Inrikesminister Mykkänen: Beslut om IS-barnen inom några veckor – Unicef betonar att alla under 18 år är barn

Inom de närmaste veckorna ska Finland fatta beslut om hur man gör med de finländska barn som finns i IS-lägret i Syrien, säger inrikesminister Kai Mykkänen till Yle. Unicef reagerar på att ministern talar om små barn och betonar att det särskilda skyddet gäller alla minderåriga.
24.5.2019 - 14.57

Morföräldrar stämmer Frankrike – för att få hem IS-barn

Morföräldrar till två franska barn som sitter i flyktingläger har vänt sig till Europadomstolen. Barnens mamma reste till Syrien för att ansluta sig till jihadister och nu vill morföräldrarna få hem barnen som är både sjuka och skadade.
6.5.2019 - 13.40

Erna Solberg vill ta hem norska barn i IS-områden

Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) öppnar nu för att hämta hem de föräldralösa barnen till norska IS-stridande, säger hon i en intervju med NRK. Den norska regeringen samarbetar med andra europeiska länder för att det ska bli verklighet.
23.4.2019 - 13.39

Frankrike säger nej till att ta hem jihadister

Frankrike kommer inte att ta hem franska jihadister som är fångar i Syrien efter IS fall, meddelar inrikesminister Christophe Castaner.
5.4.2019 - 18.29

Stockholm testar ny metod för IS-återvändare

Stockholm inleder ett särskilt samarbete med polis och åklagare för att hantera personer som återvänt från terrorgruppen IS. Det innebär att sekretessen ska brytas vid misstanke om vissa brott.
30.3.2019 - 15.02

Myndigheterna förbereder sig på tiotals IS-återvändare – "Är fortfarande radikala"

Polisen, Utrikesministeriet och social- och hälsovårdsmyndigheter arbetar för stunden intensivt med förberedelser för att de inte ska stå handfallna den dag de första IS-återvändarna anländer till Finland. Skyddspolisen bedömer att tiotals personer kan komma att återvända till Finland.
21.3.2019 - 13.21 Premium

Analys: Strutsmentalitet kan inte segra över IS-terrorismen

Strategin att låta det bräckliga Rojava, Syrien och Irak reda upp i hela IS-träsket, inklusive hanteringen av europeiska terrorister och deras barn, är föga genomtänkt. Det svåraste är inte att vinna den militära kampen mot en terrorgrupp utan att vinna freden och motarbeta en nästa generations terrorism, ett IS 2.0.
12.3.2019 - 16.02 Premium

Jan-Erik Andelin

Krönika: IS-krigarna i fokus: Kan vem som helst börja ett nytt liv?

Vad är ur världen när man har sonat ett brott – och vad finns kvar? frågar Jan-Erik Andelin.
11.3.2019 - 06.16 Premium

Schweiz och Bosnien ratar IS-anhängare

Även Schweiz klargör nu att landet inte tänker lägga två strån i kors för att hjälpa vuxna medborgare som har anslutit sig till terrorrörelsen IS i Syrien eller Irak att komma hem. I Bosnien-Hercegovina kämpar tre kvinnor för att försöka få tillbaka nära och kära som finns i konfliktområdet.
9.3.2019 - 10.20

Anna-Lena Laurén

Utrikeskrönika: Jag har inte gjort nånting, jag har inte dödat, typ

Jag undrar ofta om hon lever, Munisas mamma. Tyvärr är det inte sannolikt.
9.3.2019 - 08.44 Premium

Terrorforskare om IS-anhängare: "De flesta kommer inte att straffas"

Återvändande IS-anhängare är farliga, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Deras våldströskel är lägre, de har internationella kontakter och har upplevt och utövat våld. Nu vill den svenska regeringen ha en internationell krigstribunal där europeiska länder tillsammans kan ställa misstänkta terrorister inför rätta.
9.3.2019 - 08.28

Orpo om IS-återvändarna: Barnen har inte fattat några beslut, det har föräldrarna

På onsdagen uttalade sig finansminister Petteri Orpo (Saml) för Iltasanomat och sade att fall där IS-krigare åkt från Finland och har barn i krigsområden förmodligen behöver utvärderas i detalj.
6.3.2019 - 19.45

Tommy Westerlund

Ledare: IS-barn får inte lämnas kvar i kylan

Den islamistiska staten är besegrad i Syrien, men vad ska hända med de utländska krigarna och deras anhöriga som vill återvända? Det viktigaste är att barnen tas om hand.
2.3.2019 - 17.00 Premium

Heinonen vill stoppa återvändande IS-gästkrigare: "De utgör ett hot"

Enligt riksdagsledamoten bör Finland gripa alla återvändande IS-krigare och skicka dem tillbaka samma väg de kom.
2.3.2019 - 12.01

Yrsa Grüne-Luoma

Globalt med Grüne: Gemensam EU-linje om IS-återvändarna vore bäst

Hur Finland ska förhålla sig till de av sina medborgare som rest till IS-kalifatet och som nu eventuellt vill återvända till Finland är en samtidigt både enkel och svår fråga.
1.3.2019 - 06.49 Premium

IS-återvändare vill till Europa – samtidigt avslutar Finland program för radikaliserade

Sedan årsskiftet har Finland inte längre något exit-program mot radikalisering, då det nationella projektet Radinet har lagts ned i brist på finansiering. Vid Inrikesministeriet sliter man sig nu i håret för att snabbt få till stånd en ersättande verksamhet.
26.2.2019 - 07.05 Premium

Kurdiska SDF vädjar när IS-fästet faller: Ta hem era medborgare

IS utländska medlemmar och deras anhöriga strömmar ut från terrorrörelsens kvarvarande fästen i östra Syrien när det militära trycket mot dem ökar. Utflödet får den kurdisk-arabiska alliansen SDF att knäa – och återigen vädja till utländska regeringar att ta hem sina medborgare.
25.2.2019 - 21.10

19-åriga IS-hustrun vill hem – Europa delat om hur återvändarna ska behandlas

20.2.2019 - 18.55 Premium

IS-kvinna kan bli av med sitt brittiska medborgarskap

Den 19-årig brittiska kvinnan Shamima Begum som reste till Syrien som 15-åring för att ansluta sig till terrorrörelsen IS kan bli av med sitt medborgarskap, rapporterar brittiska medier.
20.2.2019 - 10.16

Finland tvunget ta emot finska IS-återvändare – bevisa brott en utmaning

Finland kan inte neka att ta emot finska medborgare även om de har stridit för IS. På Skyddspolisen säger man att det kan finnas skäl att se över terroristlagarna så att fler straffas – annars kan Finland bli lockande för IS-krigarna.I många europeiska länder går diskussionen nu het om hur man ska förhålla sig till återvändarna.
19.2.2019 - 20.28 Premium