Konsertrecension: Den föga mediesexiga lieden i fokus

Vladimir Agopovs William Blake-tonsättningar kammade hem första pris i Yrjö Kilpinen-tävlingens final.
19.11.2017 - 17.26

Konsertrecension: Tarkiainens saxofonkonsert glimrar och dundrar

Tapiola Sinfoniettas fredagskonsert inkluderade ett uruppförande. Outi Tarkiainens nya saxofonkonsert Saivo imponerade med välklingande harmonier och ett intresse för särpräglade klangfärger.
18.11.2017 - 14.19

Konsertrecension: Värme i november

När den spröda rösten får spela huvudrollen är Melissa Horn som bäst. Ola Södermark hörde den svenska sångaren på Savoyteatern.
17.11.2017 - 12.00

Recension: "Snälla Thåström, lägg aldrig av"

Thåströms spelning på Circus blir ett oerhört starkt bevis på den svenska rockikonens kunnande. Thåström är i sitt livs form.
16.11.2017 - 10.45

Konsertrecension: Zarathustra-utsagor och dunderattacker

Slovenska musikerkollektivet Laibachs Helsingforsspelning var rena chockbehandlingen för hörsel- och synsinnet, skriver Ole Nerdrum.
14.11.2017 - 13.46

Konsertrecension: Perfektionisterna från Australien tog Finland med storm

Gästorkestern från Australien, Australian Chamber Orchestra, förbluffade på söndag med en underbar konsert i Musikhuset.
6.11.2017 - 15.03

Konsertrecension: Storverket Affekt roddes tryggt i hamn trots skyhög ribba

Som en rörelse mot "jungfruliga domäner som kittlar nyfikenheten". Trots att Erik Bergmans ande tidvis svävade över både körsatsen och orkestreringen, rådde det inget tvivel om att Sebastian Hilli har något stort och spännande på gång, skriver Mats Liljeroos.
21.10.2017 - 10.36

Konsertrecension: Med krig som förevändning

Det där med att Helsingfors kammarkörs konsert skulle ha haft något med första världskriget att göra framstod egentligen ganska långsökt.
17.10.2017 - 15.17

Konsertrecension: Femtio år med Väyrynen blev lycka för Finland – superb recital på 66 minuter

Dragspelskonstnären Mika Väyrynen firade sina femtio år med rykande färsk inhemsk musik på programmet.
12.10.2017 - 16.07

Konsertrecension: Kapriciöst öronkittlande violintrolleri

Finländska barockorkesterns program föreföll både genomtänkt och välbalanserat i sin pendling mellan senbarockens retorik och den galanta, spontant känslosamma, stilen.
10.10.2017 - 10.18

Konsertrecension: Johanssons humanistiska modernism i fokus

Något väsentligt av mystiken och den primitiva suggestionskraften gick förlorat i Ahjo Ensembles Bengt Johansson-tolkningar.
9.10.2017 - 09.44

Konsertrecension: Sakral katedral i Musikhuset

Den norske trumpetaren Arve Henriksen har skapat en helt egen, direkt igenkännlig, trumpetstil. Piccolotrumpeten kvider med en rörande känslighet medan den vanliga trumpeten ofta låter som en flöjt.
7.10.2017 - 13.45

Konsertrecension: Existerar det en finländsk musik?

Den stora överraskningen I HSO:s konsert i fredags var uruppförandet av 26-årige Walter Sallinen Abysmal för sordinerad trombon, basklarinett, slagverk och piano.
7.10.2017 - 13.44

Konsertrecension: Högintressant höstlig söndagsbuffé

Violinisten Annemarie Åström har en förmåga att nosa reda på oförtjänt bortglömd finländsk repertoar.
2.10.2017 - 13.38

Konsertrecension: Konsten att fullborda en fullbordad symfoni

Är det över huvud taget relevant att fullborda Schuberts ofullbordade symfoni? Mario Venzago gör ett tacknämligt försök.
30.9.2017 - 14.19

Konsertrecension: Couperin snyltgäst under kväll med Ravel

RSO påminde om vilken utsökt orkestratör Ravel är. Konserten gav utan vidare mersmak.
30.9.2017 - 14.20

Konsertrecension: Kalkylerat av Sting med gitarrband

Stämningen var lika neutral efter Stings konsert som innan. Utan stora förväntningar blir man inte besviken. Och varför skulle man ha förväntningar när allting är planerat och programmerat?
29.9.2017 - 13.43

Konsertrecension: Tjusande svårt – stadsorkestern levererar

HSO spelade två rysligt svåra verk med bedårande resultat.
28.9.2017 - 14.38

Konsertrecension: Lyriska Schumannrariteter förgyllde barockorkesterns jubileumskonsert

25.9.2017 - 13.21

Konsertrecension: Fruktbar musikhistorisk kontrapunkt


23.9.2017 - 13.10