Yle: Centralkriminalpolisen utreder Hassan Zubiers insamling

Centralkriminalpolisen utreder svensken Hassan Zubiers insamling. Ärendet utredes som ett penninginsamlingsbrott.
20.9.2018 - 15.09

Lännen Media: Man efterlyst efter terrorattacken i Åbo har kontaktat polisen

Sedan knivdådet i Åbo i fjol har polisen velat komma åt en uzbekisk man vars inblandning i dådet polisen utreder. Enligt Centralkriminalpolisen har mannen tagit kontakt och sagt sig vilja komma till Finland för att reda ut det hela.
6.9.2018 - 07.41

Svärtat rykte för Åbohjälten efter fler avslöjanden om hans bakgrund

Hassan Zubier blev känd efter att med risk för livet ha hjälpt människor undan terrorattacken i Åbo i augusti 2017. De senaste dagarna har han hamnat i hetluften igen, den här gången på grund av det han berättat om sig själv.
23.8.2018 - 13.50

Stort polispådrag i Åbo – demonstrationerna förlöpte huvudsakligen lugnt

Polisen storsatsade på säkerhetsarrangemangen kring lördagens demonstrationer i Åbo. Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens marsch hade ungefär 300 deltagare medan motdemonstrationen Åbo utan nazister samlade en folkhop på 1 000 personer. Ett tiotal greps av polisen.
18.8.2018 - 14.28

Demonstrationer och maraton på terrordådets årsdag i Åbo

Lördagen i Åbo präglas av demonstrationer och stora evenemang. På morgonen hade polisen inte fått in anmälningar om andra demonstrationer än den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens marsch och dess motdemonstration Åbo utan nazister.
18.8.2018 - 10.21

Ärren finns under ytan ett år efter terrordådet – "För någon ett psykiskt krig mot Finland måste man sätta stopp"

Hasan Alazawii försökte stoppa terroristen på Åbo torg och blev själv ett av offren. När han i rätten kallade gärningsmannen ynkrygg blev den åtalade så upprörd att han fick köras ut. Akutläkaren Juhani Tavasti var bland de första på plats och har gått igenom skeendena för sig själv otaliga gånger.
17.8.2018 - 08.02

Nordiska motståndsrörelsen fick Trätorget – motdemonstrationen startar från Puolalaparken

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar på Trätorget i Åbo på lördag. Motdemonstrationen Åbo utan nazister marscherar å sin sida i väg från Puolalaparken, och avslutar sin demonstration i samma park.
17.8.2018 - 06.47

Stadsdirektören i Åbo inför terrorårsdagen: Jag hoppas att folk inte utnyttjar den tragiska händelsen

På lördag har det gått exakt ett år sedan knivattacken i Åbo centrum. Åbo stadsdirektör Minna Arve vill att staden ligger lågt i samband med årsdagen.
17.8.2018 - 06.21

NMR och dess motståndare vill demonstrera på samma plats i Åbo

Polisen har fått in två anmälningar om demonstrationer på årsdagen för terrorattacken i Åbo. Både den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och arrangörerna till demonstrationen Åbo utan nazister har försökt reservera Trätorget, men polisen tycker inte det är en bra idé att ha båda demonstrationerna på samma plats.
15.8.2018 - 05.25

Polisen förbereder sig inför knivdådets årsdag: "Ingen orsak till oro"

Åtminstone tre demonstrationer ordnas i Åbo lördagen den 18 augusti, då det gått ett år sedan terrordådet. Polisen anser att det bästa sättet att hedra minnet av knivattackens offer är att inte ge plats åt populistiska agendor.
9.8.2018 - 11.00

Åbo stad ordnar inga minnestillställningar på knivdådets årsdag – "Vi hedrar offren stillsamt"

Den 18 augusti i fjol inträffade terrordådet på Åbo torg som skakade om hela landet. Åbo stad kommer inte att ordna några minnestillställningar, utan väljer att uppmärksamma årsdagen diskret och fridfullt.
26.7.2018 - 15.35

BBC: Åbohjälten får medalj av drottning Elizabeth

Svensken Hassan Zubier, som ingrep under våldsdådet i Åbo för ett knappt år sedan och försökte rädda livet på en av de knivhuggna, får medalj av drottning Elizabeth. Medaljen delas ut som erkänsla för en synnerligen modig handling.
19.7.2018 - 17.22

Åboterrorist överklagar sin dom till hovrätten

Terrordömda marockanen Abderrahman Bouanane kommer att överklaga sin dom till hovrätten.
19.6.2018 - 17.44

Professor: Domen var väntad

Enligt Sakari Melander, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet, visar Abderrahman Bouananes terrordom att den finländska strafflagen behöver sina formuleringar om terroristbrott.
15.6.2018 - 18.11

Riksåklagaren: Att Bouanane dömdes för terroristbrott har stor betydelse

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt Abderrahman Bouanane, som knivhögg tio människor i Åbo förra sommaren, till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Riksåklagare Raija Toiviainen är nöjd med domen, medan Bouanane och hans försvarsadvokat inte vill kommentera domen än.
15.6.2018 - 17.27

Terrordömde Bouanane fördömde öldrickande – rökte själv cannabis

15.6.2018 - 16.48

Analys: Domen en milstolpe men knappast ett avslut för de drabbade

Finland har fått sin första dom för ett terrordåd utfört i landet. Vi får hoppas att den tills nu oprövade lagen om terroristbrott inte behöver tas fram på nytt.
15.6.2018 - 19.30

Dom: Knivdådet i Åbo var terroristbrott – Bouanane döms till livstids fängelse

Abderrahman Bouanane döms för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Straffet är livstids fängelse. Enligt rätten var knivattacken ett typiskt IS-dåd. Det handlar om det första jihadistiska terrordådet i Finland.
15.6.2018 - 13.00

Domen för knivattacken blir ett juridiskt vägval om terroristbrott

Snart faller domen efter knivattacken i Åbo. För rätten handlar det bland annat om att ta ställning till om gärningsmannen Abderrahman Bouanane gjort sig skyldig till ett terroristbrott – men vad har definitionen egentligen för betydelse?
10.6.2018 - 00.01

Zubier ryckte in mot knivmannen i Åbo – får medalj av presidenten

Hassan Zubier, svensken som kom till undsättning vid knivattacken i Åbo, har belönats med livräddningsmedalj av presidenten.
1.6.2018 - 20.30