Konsertrecension: Ett tvärsnitt av den mångsidige Vivaldi

Med fagotten som soloinstrument bjöd Finländska barockorkestern på andlöst vackra tolkningar av arior signerade Vivaldi.
10.11.2018 - 11.45

Konsertrecension: C-mollmässan imponerade trots ogynnsamma förhållanden

Tapiolasalen i Esbo kulturcentrum är ingen optimal plats för stora verk för kör och orkester. Trots det klingade c-mollmässan mäktigt med Tapiola Sinfonietta och Suomen Laulu.
2.11.2018 - 12.14

Konsertrecension: Naturligt musikantiska Nikita Boriso-Glebsky karamelliserade RSO-konserten

RSO dukade upp två väsensskilda symfonier och chosefria humoresker under konserten med Dima Slobodeniouk.
20.9.2018 - 13.51

Konsertrecension: Rebellisk symfoniker möter skvattgalen kung

Är det klokt av Tapiola Sinfonietta att spela Beethovens alla symfonier? Ja, anser recensenten.
15.9.2018 - 12.42

Konsertrecension: Det största och maffigaste som gjorts i körväg i Helsingfors

RSO:s framförande av Mahlers åtta blev en stor framgång med strålande solister och en jättelik kör. Men ännu väntar Wilhelm Kvist på ett framförande med en riktig orgel i Musikhuset.
25.8.2018 - 14.58

Konsertrecension: Experimentlusten frodas alltjämt på Vår festival

Tytti Arolas multidisciplinära performance framfördes av tre musiker med stråkar, penslar och armbågar i högsta hugg.
28.7.2018 - 14.51

Konsertrecension: Rara Brucknerverk och häftigt kontrasterande


28.4.2018 - 11.17

Konsertrecension: Imponerande säkerhet, homogen repertoar

Stämmorna var enhetliga och helheten balanserad, skriver Anna Pulkkis om Evivakörens konsert i Riddarhuset.
12.4.2018 - 14.34

Konsertrecension: Vännerna Walton och Hindemith i farten

Altviolinkonserten blev den förenande faktorn mellan kollegerna William Walton och Paul Hindemith. Nils Mönkemeyer bjöd på en genomtänkt tolkning, taiwanesiske dirigentkometen Tung-Chieh Chuang på ett analytiskt grepp.
7.4.2018 - 14.00

Konsertrecension: Studentorkestern förtjänar större publik

Överlag spelade Sibelius-Akademins symfoniorkester med hög ambition. Musikerna visade ett fint öra för olika orkestrala sound i ett program med fyra verk av alldeles olika stil, skriver Dante Thelestam
25.3.2018 - 15.10

Konsertrecension: Generöst och gigantiskt med Wagner och Rott

Wagnertrolleri och en symfonisk raritet, signerad österrikaren Hans Rott, stod på Helsingfors stadsorkesters program då fransmannen Fabian Gabel fattade dirigentpinnen.
24.3.2018 - 12.51

Konsertrecension: Maffigt klingande symfoniskt blås

Blåsmusiken har stuckit ut hakan med besked i samband med Nationella blåsmusikdagarna, som pågått hela veckan med föreläsningar, workshoppar, seminarier och konserter av alla de slag och som kulminerade i lördags med den första gemensamma konserten någonsin med förträffliga Gardets musikkår och vår musikhögskolas egen blåsensemble Academy Winds.
19.3.2018 - 07.02

Konsertrecension: Vad hade Adorno emot Hindemith?

Den ryska pianisten Alexander Melnikov planerade Tapiola Sinfoniettas fredagskonsert i rollen av konstnärlig partner för orkestern.
18.3.2018 - 07.00

Konsertrecension: Humoristisk underground à la Mauri Antero

För att dra till med en klyscha: hade Mauri Antero Numminen från Somero, 78 år i måndags, inte råkat existera hade någon tvingats uppfinna honom.
15.3.2018 - 13.53

Briljanta Beethovenmoment

Inon Barnatans spel var finstämt och övervägt, även briljant på många ställen. Dock tog det ett tag innan solisten, Helsingfors stadsorkester och gästande dirigenten Alexander Shelley hittade en gemensam fokus.
11.3.2018 - 07.00

Feststämning i luften när Panula återvände till Hagalund

De sällsynta tillfällen vår dirigentnestor Jorma Panula nuförtiden ställer sig på podiet är onekligen något att gotta sig åt och när podiet står framför Tapiola Sinfonietta, vars allra första chefdirigent hette Panula, är det förstås en speciell feststämning i luften.
11.3.2018 - 07.00

Konsertrecension: Romantiskt och realistiskt om rättigheter

Samiska sångerskan Mari Boine trollband i tisdags publiken med ett magiskt set. Så här intim har hon inte varit på sina tidigare Finlandskonserter, skriver Ole Nerdrum.
28.2.2018 - 16.08

Konsertrecension: I korsdraget mellan Schumann och Brahms

Relationen mellan konstnärlig kreativitet och mental instabilitet är i fokus på festivalen Korsdrag.
26.2.2018 - 09.05

Konsertrecension: Nu är det väl revolution på gång?

En ironiskt icke-politisk samtidssatir. Malin Nyqvist såg ett Depeche Mode som driver med publiken.
20.2.2018 - 12.21

Konsertrecension: Audiovisuella syntlopp

Kraftwerk spelade på torsdagen säkert men bjöd inte för låtarnas del på överraskningar.
16.2.2018 - 16.03