synen på totalförbudet mot kärnvapen.
19.7.2018 - 15.50

Rinne och Andersson om HBL-mätningen: Folk vill byta riktning

Att en rödgrön regeringskoalition framträder som ett populärt alternativ bland finländarna just nu tyder på att man tror att den kombinationen främst skulle få till stånd en ny riktning, bedömer Li Andersson (VF). – Det tyder på en riktning där man vill bevara och förnya välfärdsstaten, säger Antti Rinne (SDP).
18.7.2018 - 09.22

Vad är rätt skatt på boende? Airbnb och smidigare flyttande framtidens melodi

Dagens arbetsliv och delningsekonomi ställer nya krav på hur man beskattar boende. Samlingspartiet vill slopa överlåtelseskatten då man byter bostad, och den hårda tolkningen av småskalig uthyrning som Airbnb väcker också reaktioner. – Man borde fundera om hela beskattningen av boende, säger Juhana Vartiainen (Saml).
8.7.2018 - 11.18

Li Andersson ifrågasätter Migrationsverkets nya linje för ensamkommande flyktingbarn

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kräver att inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) redogör för Migrationsverkets nya riktlinjer som går ut på att ge kortfristiga uppehållstillstånd för ensamkommande flyktingbarn.
24.5.2018 - 20.34

Andersson: Regeringssamarbetet en fars

Regeringens arbete är ohållbart då det inte går en vecka utan en kris samtidigt som historiens största reform ska ros i hamn, säger Li Andersson (VF).
24.4.2018 - 15.02

Hon vill se ett rödgrönt Finland

– Solnedgång för vänstern? Glöm det, säger Li Andersson. Över en kopp kaffe berättar Finlands yngsta partiledare om sin politiska vision – morgondagens marxism – men också om Märta Tikkanen och flottigt hår. Att vänstern skulle ha spelat ut sin roll tror hon inte en sekund på.
25.3.2018 - 09.00

Niinistös invit till partiledarna väcker frågetecken: "Pass upp så han inte utökar sin makt"

Med bara ett drygt år till nästa riksdagsval är det upplagt för flera hårda politiska dragkamper. Presidentens öppningstal vid riksmötet tolkades av vissa folkvalda som att Niinistö försöker utöka sina befogenheter.
6.2.2018 - 18.33

Andersson: Det finns alternativ till aktiveringsmodellen

Vänsterförbundet har alternativ till regeringens aktiveringsmodell, skriver partiets ordförande Li Andersson i en kolumn. Andersson efterlyser bland annat ökade resurser till arbetskraftsbyråerna.
5.1.2018 - 09.20

Li Andersson: Regeringen har fattat orättvisa beslut

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kritiserar det gångna årets arbetsmarknadsuppgörelser i sitt förstamajtal.
1.5.2017 - 13.48

"Sannfinländarna fick för stort spelrum" – oppositionen ger regeringen uselt betyg

Oppositionen gör enigt tummen ner för regeringens halvtidsbeslut. Regeringen når varken sina sysselsättnings- eller sina skuldsättningsmål. Och var blev familjeledighetsreformen? Det enda berömmet får regeringen för sänkningen av dagisavgifterna.
26.4.2017 - 17.26

Rinne har förlorat alla val, framgångsrik oppositionspolitik av De gröna

10.4.2017 - 09.20

Yles prognos: Saml vinner – Sannf förlorar

9.4.2017 - 22.09

Li Andersson vill ha ny beredning av vårdreformen

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson anser att vårdreformen borde beredas på nytt och på ett sätt som gör att alla partier kan stå bakom den. Andersson tog ställning i Yles program Ykkösaamu.
4.2.2017 - 12.34