Konsertrecension: Borde kammarmusikfinalen tas om?

Det mest dramatiska under Maj Lind-tävlingens första finalomgång var att juryns ordförande inte syntes efter pausen. Starten försenades och till slut fortsatte tävlingen utan Basjkirov.
28.8.2017 - 13.22

Konsertrecension: Salonens vackra hommage till vännen Steven

Esa-Pekka Salonen om någon var det optimala dirigentvalet för Sibelius-Akademins och Juilliard Schools angelägna samarbetsprojekt. Till och med encoren kunde uthärdas när den presenterades med galghumor, skriver Mats Liljeroos.
27.8.2017 - 14.59

Konsertrecension: Minna Canths liv blir manisk musik

Blott kvinnliga tonsättare spelades vid den andra Kokonainen-festivalen i Tavastehus. Särskilt fin var Cecilia Damströms uruppförda pianokvintett med bilder ur Minna Canths liv.
21.8.2017 - 14.04

Konsertrecension: Superstjärnan bjöd på värme och livsglädje

Youssou N'Dour och tolv man starka Le Super Etoile var varma i kläderna när de som sista etapp under världsturnén landade i Helsingfors. Förväntningarna var höga, men showen finslipad och ingen behövde bli besviken.
20.8.2017 - 15.44

Konsertrecension: Ryska rariteter och magisk Mahler på HSO:s festspelskonsert

Ett borttappat verk av Stravinsky och raderade operascener av Sjostakovitj förgyllde HSO:s konsert på festspelen.
19.8.2017 - 14.13

Konsertrecension: Långa Parsifal blev kortare, billigare, snällare

Mycket vanns när Åbo musikfestspel satsade på en konsertant version av Wagners sista opera. Något väsentligt gick också förlorat när scener ströks.
11.8.2017 - 16.04

Konsertrecension: Den klassiska gitarrens två ansikten

Välklingande texturer varvades med mer experimentella lösningar när Patrik Kleemola spelade både spansk klassisk gitarrmusik och inhemska nyskrivna virtuosstycken.
9.8.2017 - 13.50

Konsertrecension: Välförjänt seger för flöjtisten Niamh McKenna i Nystad

Soloflöjtisten i Åbo filharmoniska orkester Niamh McKenna visade sig som en härligt interagerande musiker vid flöjtfinalen i Nystad.
30.7.2017 - 12.20

Musikrecension: Sjukdomar i musiken

Vår festival i Tusby fortsätter på sin unika linje med en villervalla av olika musikgenrer.
30.7.2017 - 12.31

Festivalrecension: Fet saxofonfest på Korpo Sea Jazz

Det var saxofonmusik för hela slanten under huvudkonserten på Korpo Sea Jazz, med ett fett och starkt saxofonsound.
28.7.2017 - 15.20

Insändare: Missade Forsman verkligen alla poänger i Korpo?

Sibelius verk uttryckligen komponerade i Korpo somrarna 1886 och 1887 har fått speciellt mycket rum.
28.7.2017 - 05.55

Konsertrecension: Blandade internationella godsaker 100-åringen till ära

16.6.2017 - 15.27

KONSERTRECENSION: Kammarmusik med nordiska krafter

I samband med en sammankomst för de nordiska solistföreningarna (NordSol) ordnade Finlands Solistförening en kammarmusikkonsert i Musikhuset i lördags. Finska, norska och isländska musiker framförde en ganska brokig samling kompositioner, som ändå utgjorde en fungerande helhet.
12.6.2017 - 08.59

Festivalrecension: Basen är alltid huvudsaken


11.6.2017 - 20.42

Sakrala, soliga Sideways

“Flow-festivalens lillasyster” Sideways har i tre år fått inleda sommarferierna för fans av vintageindiemusik, och snabbt etablerat rätt höga förväntningar på programmet. Den huvudsakliga målgruppen är klart över 30 år och arrangörerna har stenkoll på vad "seniorpubliken" vill ha – nostalgiska artister, mousserande vin och torr asfalt under skorna.
10.6.2017 - 14.52

Konsertrecension: Spröd men kraftfull kantelearmé

Doktorsstuderande Pauliina Syrjälä ställde upp en hel orkester med kanteler av en typ som recensenten inte sett förut.
2.6.2017 - 10.17

Oratorierecension: Vivaldi med feministisk vinkling

Med nästan bara kvinnor i ensemblen fick Vivaldis enda bevarade oratorium, Juditha triumphans, ett inspirerat och roligt framförande.
31.5.2017 - 12.21

Konsertrecension: Tudelat porträtt av Bartók

Bartóks sällan hörda balett Träprinsen resonerade mäktigt i Stadsorkesterns händer. Ändå kunde tolkningen enligt recensenten ha varit ännu mer vrickad och grotesk.
27.5.2017 - 13.25

Konsertrecension: Fyrhändigt i kapp med fåglarna

Årets upplaga av Encantofestivalen gick av stapeln i onsdags och pågår ända till söndag. Under veckoslutet erbjuder festivalen ett antal konserter och evenemang i Grankulla, huvudsakligen i Nya Paviljongen och Grankulla kyrka.
26.5.2017 - 09.50

Konsertrecension: Musikhuset behöver en orgel!

Avsaknaden av en orgel i konsertsalen blev återigen tydlig när RSO framförde Richard Strauss Alpsymfoni.
25.5.2017 - 11.35