Livstid har i Sverige betytt upp till 34 år

Efter slutlig dom kan Rakhmat Akilov förhandla om livstidsstraffet om tio år.
7.6.2018 - 16.46

Domen mot Akilov faller i Stockholm i dag – det här ska rätten ta ställning till

I dag avkunnas domen mot Rakhmat Akilov efter lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm. Skuldfrågan är på det stora hela given, men Stockholms tingsrätt måste göra flera viktiga juridiska bedömningar – vad som är terrorism, till exempel. Och allt om dådet får vi inte svar på.
7.6.2018 - 07.15

Dags att summera Akilov-målet

Alla bevis har lagts fram. Sista vittnet har framträtt. Drygt två månader efter det att rättegången mot Rakhmat Akilov började är det nu dags att summera.Först ut i dag är åklagarsidan, som väntas yrka på livstids fängelse.
26.4.2018 - 10.40

Akilov-rättegången i Stockholm: "Hela världen rasar"

Hela deras världar rasade samman när deras älskade förlorat sina liv i attacken på Drottninggatan i Stockholm.I dag var ytterligare en tung dag i tingsrätten, när anhöriga till den 11-åriga flicka och 31-åriga belgiska kvinna, som blev två av dödsoffren, berättade om sina upplevelser.
24.4.2018 - 16.57

Anhörig vände sig till Akilov i rättegången

Sorg, skräck, maktlöshet, ilska, förtvivlan.Känslorna är starka i Stockholms tingsrätt när anhöriga till dödsoffren berättar om sina upplevelser. Pappan till en av de mördade vände sig direkt till terroråtalade Rakhmat Akilov.
19.4.2018 - 17.02

Akilov övertygad om att dådet var rätt

Den terroråtalade Rakhmat Akilov vägrar uppge om han ångrar dådet på Drottninggatan eller inte. Trots att han pressades på frågan av offrens advokater blev svaren fåordiga.– Jag vill inte såra de drabbades känslor, säger han.
21.2.2018 - 19.46

Akilov i rätten – ville döda svenskar, visar ingen ånger

Rakhmat Akilov ville genom sitt terrordåd få Sverige att "fokusera på sina egna problem och ta bort sina händer från kriget mot kalifatet". Uppmaningen att utföra dåd kom enligt honom från en emir inom IS. I går hördes han för första gången i rätten efter lastbilsattacken i Stockholm – i ett förhör med motstridiga uttalanden.
20.2.2018 - 22.01

"En fullfjädrad jihadist"

– Vad vi ser är en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist, säger terrorexperten Peder Hyllengren om Rakhmat Akilov.
20.2.2018 - 21.53

Dödsoffrens anhöriga vill ha unik ersättning

De som utsattes för attacken på Drottninggatan och anhöriga till dem som dödades kan tillsammans komma att yrka på över 20 miljoner kronor (drygt 2 miljoner euro) i skadestånd av Rakhmat Akilov. I den summan ingår unika krav från de efterlevande på ersättning för kränkning – en viktig del i deras upprättelse.
18.2.2018 - 18.02

Akilov kan försöka utnyttja rättegången för IS-propaganda

Det finns en uppenbar risk att Rakhmat Akilov försöker sprida IS-propaganda under rättegången mot honom, säger advokaten Mia Sandros. Domaren ställs inför svåra överväganden när förhören av Akilov inleds på tisdag.
17.2.2018 - 19.29

Dramatiska filmer i Akilov-rättegången i Sverige

Meter för meter beskrev åklagarna hur dådet på Drottninggatan gick till. Hur flera offer för Rakhmat Akilovs framfart slungades iväg av lastbilen och hur betonglejon "flugit som vantar". Men vissa filmer på attacken visades bakom stängda dörrar.
14.2.2018 - 18.21

Terroråtalade Akilov verkar oberörd i rätten – lyssnar men vänder ner blicken

40 sekunder tog Rakhmat Akilovs vansinnefärd längs Drottninggatan – sekunder med förödande följder. Under den första rättegångsdagen mot honom kretsade mycket kring åklagarens kanske viktigaste bevismaterial: Akilovs mobiltelefon. Innehållet i den synliggör radikaliseringsprocessen, den stora vikt olika chattkontakter spelade och hur han planerade terrordådet.
13.2.2018 - 20.04

Akilov: "Jag vill skrämma de otrogna och lämna livet"

HBL rapporterar direkt från rättegången mot Rakhmat Akilov som pågår i Stockholms tingsrätt. Han erkänner att han körde lastbilen längs Drottninggatan – ett angrepp på många människors liv men också ett angrepp på vårt samhälle, för åklagaren fram.
13.2.2018 - 09.42

Tillbaka på Sveriges längsta brottsplats – "dådet har påverkat hur folk tänker"

Dominika Skansen såg panikslagna människor och lastbilens framfart utanför sin affär. Joakim Nordahl sprang ut från läkarmottagningen och tog hand om skadade. Tio månader efter terrordådet möter vi dem på Drottninggatan. I dag inleds rättegången mot Rakhmat Akilov i en process där många hoppas på svar, och som för de drabbade blir en anspänning.
13.2.2018 - 05.21

Stockholmsdådet: Nätverk bakom Rakhmat Akilov kartlagt

Bakom Rakhmat Akilov stod, av allt att döma, ett känt IS-nätverk verksamt i Irak och Syrien, men med ursprung i Tadzjikistan. Det framgår av en granskning som publiceras av Radio Free Europe/Radio Liberty och TT.
9.2.2018 - 19.31

Akilov planerade terrordådet på nätet och på stan – erkänner terroristbrott

Rakhmat Akilov planerade terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i flera månader. Han hade radikaliserats och ville straffa Sverige för att landet deltar i koalitionen mot IS. Akilov räknade med att själv dö i attacken – och hade velat ta fler med sig.
30.1.2018 - 21.48

Akilov: "Kan du ta reda på om jag får köra över de otrogna"

"Jag körde på tio personer i centrala Stockholm och måste ta mig ur härifrån". Så chattar Rakhmat Akilov med en kontakt direkt efter vansinnesfärden längs Drottninggatan. Hans konversationer på nätet är en central del av bevisföringen när rättegången mot honom inleds.
30.1.2018 - 21.55

Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott – räknade med att dö

Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott och försök till terroristbrott och erkänner brotten. Han ska i tre månader före lastbilsattacken på Drottninggatan i flera chattkonversationer ha åtagit sig att utföra terroristbrott för Islamiska statens räkning. Före dådet har han rekognoserat platser i centrala Stockholm. Han räknade inte med att överleva.
30.1.2018 - 09.04

Chauffören: ”Akilov hade en galen blick”

Fem personer dödades i Stockholm den 7 april förra året när en lastbil mejade ned fotgängare på Drottninggatan. 39-årige Rakhmat Akilov misstänkts för terroristbrott genom mord och i morgon väcks åtal i fallet.
29.1.2018 - 17.30

Svenska polisen kontrollerade inte fler gömda 2017

Terrordådet i Stockholm förra året väckte debatt om polisens arbete med gömda.Politikerna krävde att polisen skulle hitta och utvisa fler.Men ny statistik visar att antalet utlänningskontroller ligger kvar på en i stort sett oförändrad nivå.
21.1.2018 - 11.28