Analys: Finnair medger: Biobränsle är en droppe i havet

Finnairs resenärer kan betala några euro extra för minskade utsläpp i Moçambique eller någon tiolapp för amerikanskt biobränsle. Flygets utsläpp fortsätter att öka trots frivillig klimatkompensering.
15.1.2019 - 16.53 Premium

Analys: HBL granskar klimatpolitiska ambitioner: Nästan tjugo år skiljer partierna åt

De gröna och Vänsterförbundet sätter målet för Finlands koldioxidnegativitet nästan 20 år tidigare än Centern, Kristdemokraterna eller Blå framtid. HBL:s granskning visar på skillnader mellan partierna i trafik- och skogsfrågor.
14.1.2019 - 10.50 Premium

Flera hundra skolelever klimatstrejkar: Vi kan inte vänta

"Vi står med Greta", skanderar ungdomarna på Riksdagshusets trappa. De är flera hundra och de är här för att sätta press på politikerna och kräva handling, inte bara vackra ord.
11.1.2019 - 13.23 Premium

Kommentar: Att riskera en frånvaroanmärkning är beundransvärt

Vem lär sig mer? Den elev som deltar i klimatstrejken trots att hen riskerar en frånvaroanmärkning eller den elev som deltar med sin skolas gillande och utan att riskera något annat än att bli blöt om fötterna?
11.1.2019 - 10.27 Premium

Haven värms upp snabbare än trott

Haven värms upp i en mycket snabbare takt än tidigare beräknat. I en ny studie har forskare gått på djupet, bokstavligt talat, och funnit små temperaturförändringar som skvallrar om klimatförändringarna i stort.
11.1.2019 - 06.34

Höger eller vänster gör skillnad också i klimatpolitiken

Det kostar att bromsa klimatförändringen, men är det höginkomsttagarna eller "den vanliga människan" som ska betala notan? Partiernas åsikter går kraftigt isär på årets första valdebatt.
9.1.2019 - 16.33 Premium

Bajs orsak till resistenta bakterier i miljön

Mänsklig avföring kan ofta förklara förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier i miljön, visar en färsk studie.
8.1.2019 - 22.06

Vi äter mer kött än någonsin – då blir veganismen populärare

Över tiotusen finländare försöker lämna bort köttet i januari, delvis som en klimatgärning. Det är bra att minska på vårt rekordstora köttintag men fel att bannlysa allt kött. Äter man nötkött är det bäst att välja inhemskt, säger en forskare.
6.1.2019 - 11.05 Premium

Fångar möss och inventerar flygekorrar – han är bäst i Finland på att hitta däggdjur

Vintercykling till jobbet, viltkamera på bakgården och fladdermusdetektor i sommarnatten – där är några ingredienser i receptet som gav Tom Ahlström segern i tävlingen om vem som såg flest däggdjursarter i Finland under 2018.
1.1.2019 - 07.55 Premium

Fem gram fladdermus flyger tvåtusen kilometer

De senaste åren har forskarna antagit att trollpipistrellen, en av våra mer ovanliga fladdermöss, flyttar över Kvarken till Sverige om höstarna. Nu vet de att det stämmer.
1.1.2019 - 00.32

Som en tropisk plats – men bilden är tagen i Hangö

I Tvärminne håller forskare på med ett projekt som ska lyfta fram att det fortfarande finns hopp att rädda Östersjön. Under vattenytan finns mycket värdefullt och vackert som är värt att rädda, men först måste folk veta att det finns.
28.12.2018 - 10.45 Premium

Ungdomens taleskvinna: Klimatstrejker är ett desperat "hallå, vi förväntar oss mer av er"

Klimatstrejker visar på frustration över att vi inte lever som vi lär och att vi bygger en framtid ungdomen inte vill ha. – Vi står på barrikaderna för att vi inte släpps in i rummen där besluten tas, säger Henrietta Flodell som har fört fram ungdomens röst i FN.
22.12.2018 - 17.15 Premium

EU:s förbud mot engångsplast snart i hamn – adjö till plastbestick och sugrör

Snart lär det bli dags att säga hejdå till sugrör, bestick och tallrikar i plast för alla EU-medborgare. Förbudet mot engångsplast är en av de centrala punkterna när EU:s medlemsländer nu kommit överens om ett plastavtal.
19.12.2018 - 17.23 Premium

Kommentar: Den bortglömda miljöfrågan är lika viktig som klimatförändringen


18.12.2018 - 15.22 Premium

Finlands natur blir allt mindre unik – det kostar pengar att skydda den

Nästan hälften av Finlands naturtyper är hotade, visar en nationell inventering. Miljöministern vill se nya metoder för att vända trenden. Miljörörelsen säger att det kostar hundratals miljoner euro, pengar som regeringen viker för annat.
18.12.2018 - 10.59

Sannfinländarna ignorerar klimatpolitiken – "En finländsk fabriksskorsten är en miljögärning"

Sannfinländarna lämnar den parlamentariska arbetsgrupp som ska staka ut riktlinjer för en ambitiösare finländsk klimatpolitik. Partiet anser att målen är utopistiska och leder till "självmord".
17.12.2018 - 15.34

Analys: Parisavtalet räddat, men annars gav klimatmötet inte mycket hopp

Medvetenheten om att det brådskar att bromsa klimatförändringen avspeglades inte i besluten på FN-mötet i Polen. Den regelbok man skrev ihop för Parisavtalet prisas däremot allmänt. HBL analyserar kontentan av mötet.
16.12.2018 - 15.42 Premium

Så här firar du klimatsmart jul

Måste man bojkotta julskinkan? Hur grön är granen? Vilka gåvor duger? 86 procent av finländarna föredrar att fira jul som de alltid gjort. Men även det traditionella julfirandet kan göras klimatsmart. Här är experternas bästa tips.
16.12.2018 - 10.20

Greta bäst, skenheligheten sämst – HBL listar klimatmötets toppar och floppar

En slagfärdig tonåring säger det alla vet: det brådskar med klimatåtgärderna. Tusentals delegater applåderar henne, men tillbaka i förhandlingsrummen fortsätter de att bromsa eller urvattna samma åtgärder. Där är klimatmötets höjdpunkt och skamfläck i ett nötskal.
15.12.2018 - 12.35 Premium

Klimatmötet slut efter maratonuppgörelse – Tiilikainen nöjd med utfallet

Det krävdes 30 timmar av oavbrutna, extra överläggningar innan FN:s klimattoppmöte klubbades i Polen sent på lördagen. Finlands miljöminister Kimmo Tiilikainen jublar åt att Parisavtalet fick en regelbok som gäller alla parter.
15.12.2018 - 09.28