Terrorforskare om IS-anhängare: "De flesta kommer inte att straffas"

Återvändande IS-anhängare är farliga, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Deras våldströskel är lägre, de har internationella kontakter och har upplevt och utövat våld. Nu vill den svenska regeringen ha en internationell krigstribunal där europeiska länder tillsammans kan ställa misstänkta terrorister inför rätta.
9.3.2019 - 08.28

Orpo om IS-återvändarna: Barnen har inte fattat några beslut, det har föräldrarna

På onsdagen uttalade sig finansminister Petteri Orpo (Saml) för Iltasanomat och sade att fall där IS-krigare åkt från Finland och har barn i krigsområden förmodligen behöver utvärderas i detalj.
6.3.2019 - 19.45

Tommy Westerlund

Ledare: IS-barn får inte lämnas kvar i kylan

Den islamistiska staten är besegrad i Syrien, men vad ska hända med de utländska krigarna och deras anhöriga som vill återvända? Det viktigaste är att barnen tas om hand.
2.3.2019 - 17.00 Premium

Heinonen vill stoppa återvändande IS-gästkrigare: "De utgör ett hot"

Enligt riksdagsledamoten bör Finland gripa alla återvändande IS-krigare och skicka dem tillbaka samma väg de kom.
2.3.2019 - 12.01

Yrsa Grüne-Luoma

Globalt med Grüne: Gemensam EU-linje om IS-återvändarna vore bäst

Hur Finland ska förhålla sig till de av sina medborgare som rest till IS-kalifatet och som nu eventuellt vill återvända till Finland är en samtidigt både enkel och svår fråga.
1.3.2019 - 06.49 Premium

IS-återvändare vill till Europa – samtidigt avslutar Finland program för radikaliserade

Sedan årsskiftet har Finland inte längre något exit-program mot radikalisering, då det nationella projektet Radinet har lagts ned i brist på finansiering. Vid Inrikesministeriet sliter man sig nu i håret för att snabbt få till stånd en ersättande verksamhet.
26.2.2019 - 07.05 Premium

Kurdiska SDF vädjar när IS-fästet faller: Ta hem era medborgare

IS utländska medlemmar och deras anhöriga strömmar ut från terrorrörelsens kvarvarande fästen i östra Syrien när det militära trycket mot dem ökar. Utflödet får den kurdisk-arabiska alliansen SDF att knäa – och återigen vädja till utländska regeringar att ta hem sina medborgare.
25.2.2019 - 21.10

19-åriga IS-hustrun vill hem – Europa delat om hur återvändarna ska behandlas

20.2.2019 - 18.55 Premium

IS-kvinna kan bli av med sitt brittiska medborgarskap

Den 19-årig brittiska kvinnan Shamima Begum som reste till Syrien som 15-åring för att ansluta sig till terrorrörelsen IS kan bli av med sitt medborgarskap, rapporterar brittiska medier.
20.2.2019 - 10.16

Finland tvunget ta emot finska IS-återvändare – bevisa brott en utmaning

Finland kan inte neka att ta emot finska medborgare även om de har stridit för IS. På Skyddspolisen säger man att det kan finnas skäl att se över terroristlagarna så att fler straffas – annars kan Finland bli lockande för IS-krigarna.I många europeiska länder går diskussionen nu het om hur man ska förhålla sig till återvändarna.
19.2.2019 - 20.28 Premium