Vårdreformen svår för politikerna: "Jag erkänner att jag har gråtit"

På fredagen kom ett säreget pressmeddelande från Hannakaisa Heikkinen (C) där hon erkänner att hon har gråtit på grund av vårdreformen.
5.10.2018 - 14.23

"Vi ägs inte av något investmentbolag och är inte till salu"

Den planerade vårdreformen får stora följder för Folkhälsan där nya vd:n Georg Henrik Wrede har planer på att utöka hemtjänsten, satsa på yrkesutbildning i egen regi och eventuellt anställa läkare. En sak är säker: Folkhälsan kommer att fortsätta som allmännyttig aktör och är inte till salu.
3.9.2018 - 08.00

Regeringen gav ny tidtabell för vårdreformen – EU-val och landskapsval på samma dag

I somras blev det klart att vårdreformen och landskapsvalet skjuts upp, och att trolig ny tidpunkt är maj. Nu föreslås att valet hålls i samband med EU-valet.
17.8.2018 - 15.38

Oppositionen: Omöjligt komma vidare då allt material om vårdreformen inte är klart

Nu stundar sommarpaus för social- och hälsovårdsutskottet, men mycket är öppet i behandlingen av vårdreformen. Det återstår rentav sakkunnighöranden, som får vänta till augusti.
6.7.2018 - 13.58

Trögt med vårdreformen – texter måste ännu skrivas om efter tidtabellsrumban

Social- och hälsovårdsutskottet sitter hela den här veckan och arbetar med vårdreformen, men det är oklart om man ens hinner börja diskutera betänkandet före sommarpausen. Utskottet väntar på ändringar i texter från regeringen, sedan det beslöts att reformen skjuts upp med ett år.
5.7.2018 - 09.34

Inflammerad stämning då riksdagen debatterade reformer

Klimatet i riksdagens plenisal på onsdagen blev stundvis inflammerat då ledamöterna debatterade det nya läge som landskaps- och vårdreformen hamnat i efter tisdagens besked om att regeringen skjuter fram införandet av reformen. Gränsen mellan saklig kritik och personliga påhopp var i vissa inlägg hårfin.
27.6.2018 - 20.01

Sylvia Bjon

Att tidtabellen rasar är ingen överraskning – men vad händer nu? Fem frågor om fortsättningen

Det har legat i luften redan länge att den tidtabell som krävdes av utskottsarbetet med den massiva vårdreformen var för knapp. Här är scenarierna för fortsättningen.
26.6.2018 - 18.42

Lindtman: Regeringen vågar inte mäta sitt förtroende i riksdagen

SDP:s gruppordförande Antti Lindtman ser det som ett tecken på rädsla att statsminister Juha Sipilä planerar ge riksdagen en upplysning om vårdreformen, i stället för ett meddelande. Skillnaden mellan termerna är att en upplysning inte följs av förtroendeomröstning.
26.6.2018 - 13.31

Analys: I den här cirkusen finns flera loppor – vårdreformens tidtabell glider i väg

På tisdagen klarnar det om riksdagen fortsätter jobba med vårdreformen under sommarpausen. Centern varnar för att hela reformen skjuts upp om det inte blir klart i tid. Men när det gäller vad som är vems fel är det få som tål närmare granskning.
25.6.2018 - 20.00

Folktinget missnöjt med regeringens svar om vårdreformen

Regeringens svar till riksdagens social- och hälsovårdsutskott säkerställer inte rätten till service på svenska. Det anser folktingets jurist Johanna Lindholm.
19.6.2018 - 12.56

Regeringen trycker på, vårdreformen glider framåt

Justera så lite som möjligt i lagtexten och driv vårdreformen i mål. Det är åtminstone implicit regeringens hälsning till riksdagen. Går det vägen klubbas reformlagarna före valet, och de första landskapen slår upp sina nya enheter om ett och ett halvt år.
18.6.2018 - 18.38

Vårdreformen på 3 minuter – det här behöver du veta

Varför görs en vårdreform? Vem anser vad? Vad blir skillnaden för en invånare? Det kan du läsa på tre minuter här.
18.6.2018 - 15.33

Senaste steget i vårdreformen: valfriheten dröjer till 2022

Valfriheten skjuts upp med ytterligare ett år, landskapens vårdutgifter ska fortfarande hållas inom en strikt ram och någon EU-notifikation blir det inte. Så ser vårdreformen ut efter att ministerierna har kompletterat lagförslaget, skriver Helsingin Sanomat som läst genmälet.
18.6.2018 - 14.24

Svenskspråkig vård entydigt viktigt för nylänningar

Väst- och östnylänningar är mer nöjda med den svenskspråkiga social- och hälsovården än huvudstadsregionens invånare. Men efterfrågan på svensk service är stark i hela landskapet.
14.6.2018 - 22.18

"Köper nån två ledarhundar för priset av en?" Det här innebär SGEI, som getts som alternativ i vårdreformen

Frågan om vårdreformen för säkerhets skull borde ha skickats till EU för en notifikation, för att säkra reglerna on förbjudna statsstöd, väcker olika tankar också inom Samlingspartiet. Alternativet att klassa vården som SGEI-tjänst, vilket grundlagsutskottet nämner, är komplicerad säger Europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen.
8.6.2018 - 17.58

Kritisk vecka för vårdreformen inleds – ska sommarpausen skjutas upp, vad säger regeringspartierna?

De pusselbitar som behövs är regeringen synpunkter och en tidtabell – och de borde klarna under veckan. En del utskottsledamöter ser det som omöjligt att bli klara tidigare än i höst. Men talmanskonferensen kan ännu ta ställning till hur länge riksdagen håller sommaröppet, och den här veckan vägs också Samlingspartiets och Centern åsikter.
4.6.2018 - 15.05

Efter grundlagsutskottet - vad händer sen?

Sommaren blir ännu svettig i utskotten.
1.6.2018 - 19.58

Det finns ett alternativ till EU-notifikation – "synd att regeringen inte granskat det", skriver utskottet

Det finns ett par alternativ för att minimera risken för att vårdreformen i framtiden bryter mot EU-regler. Anna-Maja Henriksson (SFP) anser att det lättaste vore att skicka en anmälan till EU-kommissionen omedelbart. Så finns också en annan möjlighet.
1.6.2018 - 19.08

Kiuru tar inte ställning till om allt blir färdigt före juli – "vissa omfattande ändringar krävs"

Krista Kiuru (SDP), som leder social- och hälsovårdsutskottet, säger att hon inte kan ta ställning till om riksdagen hinner få allt klart före sommaren.
1.6.2018 - 18.25

Tidtabellen för snäv för vårdreformen – behöver mer tid och möjligen EU-notifikation

Grundlagsutskottet har hittat en rad problem i vårdreformen. De går att korrigera i riksdagen, bedömer utskottet, men klart är att tidtabellen behöver ännu mer luft, särskilt då det gäller valfriheten.
1.6.2018 - 16.36