Konstrecension: Lättsam eller olycksbådande – Oppenheims fantasifullhet varade livet ut

3.3.2018 - 06.24

Konstrecension: Föränderliga färgfält som lockar

Juan Kasaris nya verk höjer förväntningarna. Man vill se mera och större verk, tycker recensenten och hoppas att konstnären får en större budget.
3.2.2018 - 06.23

Konstrecension: Ville Andersson imponerar med stillastående figurer i rörelse

Med subtila lager av svart, vitt och grått tecknar Ville Andersson huvuden som liknar skulpturer. Eller kroppar och landskap som håller på att förintas trots att de är väldigt levande. Skapelserna tilltalar Camilla Granbacka.
20.1.2018 - 06.59

Konstrecension: Vacker gestaltning av tid och förlust

Det är ingen enkel sak att visualisera förlust och tid på ett sätt som inte är banalt eller övertydligt. Jorma Puranen lyckas.
20.1.2018 - 06.53

Konstrecension: Konst som Facebook censurerar

Elina Brotherus separatutställning i Centre Pompidou i Paris har hittat till Galleria Heino. Intressant är den spänning som uppstår mellan impulser och instruktioner, skriver Berndt Arell.
19.1.2018 - 15.00

Konstrecension: På konstfronten mycket nytt

Nyheter, retrospektiv och föreläsningar: HBL tipsar om kommande utställningar och vad som lönar sig att hålla koll på inför det nya årets första månader.
30.12.2017 - 09.19

Konstrecension: Ett unikt formgivarpar – väsensskilda men kompletterande

Konstmuseet Emmas nya annex visar konstnärsparet Rut Bryks och Tapio Wirkkalas enorma produktion på ett mångfasetterat och fräscht sätt.
23.12.2017 - 06.28

Konstrecension: Döden, år ut och år in

I Antti Tanttus konst återkommer döden och dess symboler år ut och år in. Slutet och livets skuggsidor dominerar i hans enhetliga konstnärskap, och stämningen är ofta stillsam och mörk. Tanttu stampar dock inte på stället utan arbetar framåt – eller kanske snarare inåt.
9.12.2017 - 06.06

Konstrecension: Dekadens utan hantverk

I Ville Kylätaskus arbete saknar Helen Korpak känslan av solid kunskap om teknik. Men Jannis Varelas högaktar traditionen.
3.12.2017 - 10.36

Konstrecension: En föregångare möter vår tid

Med sin snårigt detaljerade och samtidigt svepande systemkritik blev Öyvind Fahlström en konstnär som ställde betraktarens tanke i centrum. I en högintressant utställning låter Moderna museet fyra av hans mest centrala verk möta 28 internationellt arbetande kolleger från vår tid.
25.11.2017 - 06.13

Konstrecension: Som en animation

Allt onödigt är avskalat i Kristin Wikings Quality time with a T-shirt på Galleri Sinne.
19.11.2017 - 06.32

Konstrecension: En fälld tall och Mau Mau-upproret

Konsthallen Kohta inleder sin verksamhet med att visa två performance-inriktade konstnärer som inte visats i Finland tidigare: Juha Pekka Matias Laakkonen och Donna Kukama.
18.11.2017 - 06.36

Konstrecension: Oändligt fascinerande astronomiska bilder

Elsa Salonen använder ett fascinerande material i sin rymdutställning: meteoriter av sten och järn som malts till ett fint pulver.
12.11.2017 - 07.35

Konstrecension: Naturkänsla och nationallandskap

Bröderna Magnus, Wilhelm och Ferdinand von Wright spelade en avgörande roll då de målade fram bilden av Finland. De tre pionjärerna uppmärksammas med en stor utställning på Ateneum.
11.11.2017 - 06.51

Konstrecension: Omväxlande och jämlikt i gemensam ateljé

Karin och Åke Hellmans livsverk visas i en stor utställning på Konsthallen. Man vill föra fram dem som ett konstnärspar som jämlikt delade liv och arbete. Nyckeln till detta låg i att de var mycket olika, både som människor och konstnärer.
30.10.2017 - 09.45

Konstrecension: Om död och förstörelse

Årets Ars Fennica-nominerade konstnärer är sex stycken, varav två samarbetar. I fem rum presenteras deras tävlingshelheter, och kommande februari utnämns vinnaren.
21.10.2017 - 11.43

Konstrecension: En biljett till framtiden

Viitas och Granös verk är laddade med poesi och naturmystik. Paradoxalt nog är de är ordkarga trots att de är sprängfyllda med ord, skriver Camilla Granbacka om tidsslingorna på Forum Box.
8.10.2017 - 06.22

Konstrecension: Mer demon än himlaväsen

Francesca Woodman-utställningen Om att vara en ängel rymmer en hel del mörker, men det mångdimensionella och poetiska gör att den akuta smärtan hamnar i skymundan.
7.10.2017 - 06.17

Konstrecension: Bildkonstakademin håller måttet

Det är skönt att arroganta provokationer inte intresserar Bildkonstakademins kandidater, skriver Helen Korpak. Också bakom det som vid en första anblick verkar sarkastiskt hittar hon hjärtlighet.
30.9.2017 - 06.59

Konstrecension: Balansakt mellan tid och rum

Saara Ekströms poetiska videoinstallation omfamnar ömt Olympiastadions slitna modernism. Historien och tidens gång ekar tydligt i allt det tomma, men också en ovisshet om framtiden.
18.9.2017 - 09.08