KONSERTRECENSION: Superfjord imponerade på G Livelab-konsert

Under sommaren ordnar G Livelab i Helsingfors en serie gratiskonserter för att lyfta fram mindre kända finska artister och band. Psykedeliska rockbandet Superfjord visade varför initiativet behövs när de bjöd på en suverän livespelning.
12.7.2018 - 16.05

Konsertrecension: Pastischer och äkta vara

Violinisten Abel Puustinen och pianisten Johannes Piirto bjöd på ett smidigt och glädjefyllt spel under sin konsert i Berghälls kyrka.
21.6.2018 - 09.48

Konsertrecension: Santana levererade i Helsingfors

Nästan femtio år efter sin debut visar Carlos Santana att han fortfarande kan bemästra sitt instrument och dessutom ha roligt på scenen.
19.6.2018 - 14.01

För evigt melankoliska The National

Sideways avslutades med suveräna spelningar av indiegrupperna The National och Deerhunter.
11.6.2018 - 15.30

Konsertrecension: En symfonisk värld stadd i upplösning

Susanna Mälkki dirigerade en av Mahlers svåraste symfonier på fredagens konsert med Helsingfors stadsorkester.
21.4.2018 - 11.50

Konsertrecension: Lyxig dukning när Rajaton, Club For Five och Fork uppträdde första gången tillsammans

Upplägget var unikt när Rajaton, Club For Five och Fork uppträdde för första gången tillsammans i Festspelstältet.
31.8.2017 - 13.14

Konsertrecension: Borde kammarmusikfinalen tas om?

Det mest dramatiska under Maj Lind-tävlingens första finalomgång var att juryns ordförande inte syntes efter pausen. Starten försenades och till slut fortsatte tävlingen utan Basjkirov.
28.8.2017 - 13.22

Konsertrecension: Salonens vackra hommage till vännen Steven

Esa-Pekka Salonen om någon var det optimala dirigentvalet för Sibelius-Akademins och Juilliard Schools angelägna samarbetsprojekt. Till och med encoren kunde uthärdas när den presenterades med galghumor, skriver Mats Liljeroos.
27.8.2017 - 14.59

Konsertrecension: Minna Canths liv blir manisk musik

Blott kvinnliga tonsättare spelades vid den andra Kokonainen-festivalen i Tavastehus. Särskilt fin var Cecilia Damströms uruppförda pianokvintett med bilder ur Minna Canths liv.
21.8.2017 - 14.04

Konsertrecension: Superstjärnan bjöd på värme och livsglädje

Youssou N'Dour och tolv man starka Le Super Etoile var varma i kläderna när de som sista etapp under världsturnén landade i Helsingfors. Förväntningarna var höga, men showen finslipad och ingen behövde bli besviken.
20.8.2017 - 15.44

Konsertrecension: Ryska rariteter och magisk Mahler på HSO:s festspelskonsert

Ett borttappat verk av Stravinsky och raderade operascener av Sjostakovitj förgyllde HSO:s konsert på festspelen.
19.8.2017 - 14.13

Konsertrecension: Långa Parsifal blev kortare, billigare, snällare

Mycket vanns när Åbo musikfestspel satsade på en konsertant version av Wagners sista opera. Något väsentligt gick också förlorat när scener ströks.
11.8.2017 - 16.04

Konsertrecension: Den klassiska gitarrens två ansikten

Välklingande texturer varvades med mer experimentella lösningar när Patrik Kleemola spelade både spansk klassisk gitarrmusik och inhemska nyskrivna virtuosstycken.
9.8.2017 - 13.50

Konsertrecension: Välförjänt seger för flöjtisten Niamh McKenna i Nystad

Soloflöjtisten i Åbo filharmoniska orkester Niamh McKenna visade sig som en härligt interagerande musiker vid flöjtfinalen i Nystad.
30.7.2017 - 12.20

Musikrecension: Sjukdomar i musiken

Vår festival i Tusby fortsätter på sin unika linje med en villervalla av olika musikgenrer.
30.7.2017 - 12.31

Festivalrecension: Fet saxofonfest på Korpo Sea Jazz

Det var saxofonmusik för hela slanten under huvudkonserten på Korpo Sea Jazz, med ett fett och starkt saxofonsound.
28.7.2017 - 15.20

Insändare: Missade Forsman verkligen alla poänger i Korpo?

Sibelius verk uttryckligen komponerade i Korpo somrarna 1886 och 1887 har fått speciellt mycket rum.
28.7.2017 - 05.55

Konsertrecension: Blandade internationella godsaker 100-åringen till ära

16.6.2017 - 15.27

KONSERTRECENSION: Kammarmusik med nordiska krafter

I samband med en sammankomst för de nordiska solistföreningarna (NordSol) ordnade Finlands Solistförening en kammarmusikkonsert i Musikhuset i lördags. Finska, norska och isländska musiker framförde en ganska brokig samling kompositioner, som ändå utgjorde en fungerande helhet.
12.6.2017 - 08.59

Festivalrecension: Basen är alltid huvudsaken


11.6.2017 - 20.42